header image
Autentificare
header image
header image
header image
Vezi discuţia
 Printează discuţia
Ofensiva PEN
Glad Parau
Spuneam de 3-4 ani deoarece atunci va fi la pret "decent", sunt zgarcitWink, coletia de perfomante plus review-uri care prezinta aparatul afara in lume m-au convins ca acesta este un aparat foto potrivit pentru mine. Am prieteni si cunostinte cu full frame si aps-c, dar mi se par enorme si greu de avut grija mai ales la evenimente, pe cand un mirrorless cu panchake este cat o compacta dar ofera performanta.
Sony NEX 6/Olympus G.Zuiko 42mm f1.7/Industar-69 28mm f2.8/Tokina AT-X 50-250mm f4-5.6/Tokina RMC 35-105mm f3.5/Helios 44-2 Zebra M39 "RatLens"/Canon 38mm f2.8 adaptat
Konica Minolta 5D + 35-70 f4
SonyEricsson C901 cu control manual
Olympus mju-1 si 2
Toate de vanzare. Smile

http://www.flickr.com/photos/98349320@N04/
ghinitai
Da, dar tu vorbesti de Amazon. Nu stiu cata lume cumpara din state, dar cand a intrebat cineva aici pe forum cum se procedeaza la cumpararea unui produs de peste ocean, nimeni nu a stiut sa-i dea o explicatie pertinenta. Nimeni nu vorbeste de taxele de la vama, tva, taxe de transport. Riscul sa-ti aunga lovit coletul.
Normal ca o sa-i scada pretul lui E-PL5 dar peste 2-3 ani cine o sa mai vrea E-PL5? Nu vad nimeni sa se inghesuie sa ia E-PL1 sau E-P1 acum.
Alt motiv pentru care cred ca preturi or sa se duca numai in sus este urmatorul: cand a aparut E-PL3 era 2800 ron in magazin, acum E-PL5 este 3800 ron. Eu iti garantez ca si peste 2-3 ani, mai jos de 2500 ron nu o sa-l vezi in magazin la noi.

ToniGenes
De cand leul, care se devalorizeaza foarte rapid, este reper ?
Si E-PL3 si E-PL5 au avut ca pret de start 700$ in US si aprox. 700 Eur in EU.

Diferenta in lei este data de cresterea cursului $/Eur.
E-PL5 + obiectiv costa 700 Eur pe amazon.de (adica 32 de milioane).

Acum un an, eu am dat pe un E-5 cumparat din State, 46 de milioane.
Daca ar fi sa-l cumpar acum la acelasi pret in dolari, as plati ~ 54 de milioane, adica 8 milioane in plus.
Este o diferenta datorata faptului ca leul s-a devalorizat enorm in ultimul an.

http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
Glad Parau
In vara cand cautam urgent aparat foto, puteam sa iau compacta noua dar am gasit intamplator sp570 care dupa un pic de "gugalit" am ramas placut impresionat de ceea ce ii, ce stie si ce poate, asa ca l-am cumparat la un pret decent spune eu, 650lei, cu 2 carduri, geanta allweather la cutie cu tot ce venea el de la mama fabrica. Am cautat si mirrorless doar ca nu am avut bani pusi la soseta sa cumpar asa ceva. Acum imi stabilesc viitorul aparat foto care merita din punctul meu de vedere investitia si gandul ca ala il vreau ma ajuta si presupun ca si multi altii ravnesc la OM-D sau ceva tot mai sus, comportament rezidual de cand eram mici si vroiam aia, si aia si aia etc.Grin Pentru noi ce locuim aici in Romania ii greu de facut investitii de acest fel unde suntem plafonati de salarii mediocre, nu degeaba pleaca lumea in strainatate pentru a lucra, aici lucrii pentru o roata de la masina 3 luni, acolo iti cumperi restu in alte 3 luni.
Sony NEX 6/Olympus G.Zuiko 42mm f1.7/Industar-69 28mm f2.8/Tokina AT-X 50-250mm f4-5.6/Tokina RMC 35-105mm f3.5/Helios 44-2 Zebra M39 "RatLens"/Canon 38mm f2.8 adaptat
Konica Minolta 5D + 35-70 f4
SonyEricsson C901 cu control manual
Olympus mju-1 si 2
Toate de vanzare. Smile

http://www.flickr.com/photos/98349320@N04/
qrazvan
Referitor la preturi, ele au cam ajuns la acelasi nivel, cum spune si Katran, cel putin in Europa.
Acum se poate lua de pe amazon.co.uk sau amazon.de, fara alte taxe vamale. In UK, un E-PL1 cu 14-42 e 230 de lire (~1300 ron).
Cu ani in urma, amazon-ul nici nu trimitea electronice la noi in tara, magazinele de la noi aveau adaosuri mari si atunci preferai sa iei din State (cum am facut si eu), chiar daca plateai in plus taxele vamale.
E-5, 8mm, 12-60mm, 50-200mm

ghinitai
Pai leul care se devalorizeaza rapid este reper, pentru ca tu nu esti platit in euro sau dolari. Deci preturile or sa se duca numai in sus. Bine... cei care isi fac depozite in euro sau au cunostinte la vama sa le faca taxele sa dispara pot face orice vor, eu vorbeam de romanul de rand.

ToniGenes
Iaca si review-ul lui Robin Wang la 17mm F/1.8 :

http://robinwong....eview.html

Ca de obicei, poze foarte bune.

ghinitai
Din cate am vazut Panasonicul de 20mm e mai sharp decat 17mm. Mai sharp, mai rapid, mai compact, mai ieftin.... cam FAIL pentru Olympus.

ToniGenes
Am vazut ca in afara deja s-au aruncat destui la noul obiectiv.

Asta e pret de lansare. Peste ceva timp se va duce mai jos, unde va concura cu succes obiectivul de la Panasonic.
Are avantajul ca e mai wide si ca este Olympus.

ghinitai
Pai si 20mm are avantajul ca e Panasonic Smile Cele mai buna contra argumente le-ai adus la faptul ca e mai sharp, mai rapid, mai ieftin si mai Panasonic.
Lasand gluma deoparte, 20mm mi se pare chiar mai bun decat Pana-Leica de 25mm.

d3xmeister
ghinitai a scris:

Pai si 20mm are avantajul ca e Panasonic Smile Cele mai buna contra argumente le-ai adus la faptul ca e mai sharp, mai rapid, mai ieftin si mai Panasonic.
Lasand gluma deoparte, 20mm mi se pare chiar mai bun decat Pana-Leica de 25mm.

Glumesti ? Eu le-am folosit pe amandoua, diferenta este imensa. Si inca nu sunt asa de sigur ca 20mm e mai bun decat 17mm. Sharp-ul conteaza cel mai putin la un obiectiv, dupa ce se atinge un prag. Ca sa nu mai vorbim ca 34mm vs 40mm reprezinta o diferenta mult mai mare decat cea exprimata in cifre.

Si da, ai ghicit, mie 20mm f/1.7 nu mi-a placut deloc.
Sony RX10 IV, Sony RX100VA

Eddy
parerea cuiva care a apucat sa puna mana pe el

http://blog.mingt...zd-17-1_8/

Needless to say, autofocus speed is on par with all of the current generation of Olympus lenses - very, very fast indeed. Is much faster than the 17/2.8 and Panasonic 20/1.7 ; about the same as the 12/2, and slightly faster than the 45/1.8 (which is to be expected because that lens has a longer focus travel as required by its focal length). I did experience one or two issues with precision at longer distances wide open though ; admittedly an unlikely usage scenario ; the lens tended to lock at about 6-10m distance instead of infinity; as a consequence, images were borderline sharp but nowhere near what the lens can produce if focused properly. The 17/1.8 focuses down to a minimum of 25cm, which in practice means covering a 15x20cm object or thereabouts. It;s slightly less than the 20cm minimum of the 17/2.8, but curiously the real focal length of the 17/1.8 seems to be a bit longer, which lands up evening things out in the end. Close up performance wide open is not its strength; there’s a distinct loss of microcontrast that robs resolving power, that only starts to come back at f2.8 and smaller ; this isnt entirely surprising as the lens lacks any floating elements. In this area, I;d say it;s on par with the 20/1.7, and slightly worse than the 17/2.8.

The 17/1.8 is a much more complex lens than the 17/2.8 that preceded it. Firstly, focusing takes place entirely within the lens, in order to keep things fast and silent; the entire optical assembly no longer moves. It;s a complex 9/6 design that appears to have been done entirely by computer; I don’t recognize the optical formula at all. Olympus have spared no expense here two aspherical elements, one HR element, and one DSA (double super aspherical) element go into the mix. Both front and back surfaces are flat, which presumably has a positive effect on flare; I certainly didnt see any during my test images, which included several deliberately backlit shots and point sources within the frame. No doubt the ZERO coating helps, too.

ToniGenes
Eu cand am spus ca e un avantaj ca e Olympus, ma refeream la culori.
Da, si obiectivele au culorile lor.

N-am crezut pana de curand ca sunt intr-adevar diferente. Am crezut ca sunt doar mofturi ale utilizatorilor.
Am PanaLeica si confirm : obiectivele Panasonic au alte culori fata de cele Olympus.
Obiectivele Olympus au culori mai calde.
Cele Panasonic au culori mai reci.

Nu spun ca sunt neaparat nasoale culorile de la Pana, sunt ok.
Insa imi plac mai mult culorile Olympus.
De asta spun ca Olympus are un avantaj aici.

Eu am crezut ca 75-300 este un huge fail. Insa nu a fost asa. Am vazut ca il cumpara lumea.
Editat de ToniGenes la 19-11-2012, 18:25

ghinitai
E doar parerea mea ca 20mm e o alegere mai buna. Oricum cu D3x nu ma inteleg la gusturi pe alocuri, nici mie nu-mi place rx100 deloc. Probabil daca ar fi fost la acelasi cost cu Canon s100, probabil ar fi fost o alternativa, la pretul la care e acum pentru mine nu merita, cum nu merita nici 17mm 1.8. La banii la care apare 17mm cred ca orice om normal ar cumpara Pana-Leica, nu numai din punctul de vedere al calitatii dar si al dimeniunilor.

Daca sharp-ul conteaza cel mai putin la un obiectiv inseamna ca nu-l folosesti prea mult cu diafragma deschisa. Eu daca am un obiectiv cu f1, la mine numai la f1 sta.
Editat de ghinitai la 19-11-2012, 19:03

d3xmeister
ghinitai a scris:

Daca sharp-ul conteaza cel mai putin la un obiectiv inseamna ca nu-l folosesti prea mult cu diafragma deschisa. Eu daca am un obiectiv cu f1, la mine numai la f1 sta.

Pai si la mine la fel, dar n-are legatura. Incearca sa iti explici de ce un 70-200mm e mult peste un obiectiv de kit si cand il folosesti pe o camera cu 4 megapixeli. Obiectivul de kit rezolva acea rezolutie fara pic de efort, si totusi un 70-200mm schimba total lucrurile, spun asta din experienta trecuta cu un D2H. Testele de laborator spun doar o mica parte din poveste.

Tony, despre culorile obiectivelor am mai discutat de multe ori, desi sunt multi care nu iau in serios treaba asta. Diferentele intre obiective sunt foarte mari in materie de culori

ghinitai
Nu am inteles ce ai vrut sa spui cu 70-200-le. Zoom-urile astea sunt peste obiectivele kit din punct de vedere al claritatii.
Eu prefer ca obiectivul sa nu adauge el vreo culoare si culoarea sa fie cat mai naturala. Daca vreau culori calde intr-o poza ca sa ofer o atmosfersa mai placuta o adaug eu.

d3xmeister
ghinitai a scris:

Nu am inteles ce ai vrut sa spui cu 70-200-le. Zoom-urile astea sunt peste obiectivele kit din punct de vedere al claritatii.
Eu prefer ca obiectivul sa nu adauge el vreo culoare si culoarea sa fie cat mai naturala. Daca vreau culori calde intr-o poza ca sa ofer o atmosfersa mai placuta o adaug eu.

Nu e acelasi lucru. Parerea mea e ca esti prins in lumea testelor de laborator si a cifrelor. Sper sa iesi din ea intr-o zi. Nu o spun cu rautate, pana la urma fiecare alege si face ce crede.

Paul
Din pacate putina lume se mai uita la un obiectiv altfel decat la o piesa cu caracteristici tehnice, sigur ca este importanta calitatea sticlei, dar nu am vazut pe nimeni de aici sa comenteze obiectivele din punct de vedere al aplicabilitatii. Deformarea de persepectiva pe care o are un 17mm(34mm) si cea pe care o are un 25mm(50mm) este total diferita. Sigur f1.4 este diferit de f1.8, dar nu cred ca asta este cel mai important la un obiectiv, cred ca putina lume se gandeste exact ce va face cu un obiectiv inainte sa il cumpere. Personal am 20mm, deci este un 40mm FF, exact la mijlocul celor 2 focale 17 si 25 si mi se pare foarte ok, destul de wide si fara deformari mari de perspectiva. Rar, ma deranjeaza focusul incet sau focus hunting-ul, dar nu din cauza asta nu scot eu poze reusite, sa fim seriosi, cu orice obiectiv ai trage, daca stii ce vrei, scoti cadre bune. Parerea mea este ca tot la compozitie trebuie sa lucram, si nu la cifre.

Cititi aici un articol bun, Camera versus human eye.

Link: http://www.petapi...human-eye/

Sper sa va placa.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange

www.filmalbnegru.ro
Denis
De acord cu Toni că e o diferență de culori între panasonic și olympus, mai reci respectiv mai calde. Și mie tot olympus îmi place, din punctul ăsta de vedere. Am văzut diferența asta la panasonic 20mm și olympus 45mm. Dar e problemă de gust. Dar la mine contează, adică eu chiar aș alege olympus pentru motivul ăsta, la prețuri comparabile. Oricum, probabil se pot face modificări la postprocesare.
Important articolul Paul. Poate ar fi bun un topic de compoziție. Să se posteze linkuri cu teorie. Dar și poze de analizat sub aspectul compoziției. De exemplu, pe mine m-ar interesa ceva legat de portrete...(mai ales în română...).
OM-D E-M5, OM-1n, zuiko 12mm/F2, panasonic 20mm/f1.7, panaleica 25mm/F1.4, zuiko 45mm/f1.8, Zuiko 40-150mm, Zuiko 50mm/F1.8
Galerie foto: http://www.flickr...?details=1

http://www.flickr.com/photos/75495350@N07/?details
ghinitai
D3x, esti prea subtil pentru mine si nu inteleg nimic din ce imi zici. Sa ma lumineze cineva daca are habar. Nu este acelasi lucru cu ce?
Eu vorbesc din propria experienta, nu sunt genul alora care sta cu camera de la telefon si face poze dar e atot-stiutor de pe net.

Salt la forumul:

Navigare
Intalniri membri

Meniu utilizator
Statistica utilizatori

·Forum de discutii
·Galerie foto
·Ultimele imagini
·Anunturi

·Trimite o imagine
·Căutare
·Reguli in site