header image
Autentificare
header image
header image
header image
Vezi discuţia
 Printează discuţia
Selectie si arhivare fotografii
titeldragomir
Cred ca ar fi bine sa vorbim putin despre acest aspect foarte important.
Ce faceti cu fotografiile?
Cu timpul se string pe hard zeci de giga de fotografii, azi am zis sa mai pun si eu pe hardul extern din fotografii( nu de alta, dar daca pica hardul la calculator nu vreau sa pierd totul), si surpriza...a trecut ceva timp de cind nu am facut asta, si dureazaaaaaaaaaaaa transferul.
Momentan am fotografiile aranjate in foldere pe ani-luni-foldere cu evenimentul sau ocazia cu care am facut fotografiile, deci ceva de genul 2010-iunie 2010-poze mare , sau ziua lui X-ulescu...
As fi curios ce alte modalitati mai aveti
- Le pastrati RAW sau Jpeg?
- Faceti backup la fotografii? ce folositi? hard extern sau dvd-uri sau online?
- Folositi metadata , tag-uri pentru a usura gasirea unei fotografii?...nu de alta, dar poate vreti sa participati la un concurs foto cu tema..padure..si stiti ca aveti o fotografie numai buna...dar nu mai stiti cind si unde a-ti facut imaginea
- Pastrati atit originalul cit si varianta prelucrata?
etc etc etc..

Trebuie sa organizez un pic mai bine treaba in legatura cu acest aspect.., pina acuma stiu ca voi face la singe selectiile cu fotografiile pastrate, si la fiecare sfirsit de luna obligatoriu backup.
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
Paul
Eu le tin pe hdd, dar si pe o unitate externa pentru backup, unitate accesibila prin retea. Pana anul acesta trageam si Raw+Jpg, acum trag numai Raw. Pozele le organizez de forma:

- folder an: 2012
- folder data: 04.28.2012_Eveniment X(neeaparat cu luna in fata ca se organizeze in functie de luna nu de zi)
- folder JPG si folder Raw

Daca pozele nu sunt de la un eveniment nemaipomenit le tin doar JPG. Pentru ca acum trag doar RAW, pastrez doar pozele care sunt de o calitate multumitoare, restul le sterg. Transform in JPG doar ce trimit sau postez, altfel le tin numai RAW. Pozele prelucrate, sunt tinute intr-un folder separat pe care il denumesc "alese" si acolo sunt tinute doar pozele bune din acea sesiune ca sa pot reveni usor la ele.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
titeldragomir
Le pui ceva Tag-uri?...daca gasesti un concurs foto cu o tema anume...cum cauti o fotografie?
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
Paul
nu, scriu doar in numele folderului, dupa data, numele evenimentului, doar atat, in general tin minte iesirea sau evenimentul si ma duc tinta la el, insa pe viitor trebuie sa ma gandesc la alta modalitate.

Uite asa le tin acum: 04.29.2012_Curmatura
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
titeldragomir
Da...cu timpul arhivarea cere resurse mai puternice..harduri mai mari...sau mai multe...
Oricum obligatoriu este sa pastrezi RAW-ul imaginilor care vrei sa le folosesti cindva...de ex daca partici cu un jpeg la un concurs foto..si organizatorul va dorii formatul RAW...sau un format mai mare sa demonstrezi ca imaginea este a ta , si nu este imprumutata de la cineva..au fost multe cazuri unde sa participat la concurs cu imagini imprumutate.

Sau poate vrei sa vinzi o imagine...toti vor vrea un format mare

Mai sunt cazuri cind...prieteni-amici etc..(eu am avut 2 cazuri)...pierd fotografii(a crapat hardul si nu au avut backup).
Noroc ca a mai recuperat de la prietni ceva imagini ..si a mai avut citeva cd-uri...dar tot a pierdut mai mult de jumatate din 3 ani de amintiri cu fetita lui....dureros asta, nu?...acuma tipul face cite doua dvd-uri identice ca backup...

Paul...cred ca tot varianta cu tag-uri ramine cel mai sigur mod .
Zici tu ca tii minte...dar acuma esti tinar..si peste 10 ani vei avea muuult mai multe imagini...si mai putina memorie...nu la cea de la calculator ma refer aici(nu este o jignire..este dovedit stintific..Grin)

Treaba e ca ...sa pui Tag-uri ia ceva timp...dar odata puse ..ramin acolo
Cind pui pe siturile de stock, tagurile sunt foarte importante...daca cineva vrea o imagine pt. un calendar..cauta dupa taguri.. Ex munte,apa,riu,padure,peisaj montan,flora montana etc etc..
Eu deacuma o sa le organizez altfel
O categorie cu amintiri personale...acolo pot ramine doar jpeguri, si la o marime cit sa pot printa un format uzual.
Si o sa mai fac inca una...doar pentru fotografii cu potential si de portofoliu.
Acum si portofoliul asta trebuie organizat destul de bine...pe categorii.
Sunt situri de foto care cer un portofoliu inainte sa te inscrii pe el, sa vada ce nivel are persoana care doreste sa faca parte din aceea comunitate.
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
ghinitai
Pentru micro 4/3 trag raw + jpg si le pastrez ca atare, pentru 5d mark II pastrez doar pozele foarte bune raw din cauza dimensiunilor exagerate. (~400 poze raw+jpg intra pe un card de 16 giga)
Eu am pozele pe hard si back-up pe dvd-uri. La dvd-uri le fac imagine cu Where Is It in caz ca vreau sa gasesc ceva imediat. In viitor poate o sa apara ceva mai practic, nu ma preocupa prea tare gasirea definitiva a unei metode de stocare.
 
Ionut Trufin
Eu le pastrez pe HDD desktop-ului si pe un HDD extern. In trecut faceam backup pe CD-uri si DVD-uri insa la dimensiunile de acum ale fisierelor nu incape mare lucru pe un DVD. Avand in vedere cresterea destul de mare a preturilor la HDD, Blue Ray incepe sa devina o alternativa interesanta. O unitate de scriere e cam 450-500 lei iar discurile de 25Gb sunt cam 10 lei si teoretic au o durata de viata mai mare ca a DVD-urilor.
Ca organizare nu folosesc tag-uri. Le grupez in foldere de genul 20120429 + Locatie si eventual eveniment.
ZD 14-54, ZD 40-150, ZD 35, OM10, Epl1, Epl5, E-m1, micro 7.5, 17, 45, 40-150, 14-42
 
titeldragomir
Foloseste cineva un site online pentru arhivarea imaginilor?
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
Paul
Exista solutii de backup fisiere online, in cloud, cu instalare de client pe PC si sincronizarea fisierelor, dar costa cam 100usd pe an pentru 500GB. Mi se pare destul de scump momentan, mai asteptam sa scada preturile. Smile
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
ghinitai
Nu rentaza un blu-ray. Cea mai ieftina solutie este hardul de back-up, eventual hardurile. Eu prefer sa le tin pe dvd-uri ca sa am 2 tipuri de mediu de back-up. Nici nu am mai mult de 500 de giga de poze asa ca mai astept sa apara ceva mai evoluat.
 
Ionut Trufin
Ok, nu renteaza.
ZD 14-54, ZD 40-150, ZD 35, OM10, Epl1, Epl5, E-m1, micro 7.5, 17, 45, 40-150, 14-42
 
zoom
La mine e simplu, ce îmi place scot pe hîrtie. Trec toate fișierele pe un hard extern și o parte le țin pe calculator. Cele pe care le scot pe hîrtie rămîn în alte foldere. Cele descărcate direct din aparat le pun an, lună, zi (pentru fiecare cîte un folder) fără tag-uri și nume, doar data. Le păstrez și raw și jpeg.
La prieteni le dau o mare parte fișiere iar unele pe hîrtie. Am un prieten căruia nici nu-i prea place să le vadă pe calculator așa că trebuie să i le dau tot pe hîrtie (e obișnuit cu fotografia pe film și d-aia).
 
Salt la forumul:

Navigare
Intalniri membri

Meniu utilizator
Statistica utilizatori









·Forum de discutii
·Galerie foto
·Ultimele imagini
·Anunturi

·Trimite o imagine
·Căutare
·Reguli in site
·Contactaţi-ne


Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

· Vizitatori conectaţi: 3
· Membri conectaţi: 0
· Membri înregistraţi: 641
· Cel mai nou membru: Doru
· 19,398,735 vizite unice



Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.