header image
Autentificare
header image
header image
header image
Vezi discuţia
 Printează discuţia
Astrofotografia
Sorin
Am vazut ca este un interes razlet pe ici pe colo si m-am gandit sa adunam aici toate ideile si incercarile noastre legate de astrofotografie. Sper sa intereseze si sa adunam de la fiecare puncte de vedere si solutii pentru o reusita in fotografierea astrilor si sau deepsky. Am sa incep cu Luna pentru a muta discutiile 'tehnice' de la sectiunea Imagini aici. Am sa pun poza facuta cu Vivitar-ul de 600mm. O sa adaug doua crop-uri. Foarte important este ca imaginile sa fie luate in afara orcarei surse de lumina (in afara orasului) si daca se poate la altitudine cat mai mare. Din experienta mea (am ceva experienta in observarea astrilor si a corpurilor ceresti) cele mai reusite fotografii sunt facute iarna cand atmosfera este mai curata si seeing-ul foarte bun. Insa asta nu ne impiedica sa facem incercari si vara...
p5170043a2.jpg p5170043a1.jpg p5170150amic.jpg

Editat de Sorin la 21-05-2013, 14:23
OM-D E-M1
OM-D E-M5
... si alte maruntisuri

Galerie foto:
http://www.flickr...601174@N08
https://www.faceb...tos_stream
 
ToniGenes
Buna initiativa acestui topic.
Pozele au iesit excelent.
Judecand dupa pozele astea, Vivitarul tau pare un obiectiv bun. Si tehnica pe care ai folosit-o, a fost excelenta. Un obiectiv de 600 mm (1200mm) nu e foarte usor de stapanit.

Ai incercat sa mai pozezi si altceva ? Venus, Jupiter...etc.

Am vazut ca baietii care sunt pasionati de astro, isi cumpara telescoape cu focale uriase. Ce facem noi cu obiectivele obisnuite, este joaca de copii comparativ cu ce fac ei.

-
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
qrazvan
Cateva observatii (unele s-au mai discutat):

1. Referitor la conditiile de fotografiere, e asa cum zice si nec_so, trebuie mers in afara orasului (depinde si de oras, la Bucuresti probabil ca trebuie mers mult in afara Smile ). Apoi sigur ca ajuta si altitudinea. Iarna mai e si avantajul temperaturii scazute, cand senzorul are zgomot mai mic. In acest sens, sigur ca pt. astrofotografie serioasa se folosesc camere dedicate, nu SLR-uri. La acelea, pixelii sunt mult mai mari, chiar daca rezolutia e mai mica, pt. a fi mai sensibili la lumina f.scazuta (de multe ori se utilizeaza camere alb-negru, cu expuneri consecutive cu filtre color). In plus, la aceste camere senzorul e racit la minus cateva zeci de grade. De aceea, cand se foloseste un SLR e bine sa fie lasat un timp sa se raceasca; asta ajuta in plus si lentila sa nu mai emita caldura ce poate crea perturbatii optice.

2. Trebuie folosite optiunile de "noise reduction" (dark frame substras automat de camera, deci expunere dubla ca timp) si "anti-shock" (macar vreo 5 secunde, pt. a reduce vibratiile camerei date de miscarea oglinzii), iar declansarea e preferabil sa se faca prin fir sau telecomanda.

3. La obiectele luminoase (gen Luna), unde merg expuneri scurte se pot folosi si ISO-uri mari, dar pt. DSS-uri (Deep Sky Objects, gen nebuloase, galaxii, roiuri globulare etc.) e nevoie de expuneri lungi (de ordinul minutelor, sau zecilor de minute) si atunci un ISO mare creeaza zgomot semnificativ, deci se recomanda ISO minim.

4. Pt. DSS-uri, e recomandabil sa se faca multiple expuneri mai scurte, nu una lunga, si apoi suprapuse intr-un soft special (ex: Deep Sky Stacker) - bineinteles ca la acest gen de fotografie o montura cu urmarie e obligatorie, altfel ies stelele miscate.

5. Referitor la intrebarea lui Tony cu fotografiatul planetelor: Luna e mare si merge fotografiata incat sa se vada unele detalii; planetele sunt f.mici in comparatie cu Luna, si chiar cu un obiectiv de 600mm ar iesi cam ca niste pete mici albe pe un fundal negru (si cu un telescop cu focala de 1500mm ies foarte mici). Pt. rezultate bune, se folosesc lentile de multiplicare a focalei (Barlow de 2X, 3X sau chiar 5X). In plus, pt. a avea si ceva detalii, e preferabil sa se fac un filmulet si apoi "stacking" de frame-uri (intr-un soft gen Registax).

PS: Bineinteles ca astrofotografia presupune, cum a mentionat si Tony, un telescop cu focala mare (si acolo sunt anumite tipuri de telescoape pt. fotografie, altele doar pt. vizual), dar se mai folosesc si camere cu obiective cu focala mare montate pe un trepied cu o mica montura de urmarire a cerului, care misca si camera odata cu miscarea cerului (sau, de fapt, a Pamantului). Acest gen de montura mica e speciala pt. camere SLR si se poate procura sau construi la un pret relativ scazut (comparativ cu una mare de telescop).
E-5, 8mm, 12-60mm, 50-200mm
 
Sorin
Multumesc katran (Toni?) este putin mai amical... Cu Venus si Marte este o poveste lunga. Este greu sa le fotografiezi cu detalii. Trebuie un instrument mult mai puternic, un telescop cu diametrul oglinzii de cel putin 150mm. Am mai multe poze si incercari dar nu am reusit mare lucru asa ca nu am sa postez decat daca reusesc ceva mai bine. Cu Vivitarul inca nu am facut la alte planete.
Qrazvan (Razvan presupun) ai dreptate in tot ce ai relatat mai sus si se vede ca "te-ai jucat", cred, cu astrele sau stii foarte bine teoria si nu-i un lucru rau. In practica este mai greu... acolo intampinam greutati.
Adaug la ce spunea Razvan, monturile sunt de doua tipuri: azimutale si ecuatoriale (nu exista altfel de monturi speciale pentru DSRL si altele pentru SRL sau alte tipuri de aparat probabil aici Razvan a vrut sa spuna ca vazut un model simplu de montura facuta pentru fotografiat dar tot ecuatoriala este..) . In cazul utilizarii unor timpi lungi de expunere cea mai indicata este cea ecuatoriala unde urmarirea se face pe un singur motor (vorbim deja de monturi motorizate). Concluzia este ca montura ecuatoriala (care se gaseste si se poate si face artizanal destul de usor) urmareste ecuatorul proiectat pe bolta cereasca perpendiculara pe acest plan fiind axa pamantului (reper fiind steaua Polara).
Legat de expuneri multiple la timpi mici si software pentru suprapuneri putem vorbi mult mai mult eventual cand ne aflam in situatia respectiva, cand voi avea ce arata (eu vorbesc de mine, poate ca altii au facut-o si ar fi bine sa ne arate cate ceva sa avem termeni de comparatie).
Am reluat destul de curand ideea de a face astrofotografie si nu prea am ce sa expun. Pe viitor o voi face cu siguranta.
Razvan, legat de fraza ta "se folosesc lentile de multiplicare a focalei (Barlow de 2X, 3X sau chiar 5X)" aceste lentile Barlow se folosesc mai mult la observatii vizuale, mai rar la astrofotografie (dau aberatii cromatice mari). Foarte importante sunt caracteristicile telescopului cum spuneai si tu mai sus..
Editat de Sorin la 21-05-2013, 16:50
OM-D E-M1
OM-D E-M5
... si alte maruntisuri

Galerie foto:
http://www.flickr...601174@N08
https://www.faceb...tos_stream
 
ToniGenes
Da, Toni ma numesc.

Vad ca voi ati aprofundat mult problema.
Ma bucur ca avem aici oameni pasionati de astro si asteptam cu interes sa vedem si rezultatele.

Eu am incercat sa fotografiez si altceva cu Samyang-ul de 800mm. Cred ca am vazut pe LCD-ul E-5-ului un satelit artificial. Pe LCD se vedea binisor in sensul ca vedeam corpul central si doua chestii mai mici (probabil aripile sau corpurile secundare).
In poze nu a iesit mare lucru - obiectul ala a iesit neclar, nefocalizat, parca dublat sau triplat.
Cred ca Razvan stie sa si explice de ce nu a iesit si in poza obiectul - zicea ceva de filmare si stacking. Cred ca acolo e cheia.


-
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
qrazvan
@Nec_so (nu stiu numele real): Eu am povestit unele lucruri bazate pe experienta (nu prea mare) din astrofotografie pe care o am, facand parte si dintr-un club de astronomie.

La monturi nu ma refeream la tipul ei: aici sunt intr-adevar cele 2 tipuri de care ai spus, cu observatia ca cele cu urmarire sunt doar ecuatoriale. Eu ma refeream la un alt tip de "montura" pt. camere, asa-numitele "Astrotrack"-uri, care sunt niste dispozitive relativ mici, tot ecuatoriale, care se monteaza pe un trepied, pe ele se monteaza la randul ei camera DSLR cu obiectiv, se pozitioneaza axul astrotrack-ului pe axul Steaua Polara - Pamant si dispozitivul poate face urmariri in jur de o ora (cat ii permite bratul), dupa care trebuie adus iar la pozitia de referinta. Acest dispozitiv are avantajul de a fi mic si usor (se poate pune intr-un rucsac) spre deosebire de o montura de telescop. http://www.telesk...tform.html

Referitor la Barlow-uri: daca vrei sa fotografiezi planete, n-ai alta sansa (exceptand cazul in care ai un telescop cu focala de peste 3 metri). Exista Barlow-uri speciale cu tratamente optice speciale (apocromate etc.) incat se poate face si foto.
E-5, 8mm, 12-60mm, 50-200mm
 
qrazvan
Apropos, primele 2 poze postate aici sunt facute la focala mai mare sau crop-uri? Mi se par foarte bune detaliile!
E-5, 8mm, 12-60mm, 50-200mm
 
Sorin
Eu sunt Sorin. Cele doua poze sunt crop viz 100% din poza reala, la rezolutie maxima sau putin mai jos ca am taiat putin si din cea mare sa o centrez...
Toni, pune si poza aia asa cum este s-o vedem si noi... probabil este statia orbitala ISS. Este greu de fotografiat caci se "misca" repede...
Editat de Sorin la 21-05-2013, 18:51
OM-D E-M1
OM-D E-M5
... si alte maruntisuri

Galerie foto:
http://www.flickr...601174@N08
https://www.faceb...tos_stream
 
Sorin
Prin 1999, 2000 am facut cateva poze cu o camera (cel mai ieftin CCD alb/negru la aceea data) si cu un Praktica; cred ca mai am imagini cu Orionul (M42), Saturnul si M82 (galaxie in Ursa Major) dar destul de modeste din punct de vedere calitativ. Cand le gasesc le pun pentru ca fac parte din pionieratul meu in astronomie...
Oricum Toni nu avem de gand sa concuram cu Hubble, iar cu ce avem noi la indemana putem sa dam o tenta artistica la ceea ce este pe sus... chiar cu obiectivele noastre. Itr-adevar la Luna putem avea pretentii tehnice...
Era sa uit, si TonyGoran are ceva foarte frumos pe astro... si el poate sa dea detalii
Editat de Sorin la 21-05-2013, 19:37
OM-D E-M1
OM-D E-M5
... si alte maruntisuri

Galerie foto:
http://www.flickr...601174@N08
https://www.faceb...tos_stream
 
ToniGenes
nec_so a scris:


Toni, pune si poza aia asa cum este s-o vedem si noi... probabil este statia orbitala ISS. Este greu de fotografiat caci se "misca" repede...


Nu o mai am. De regula sterg pozele ratate.
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
Sorin
Aseara am facut o iesire in afara orasului si am avut noroc de un cer destul de limpede. Am tras cateva cadre cu luna. Iata ce a iesit in final dupa mai multe teste cu niste lentile corectoare si o prelucrare usoara cu Olympus Studio.
168osmic.jpg

OM-D E-M1
OM-D E-M5
... si alte maruntisuri

Galerie foto:
http://www.flickr...601174@N08
https://www.faceb...tos_stream
 
ToniGenes
Foarte bune detaliile din poza.

Au iesit aberatii cromatice pe conturul din dreapta-sus care se pot scoate lejer prin editare.
Bine, ma intreb daca alea chiar sunt aberatii cromatice, sau efectul reflexiei luminii.
Si eu am avut frecvent in zona aia probleme.
La mine parca aveau culoare verde aberatiile.
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
Sorin
Ai dreptate Toni dar stau rau cu timpul din pacate. Oricum o sa revin asupra acestor mici imperfectiuni. Si mie mi se pare deranjanta reflexia care este ceva mai accentuata dupa interventia cu Olympus Studio. Rezolutia dupa crop (centrare) 3000x2250
Editat de Sorin la 22-05-2013, 11:37
OM-D E-M1
OM-D E-M5
... si alte maruntisuri

Galerie foto:
http://www.flickr...601174@N08
https://www.faceb...tos_stream
 
Sorin
Acum cred ca este mult mai bine. Mersi Paul pentru interventie.
luna_2mic.jpg

OM-D E-M1
OM-D E-M5
... si alte maruntisuri

Galerie foto:
http://www.flickr...601174@N08
https://www.faceb...tos_stream
 
Sorin
Aseara am iesit in afara orasului pe la ora 10 insa luna era destul de jos asa ca am mai asteptat putin dupa care vazand ca se apropie norii am facut cateva cadre. Dupa cum stim rezultatele cele mai bune ies cand Luna este la inaltime maxima insa norii si finala (repriza a doua) m-au oprit sa urmaresc acest lucru... data viitoare cu siguranta voi avea rezultate mai bune... Pana atunci trebuie sa ma multumesc cu ce am tras in conditiile date pentru a respecta promisiunea facuta.
luna_plina_b_mic.jpg a1ami.jpg

Editat de Sorin la 26-05-2013, 11:57
OM-D E-M1
OM-D E-M5
... si alte maruntisuri

Galerie foto:
http://www.flickr...601174@N08
https://www.faceb...tos_stream
 
laurentiu
Hai nu mai fi modest,sunt foarte bune.Thumbs up
Em1 MK2 și câteva obiective
 
ToniGenes
Foarte bune si ultimele cadre.

La ultimele doua este mai mult zgomot, dar fireste ca asta conteaza mai putin.

-
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
Sorin
Va multumesc insa conditiile erau nashpa si nu am reusit ce vroiam. Sper ca la urmatoarea luna plina sa fie mai bine.
Editat de Sorin la 28-05-2013, 07:24
OM-D E-M1
OM-D E-M5
... si alte maruntisuri

Galerie foto:
http://www.flickr...601174@N08
https://www.faceb...tos_stream
 
Sorin
Aceasta este o poza din anul 2000. Este facuta la Observatorul Astronomic construit de subsemnatul (ma rog, dupa indicatiile mele, proiectul meu si sustinut financiar). A fost o promisiune facuta de mine Ramnicului cu ocazia eclipsei din 11 august 1999, o promisiune pe care am onorat-o cu succes. Are o cupola de 5m in diametru. Instrumentul principal este un Meade Lx200 10" GOTO cu diametrul oglinzii de 254mm. Din pacate prin iulie 2000 am plecat din tara iar OA a ramas in administrarea Liceului unde a fost amplasat. La ora actuala nu se mai intampla nimic iar eu nu mai pot sa pierd noptile ca altadata... pacat pentru ca am inteles ca nici instrumentele nu mai sunt in stare de functionare 100% (Meade LX200, Meade ETX, si alte 2 lunete). Nu pot incarca, imi spune ca tipul de fisier nu este permis... https://www.faceb...amp;type=3 Asa a inceput toata nebunia cu astrele si astrofotografia... din pacate multe din imaginile facute s-au pierdut.
Editat de Sorin la 28-05-2013, 09:04
OM-D E-M1
OM-D E-M5
... si alte maruntisuri

Galerie foto:
http://www.flickr...601174@N08
https://www.faceb...tos_stream
 
Bogdan Mitea
Mie imi plac pozele. Cea la care a contribuit si Paul este super. Sa nu o dai pe Stock ca nu o merita. Trebuie sa munceasca pentru a o primi.
Olympus E-M1
 
Salt la forumul:

Navigare
Intalniri membri

Meniu utilizator
Statistica utilizatori









·Forum de discutii
·Galerie foto
·Ultimele imagini
·Anunturi

·Trimite o imagine
·Căutare
·Reguli in site
·Contactaţi-ne


Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

· Vizitatori conectaţi: 6
· Membri conectaţi: 0
· Membri înregistraţi: 641
· Cel mai nou membru: Doru
· 20,651,817 vizite unice



Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.