header image
Autentificare
header image
header image
header image
Vezi discuţia
 Printează discuţia
Dilema alegere camera
Paul
Am fost in vara asta la un eveniment unde am vazut poze facute cu multe aparate de ultima generatie, Nikon D7000, Canon 60D, Pentax k5, toti aveau body-uri bune, insa obiectivele erau medii, sau foarte proaste, pentru ca nu isi permiteau sa plateasca pe sticle de calitate, rezultatele fiind de toata jena, cu aberatii cromatice mari si foarte spalacite. Vin si intreb, unde se mai vad marile performante ale senzorilor minune? nicaieri, evident. Cam toti alergam dupa ultimele noutati, ne uitam la cifre, statistici, review-uri facute de mai stiu eu care, tot felul de pareri pro si contra, dar calitatea produsului finit este cea care conteaza, iar Olympus, prin ceea ce ofera eu zic ca isi face foarte bine datoria fata de fotografi.

Am fost intrebat cum scot culorile alea frumoase din Olympus si le-am explicat ca asta este stiinta celor care au facut body-ul.

Goana dupa megapixeli nu o inteleg deloc, cei 12 megapixeli de la Oly sunt ultra de ajuns, iar povestea cu ISO este o prostie, orice senzor in afara de full frame are zgomot mare la peste ISO 800, exact cum zicea katran, cred ca totul tine de NR. Detaliile pe care le scot cei de la Olympus din senzorul actual sunt de invidiat, din acest motiv am ales sa merg cu E-P3(desi m-a cocosat de bani investitia) pentru camera sotiei si camera mea secundara, in defavoarea lui G3 sau GH2, care ar avea mult mai multe de oferit prin dotari, dar ceea ce iese la sfarsit, arata mult mai bine de la Olympus.

O comparatie simpla o puteti face daca va uitati aici(atentie linkurile sunt catre fisierele brute de 8-10Mb):

1. Olympus E-P3 la iso 1600

http://www.dprevi...191067.jpg

2. Panasonic GH2 la iso 1600

http://www.dprevi...so1600.jpg

3. Olympus E-P3 la iso 3200

http://www.dprevi...191068.jpg

4. Panasonic GH2 la iso 3200

http://www.dprevi...so3200.jpg

Deschideti in cate un browser fiecare link(tab) si comparati Oly cu Pana si ziceti-mi si mie cu ce va incalzeste senzorul de la Panasonic de 16Mp. Aceasi comparatie o puteti face si pentru G3.

Pe RAW pare ca ar aparea o diferenta in favoarea lui Pana, dar raman la parerea ca Olympus scoate un produs finit foarte bun.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
Ionut Trufin
Trecand peste diferenta uriasa la culori as zice ca la iso 3200 rezultatul obtinut de Oly e net superior ca nivel de detalii pastrate. Sunt cu NR activat?
 
d3xmeister
Ca fost posesor de senzor 4/3 si de D5100, cu senzorul Sony de 16MP, pos sa spun ca e diferenta imensa la ISO ridicat. Daca tragi pana la inclusiv ISO 800, diferentele nu se vad, decat daca despici parul in 4. din momentul in care treci la ISO mai mare, nici nu mai exista comparatie. Cu D5100 pot sa trag in Auto-ISO pana la 3200 fara nici cea mai mica emotie, pe cand cu E-5 abia indrazneam sa las Auto-ISO sa urce mai mult de 1250. Probabil ca D5100 e avantajat si de faptul ca are 16MP si cand vezi imaginea redimensionata pentru ecran zgomotul e mai putin vizibil.

Cu post-procesare atenta, cu ambele aparate se poate urca mai sus cu ISO, dar diferenta ramane destul de mare, cam 2 stopuri daca nu analizezi la 100% pozele, si un pic peste 1 stop daca le analizezi la 100%.


Paul, se presupune ca aceste aparate le comparam in aceleasi conditii, de catre aceiasi fotografi, care aplica si aceleasi tehnici de post procesare. Asa daca facem comparatia in jpeg E-5 sunt de parere ca este peste D5100. Nikon are un jpeg groaznic in special cand e vorba de Noise Reduction. Imaginile la ISO 1600 arata mai prost decat cele de la E-5 dupa parerea mea, si chiar la ISO 3200 parca tot E-5 arata mai bine in jpeg, cu conditia sa nu te apuci sa numeri firele de par dintr-un portret.

Despre obiective am mai vorbit. Obiecitvele 4/3 sunt intr-o alta liga. Degeaba se supara nikonistii cand se afirma asa ceva, dar asta e adevarul, eu am folosit si unele si altele. Sticla Zuiko e cea mai buna in comparatie cu oricare sistem concurent (DSLR) Nu vorbesc neaparat de teste MTF. Prin Zuiko lumea se vede altfel. Imi e dor de ele Smile
Sony RX10 IV, Sony RX100VA
 
Eddy
imi place sa cred ca cu banii de pe E-5-uri au finantat proiectul PEN3 si cu banii de pe PEN-uri vor face un E-5 MarkII sau un E-50
acum ca si Nikon au intrat pe mirorrless, teoria conspiratiei cu impartitul tarlalelor pica
nu ma plang de senzorul 4/3; cu obiectivele care le am, le stric ziua la canonistii din gasca oricand vreau eu; chiar si seara
si povestea asta cu ISO... din ce stiu, ISO ridicat inseamna sa maresti voltajul care il bagi in senzor... cam cum baga Imparatul in Luke Skywalker; acuma, ce faci cu informatia care iese din senzor e alta treaba; unii au mers pe zgomot putin si culori nereale, Olympus a preferat sa nu managerizeze bine zgomotul dar culorile sa ramana cat mai aproape de realitate
si parca nu era suficient ca Zuiko sunt cele mai bune obiective, se mai potrivesc si unele Leica; pe Olympus
cand 620-ul propriu se va apropia de sfarsitul garantiei, intru si eu in clubul E5, sau ce-or mai scoate pe la maxim 1000 eu
 
titeldragomir
La mine E600 a sarit de 60 de mii de cadre...inca merge bine.
Singurele mele nemultumiri sunt ...ca nu pot folosi la valoarea reala SWD-ul din obiectiv.
Nu am acelasi sistem de autofocus, imi lipseste si gripul(am eu mereu senzatia ca il scap din mina, ceea ce este deranjant, sa stai mereu atent cum il ti sa nu il scapi).
Vizorul mai mare ...
In rest...daca pun un 12-60 in trusa in locul lui 14-54 si un body pentru ele..sunt acoperit pentru citiva ani.
Din ce am citit si pe alte forumuri din alte tari...se cere un body nou pe piata
Un E50 ar avea mare succes.
Asta ar fi o miscare inteligenta din partea lor...
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
Paul
@ Ionut - cred ca NR pe standard

@ d3xmeister- m-am pripit putin sa afirm ca treaba cu ISO este o prostie si sunt de acord ca trebuie comparate in aceleasi conditii si tehnici de post procesare, eu unul trag la ISO redus in general si ma intereseaza foarte mult si jpegul pentru ca 90% din imagini raman asa cum au iesit din aparat sub forma de amintiri a le locurilor pe unde am fost, restul le procesez, dar ce am vrut sa zic in primul rand a fost ca rezultatele pe care le poti scoate cu un Olympus chiar cu obiective normale,sunt pur si simplu de invidiat, treaba cu ISO fiind un inconvenient care cel putin pe mine ma afecteaza in masura in care vreau sa fac in general poze la limitele extreme, dar atunci ma duc cu gandul direct la full frame. :-)

@ Eddy - sunt de acord ca un Olympus E-50 ar mai misca ceva pe piata de 4/3, dar trebuie sa aduca ceva care sa lase posibilii clienti cu gura cascata, marketingul celor de la Oly s-a axat pe Pen in ultimul timp si ca sa investesti in lansarea unui nou produs pe 4/3 trebuie sa duci o campanie masiva de "reabilitare" , ceea ce sincer eu nu cred ca se va face, un eventual model de succes cred ca ar fi un hibrid intre Pen si E-620 sau E-30. Asteptand si vazand.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
sorinescu
PETRUSALEXANDRU a scris:
In cutia camerei este certificatul international de garantie pe care este trecut serialul si care este valabil in toata lumea. Singura problema e ca o sa ai doar 12 luni garantie in Romanica, sau sa vezi exact cum e cu garantia in State.

Informatiile mele (care s-ar putea sa fie eronate), spun ca aparatul cumparat in Romania (Europa) are garantia de 2 ani, cel din in SUA e de 1 an. Aparatul cumparat in SUA nu poate beneficia de garantia in Romania, trebuie trimis inapoi. Sper totusi sa nu fie chiar asa, si eu am un Olympus "american".
 
ToniGenes
Inca doua chestii de mentionat :

-Nikon si Canon sunt producatori favorizati implicit de toti cei care fac "review"-uri; fac pariu ca dpreview si alte site-uri nu se vor plange ca noile camere au senzor mai mic decat concurenta, sau ca au doar 10 Mp; din contra, veti vedea texte gen "Nikon revolutioneaza"...etc.
La Olympus 12 Mp sunt prea putini, in schimb la Nikon 10 Mp vor fi de ajuns.
Tom Hogan ar fi spus ca noile camere sunt pentru femei ca si target. Cum ? Pai E-PM1 are dimensiuni mult mai mici, senzor de doua ori mai mare, e cu 50% mai ieftin...etc. Ok, dar e Olympus si nu a observat nimeni ca exista o astfel de camera. Trebuie sa vina Nikon cu o pocnitoare ca sa deschida un astfel de segment.

-fiecare producator are plusuri si minusuri. De exemplu cum e sa pui pe un D90 - camera semi-pro - un obiectiv cu probleme de FF/BF si sa constati ca nu exista posibilitatea de calibrare a focalizarii ? La Olympus chiar si E-620 poate asa ceva.
Sunt povestiri despre obiective Nikon care joaca rau in montura si cand auzi oameni cu experienta spunand ca e normal ca obiectivele sa aiba un pic de joc, te crucesti. Eu am 4 obiective standard si toate stau impecabil in montura, fara pic de joc.
Dar despre pete pe senzor, WS prost care lasa apa sa intre in camera ?

Da, Nikon are niste avantaje date de senzorul mai mare si de oferta mare de obiective. Nu va asteptati insa sa fie numai plusuri. Sunt si multe minusuri.
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
Ionut78
Eu am vrut sa-mi iau Panasonic G3 din state prin cineva, am pierdut ocazia si apoi m-am cam razgandit, nu-mi plac deloc jpeg-urile la Panasonic. Ma uit cu jind la Olympus E-P3 care are niste culori superbe dar pretul ma tine in loc. Intre timp au aparut si NEX 5N si NX200 asa ca nu am ce face si mai astept sa vad review-uri la acestea si poate mai scade si pretul la E-P3 intre timp. Din ce am vazut, jpeg-urile la NEX 5N arata foarte bine, culori excelente apropiate de Oly. Ce nu-mi place la Sony e ca nu am ce pancake luminos sa pun pe el, la Samsung as merge pe 30mm f2, iar la Olympus pe 20mm f1.7.
 
ToniGenes
Daca mai poti, mai asteapta cateva luni.

Vor aparea in curand modele noi, iar pretul la modelele existente va scadea.
E-P3 este o camera excelenta. Am fost tentat si eu sa o cumpar, numai ca si pe mine m-a oprit pretul.
Eu aveam nevoie de camera acum, asa am ajuns sa cumpar E-5-ul.
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
Ionut78
Stie cineva daca E-P3-ul are un mod de close focus, in genul modului pin point de pe G3? Adica marire automata a imaginii pe zona unde se face focus pentru o focusare cat mai precisa.
 
ToniGenes
Din cate am citit, nu numai ca mareste (magnify) zona in care se face focalizarea, dar are si buton dedicat pentru asta.

Eu am facilitatea asta si pe o compacta Olympus din 2007, numai ca LCD-urile la vremea aia erau slabe si aveau rezolutie proasta.

http://thedigital...togra.html
"You can zoom the area where the focus box is selected by pressing the magnify button. I found this mode extremely useful when using the silky manual focus ring on the 12mm f/2 lens. "

Stiu ca scrisese cineva un articole despre lentile OM pe E-P3 si spunea ca e excelent pentru asta (Kirk).
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
ToniGenes
Uite asta e articolul. Majoritatea pozelor sunt facute cu obiective cu focalizare manuala.
http://visualscie...h-ep3.html
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
titeldragomir
http://news.natio...00x450.jpg

Ia uite aici ceva poze...ce zici despre ele?
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
ToniGenes
Frumoase rau !
Si oamenii care le-au facut, au muncit pentru ele.
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
Rudotel
sorinescu a scris:

PETRUSALEXANDRU a scris:
In cutia camerei este certificatul international de garantie pe care este trecut serialul si care este valabil in toata lumea. Singura problema e ca o sa ai doar 12 luni garantie in Romanica, sau sa vezi exact cum e cu garantia in State.

Informatiile mele (care s-ar putea sa fie eronate), spun ca aparatul cumparat in Romania (Europa) are garantia de 2 ani, cel din in SUA e de 1 an. Aparatul cumparat in SUA nu poate beneficia de garantia in Romania, trebuie trimis inapoi. Sper totusi sa nu fie chiar asa, si eu am un Olympus "american".



Nu. Sigur se rezolva in Ro garantie/postgarantie. Singurele camere care au sanse extrem de mici sa se repare sunt cele corodate de umiditate sau alti agenti corozivi (au luat apa, au stat intr-un mediu cu umiditate mare, au curs bateriile, etc)
Editat de Rudotel la 28-09-2011, 15:37
 
marius2die4
Am si eu o dilema poate are careva un sfat:
Sunt destul de pasionat de foto macro.La sigma 150mm este destul de putina lumina pt foto bune.Drept urmare ar trebui un flash.Acuma vine dilema:


o lampa cu leduri http://www.okazii...ml#galerie


-adaptor o-flash http://www.f64.ro...0exii.html

-ring flash http://www.fotoge...y-670.html



Voi ce ziceti?Personal as opta pt o-flash (am gasit secon la ~100 lei)Sau merita ~300lei ring-flashul?Lampa cum este - a avut careva(vad ca are si alimentare de la priza)?
E620 + 11-22mm + 14-54II + 70-300 + 50mmf2 +Leica 25mmf1.4 +sigma 150mm 2.8 macro + FL36R + FL40Smile
http://marius-fot...ogspot.com
 
http://marius-fotografie.blogspot.com/
Paul
Marius, citeste articolul din linkul de mai jos, mie mi se pare o alternativa de luat in calcul.

http://www.biofos...ash_e.html
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
ToniGenes
Tocmai am intrat in posesia lui E-5.
Am vazut ca certificatul de garantie internationala e in alb (lipsesc data achizitionarii, vanzatorul...etc). E doar seria aparatului acolo.
Trebuie sa-l completez eu ? Sau e alta procedura ?

Singurul document pe care il mai am e confirmarea de plata electronica (un pdf).

Despre camera ? Un mare "uau". E mult mai tare decat E-520. E diferenta uriasa la toate capitolele. Nu am crezut ca o sa fie asa mare diferenta. Am avut dubii mari ca merita o asa investitie; dupa ce am vazut camera, nu a mai ramas nicio umbra de indoiala.
O sa revin si eu mai tarziu cu impresii dupa ce o incerc ca lumea.
Nu vreau sa risc sa o evaluez acum dupa ce m-am jucat doar 30 de min. cu ea.
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
Ionut78
Sa-l stapanesti sanatos si asteptam poze Smile
 
Salt la forumul:

Navigare
Intalniri membri

Meniu utilizator
Statistica utilizatori









·Forum de discutii
·Galerie foto
·Ultimele imagini
·Anunturi

·Trimite o imagine
·Căutare
·Reguli in site
·Contactaţi-ne


Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

· Vizitatori conectaţi: 2
· Membri conectaţi: 0
· Membri înregistraţi: 641
· Cel mai nou membru: Doru
· 19,264,961 vizite unice



Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.