header image
Autentificare
header image
header image
header image
Vezi discuţia
 Printează discuţia
OM-D
Paul
@zoom - si eu lucrez 80% cu vizorul, sigur ca este o diferenta majora intre optic si electronic, dar te poti descurca foarte bine cu cel electronic de la OM-D, nu simt ca sunt limitat extrem de mult. Avantajul dat de senzorul cu zgomot mic se vede direct in imaginea livrata de EVF pentru ca nu are zgomot de imagine in low light, ceea ce pe EP-3 era deranjant. VF-2 pus pe OM-D se vede aproape la fel, diferentele fiind destul de mici. Sigur sunt ceva diferente la partea optica din fata ecranului electronic dar la refresh nu sunt deloc pentru ca refresh-ul este furnizat de aparat nu de EVF. OM-D-ul are refresh "normal" si "high", pe "high" nu se mai simte niciun delay de miscare, absolut deloc, pe niciunul din EVF, incorporat sau VF-2. Trebuie spus ca partea de focus manual este foarte usor de utlizat daca iti configurezi corect butoanele de pe aparat, eu am pus pe butonul de Rec trecerea in MF si pe butonul Fn2(care este multifunction daca il apesi mai mult de 2-3 secunde) am pus zoom(lupa) iar operatiunea este foarte rapida. Mai sunt si alte avantaje, ca de exemplu stabilizarea imaginii atunci cand folosesti un tele, sau alte chestiuni pe care inainte le vedeai numai pe live view, de exemplu daca tragi alb negru, poti "simtii" poza direct in vizor, pentru ca influenta culorilor asupra deciziilor in compozitie este majora. Inchei prin a spune ca vizorul optic este preferinta mea in continuare, insa dupa ce am lucrat mai mult cu OM-1 si OM-2(pe film) mi-as fi dorit ca si vizorul optic de pe E-5 sa fie la fel, insa nu te poti pune cu legile fizicii.
Editat de Paul la 23-05-2012, 23:41
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange

www.filmalbnegru.ro
Paul
Raiden a scris:

Se pare ca au ajuns cateva aparate si pe la noi, pe mine m-ar interesa cum e obiectivul 12-50, il are cineva? S-ar putea sa vreau un zoom cu pret acceptabil si s-ar putea sa ajung sa aleg intre 14-42 si 12-50.

Salut,

12-50mm este un obiectiv care merita foarte mult sa fie pus pe OM-D, pentru ca este rezistent la praf stropi de apa. Este un hibrid care face de toate, bun pentru filmare(zoom electric), bun pentru close-up, are wide, are tele, inlocuieste cu succes 14-42 dar il voi folosi atunci cand stiu ca merg la tavaleala, altfel voi trage cu obiectivele fixe. Luminozitatea lui 12-50mm lasa de dorit la tele, la 12mm este ok. Trebuie luat in seama ca dimensiunile lui 12-50mm sunt cam la fel cu cele ale lui 14-42 extins, deci putin cam lung.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange

www.filmalbnegru.ro
zoom
Mulțumesc pentru răspuns Paul. Asta e și problema mea, am renunțat la vizor mare în favoarea digitalului dar nu îmi vine să renunț la optic pentru electronic pentru că nu îmi mai oferă legătura cu imaginea reală a exteriorului. Îmi place să văd lumina aia naturală pe care ți-o dă vizorul optic. Pe film nici măcar nu vedeai ce ai făcut, acum poți vedea prin LCD după ce ai realizat fotografia. Și nici nu prea mă interesează să văd fotografia finală prin vizor pentru că pur și simplu nu știu ce am afara ca să pot compara. Ca exemplu este Fuji X100 care are și optic și electronic. Dacă te uiți prin electronic vezi anumite noanțe de culoare apoi cînd sucești pe optic vezi altceva. La ăsta de pe OM-D neavînd și optic nu poți compara decît uitîndu-te în afara vizorului. Ei spun că dai din butoane și faci balans de alb și culori, dar cu ce compar? Părerea mea este că dacă utilizezi un vizor optic imaginea naturală rămîne întipărită în creier, după care te uiți pe LCD și vezi dacă e la fel. Fotografia finală (alb-ngru, balans de alb) le poți realiza și după, dacă tragi raw. Mai bine 0.58x, optic, pentaprsmă și 11 biaxiale. Încă o dată mulțumesc pentru comparație.

Winter1966
De ieri seara sunt si eu fericitul posesor al unui OM-D cu 12-50.
Mi-ar fi placut versiunea silver, insa tentatia a fost mult mai mare decat rabdarea, instigat fiind si de o conversatie constructiva si utila cu Paul.
Prima opinie, este intr-adevar alta clasa fata de Pen, desi feelingul seamana destul de mult cu EP-1. Poate putin mic pentru mainile mele insa totusi priza este excelenta, si nu am avut deloc senzatia ca il scap.
Obiectivul intr-adevar putin cam intunecos, insa surprinzator de sharp,si in mod sigur un obiectiv cu care poti face linistit un concediu, daca faci mici concesii. In principiu filmarea nu ma prea intereseaza, insa ... poate fi utila.
Faptul ca este mic, si are vizorul incorporat este un mare plus. Oricum in concediul de primavara de anul acesta am luat EP-3 ul cu 14-150 si 25-ul. Si m-a satisfacut pe deplin. Poate ca 12-le era mai ...adecvat.

Asta seara am incercat macro-ul, fara trepied, cu ISO mai mare (cred 1000) si am folosit MAL 1 pe care o am.
Rezultatul e mai jos. Va rog nu dati cu pietre pentru centrare. Nu m-am stresat cu compozitia, si floarea se misca... stau intr-o casa veche in care daca calc intr-o parte se misca mobila din cealalta parte a camerei.
Pe aparat am setat modul SCN-Macro Nature.
Eu spun ca este bine pentru gama lui de pret ( ma refer la obiectiv)

Imaginea am tras-o in modul Large-Fine Jpg si resize cu utilitarul din Office un simplu resize.Fireste s-a pierdut din rezolutie.
p5240024_resize.jpg

OMD- EM5 ; Oly EP-3; ;OM-20;o traista de sticle

ghinitai
Scoate foarte bine obiectivul, desi e intunecat stie sa faca de toate (..si cartofi prajiti) si asta e cel mai important.
Ceea ce vreau sa zic e ca ai pus o poza redimensionata ca exemplu, dar si o poza necompresata arata la fel de bine, cu conditia sa nu dai zoom in ea ca sa se vada mozaicul de reducere a zgomotului. Pe iso auto se pare ca are o predilectie pentru iso 6400.

titeldragomir
In sfirsit...cineva posteaza imagini facute cu OMD-ul...hai taica.....aveti jucaria pe mana si nu impartasiti citeva imagini cu noi?...
Olympus ( film+ digital)

https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
ghinitai
Eu am pus al doilea OM-D al meu, care a ajuns cu intarziere, la sectiunea Bursa pe forum daca e cineva interesat sa-l manevreze si sa posteze poze. Grin

Ionut78
Daca e sharp si sta foarte bine si la close up din cate vad, ar fi obiectivul ideal pentru ce vreau eu, dar am auzit ca pe wide la 12mm baga distorsiuni la greu, poate cineva confirma/infirma cu niste poze facute la 12mm?
Olympus PEN

Winter1966
@ Raiden

Uite atasez o fotografie in conditii destul de grele, contralumina destul de puternica.Foarte usor ajustata cu Microsoft Office Picture Manager, la midtones si contrast, precum si un resize la 34 % cu acelasi soft, care este absolut basic.
Poti judeca singur nivelul de distorsionare.
p5230008.jpg

OMD- EM5 ; Oly EP-3; ;OM-20;o traista de sticle

zoom
OM-D-ul ăsta mai face figurile de care zicea "d3x" pe care le făcea PEN-ul de îndrepta necontrolat distorsiunile obiectivelor? Toate PEN-urile fac șmecheria asta sau numai unele? Întreb pentru că un obiectiv bun ca 75 cu 1:1.8 merge folosit într-o zonă de preț mai decentă numai pe zgaibele astea de PEN-uri.

ghinitai
Uitandu-ma la poza lui winter mi-am adus aminte ce imi place cel mai mult la aparat e ca are bracket in 5 trepte de 1 ev. Dupa parerea mea mergeau lejer puse 9 trepte.

ghinitai
Ce PEN indreapta necontrolat distorsiunile? Eu stiam ca detecteaza modelul obiectivului si aplica corectiile aferente. Mai putin corectiile de CA la obiectivele Panasonic.

zoom
Da bre, distorsiunile obiectivelor foto le îndreaptă (în fotografie bineînțeles) și aplică corecțiile respective (umple de la el putere), fără să ai control asupra lor. Face chestia asta și OM-D-ul? Fac toate PEN-urile asta sau numai alea vechi? Întreb și eu așa, dacă știți.

ghinitai
Eu nu stiu despre ce vorbesti. Daca vrei distorsiuni si alte nebunii poti trage raw. Eu nu am avut probleme la niciun Pen si le-am avut pe majoritatea.
Pune si tu un link unde zicea d3x de treaba asta, poate imi dau seama despre ce e vorba.

zoom
Uite aici:
http://olympus-ro...#post_2319
http://olympus-ro...#post_2511

Ideea e că nu vreau (ca și "d3x") să aplice aceste corecții automat pentru că e o porcărie să facă treaba asta, vreau să lase informația așa cum e, curată atît în JPEG cît și în RAW. Eu trag JPEG+RAW pe 4/3 dar după cum spune el chestia asta o aplică automat și softul pe computer chiar și pentru RAW. Eu chiar dacă trag JPEG+RAW nu prea umblu la cele RAW decît atunci cînd este neapărat nevoie pentru că aparatele Olympus scot JPEG-ul foarte bun din aparat (asta sună a reclamă). Dacă și OM-D-ul face treaba asta cu distorsiunile, e așa cum zice el, o compactă cu senzor mare. Cum mie nu îmi place vizorul electronic (deocamdată), dacă se mai adaugă și prostia asta de îndreptare a distorsiunilor obiectivelor wide-normale, poate rămîne în magazin liniștit.
Editat de zoom la 25-05-2012, 15:17

vectranos
Salut,

Are cineva informatii pentru cat de mult mai asteptam pentru livrarea celor argintii?

Nicos

ghinitai
Pai dupa cum spune si d3x acolo, corectiile alea pot fi inlaturate folosind programe de genul DCRAW, asa ca nu vad care e problema.
Asa cautam si eu la inceput un program care sa imi scoata Raw-ul adevarat din Panasonic LX3. Pe mine ma interesa asta pentru ca Panasonic are problema aia celebra cu culorile aberante. Eu zic ca nu ti-ar placea sa vezi cum arata raw-ul neprocesat deloc.
Oricum, eu sunt persoana cea mai nepotrivita sa ma intrebi cum sa-ti salvezi cat mai multi pixeli dintr-o poza pentru ca eu trag in aspect 16:9, deci cred ca jumatate din senzor, nu-l folosesc Smile

ToniGenes
Eu nu inteleg de ce e atat de deranjanta corectarea automata a distorsiunilor geometrice.

Eu am pozat la un moment dat cu E-5-ul si cu 14-42 turnul de la Techirghiol si a trebuit sa corectez manual distorsiunile in Olympus Viewer - turnul era inclinat in poza.
As fi fost extrem de fericit daca o facea automat camera si sunt convins ca ar fi facut-o mult mai bine.

Nu sunt convins ca ingineriile care se fac ca sa se corecteze astfel de distorsiuni afecteaza vizibil calitatea imaginii.

Daca chiar vrei sa ai imaginile necorectate, cred ca poti vizualiza raw-ul cu Raw Theraphy sau alt editor de raw.
Sunt curios daca la sfarsit reusesti sa faci o treaba mai buna cu corectiile geometrice decat o face motorul de imagine.

http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
ghinitai
Normal ca influenteaza calitatea imaginii astfel de corectari, dar si imaginea "cruda" care are mai multe detalii, arata jalnic fara niciun fel de corectare. Plus ca o companie de milioane de dolari cum e Olympus, sigur a luat niste decizii corecte in privinta procesarii imaginilor ca sa arate cat mai placut ochiului... Daca esti avid dupa zeama de detalii exista programe ca DCRAW. Daca salvezi pozele jpg cum fac eu dupa orice editare tot acolo ajungi...

Bogdan Mitea
Asteptam in continuare fotografii facute cu OM-D.

Mai dureza pana vin argintiile in Europa. Sunt probleme cu stocurile.
Olympus E-M1

Salt la forumul:

Navigare
Intalniri membri

Meniu utilizator
Statistica utilizatori

·Forum de discutii
·Galerie foto
·Ultimele imagini
·Anunturi

·Trimite o imagine
·Căutare