header image
Autentificare
header image
header image
header image
Vezi discuţia
 Printează discuţia
Utilizare fotografii fara acord
titeldragomir
Deschid o noua discutie legata de aceasta problema

Este bine de stiut ce drepturi avem asupra unei imagini, cum o putem folosi, si cum sa actionam in cazul cind cineva foloseste acea imagine fara acordul nostru.

Un trust de presa a luat de la mine de pe Facebook 11 imagini, si au ilustrat un articol cu ele.
La sursa foto este trecut Facebook.

Incercarea de a ma intelege amiabil cu ei aspura unei sume a esuat.

Ce pasi legali ar trebui sa urmez mai departe?

Am print screen-uri cu editia online unde apar imaginile. Am fotografiile in format original...(ei le au format mic si la 96 DPI, cu atit se upload-eaza pe Facebook)

Scuza lor a fost urmatoarea..Ce este pe Facebook este public si putem folosi, desi din ce am citi acolo este total gresit, imaginile pot circula la liber doar in interiorul retelei si in anumite conditii.

Daca amiabil nu am putut obtine nimic, este cazul sa trec la actiuni legale..si habar nu am de unde sa incep, am vorbit cu o prietena avocata..a inceput sa studieze problema..o face printre picaturi, si dureaza.

Ceva sfaturi?
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
Ionut78
Hmm.... sa vedem, OMD + 12mm + 75mm + 12-35mm ..... fa totalul si prezinta nota de plata. A, sa nu uit, baga si onorariul avocatului.
Olympus PEN
 
ToniGenes
Scuza lor suna stupid.
E ca si cum as spune eu : am piratat/inregistrat o melodie de la radio pe care o difuzez in propriul meu club fara sa platesc drepturi de autor. Orice se da la radio poate fi inregistrat si folosit in scopuri comerciale.

Asa si aia ai tai.

Fara sa ma fi documentat foarte bine, cred ca trebuie facute urmatoarele :
Pasul 1 - depui o plangere la politie pentru furt;
Pasul 2 - faci o copie la plangerea aia si le-o trimiti prin mail.
Pasul 3 - daca nu cedeaza, trebuie continuat cu un avocat. Consulta un avocat ca sa vezi ce posibilitati sunt. Parerea mea este ca ai sanse mari sa le-o tragi, adica sa-ti plateasca pe pozele alea inzecit. A venit vremea sa-ti cumperi OMD ? Smile

Pe viitor :
-pune semnatura pe toate pozele;
-daca se poate, specifica ca nimeni nu are voie sa-ti foloseasca pozele.

"Destepti" baietii nu ?
Gasesc oameni muncitori ca Titel si se folosesc de munca lor ca sa scoata bani.
Lucrurile nu trebuie lasate asa.
Pot sa fac pariu ca se vor inmuia baietii cand vor vedea plangerea inregistrata la politie.
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
titeldragomir
Da..stiu ca este stupid ce zic ei.
Ei se bazeaza pe alceva...o dau la abureala :
- ca retrag pozele...dar furtul deja a fost comis.
- trec numele meu si link catre blog, ca o sa capat reclama bla bla bla - nu ma intereseaza asa ceva, nu am nevoie de reclama ci de bani
Si mai mizeaza ca nimeni nu va porni proces cu ei, este complicat , ia timp, bani etc.

Am vorbit cu o prietena avocat, a inceput deja sa investigheze, sa vad ce pot rezolva.
Momentan a zis sa astept sa se documenteze.
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
valenttin
ca sa fiu rau, cred ca eroarea a inceput in momentul in care ti-ai facut cont pe facebook... Eu nu i-as ierta nici daca mi-ar invia pisoiul de mi-a murit anul trecut. Daca au incercat ceva amiabil inseamna ca si-au dat seama ca e groasa. asa ca 100 de milioane de euro e o suma rezonabila. eventual negociabila. la cat imi sunt de dragi jurnalistii, indiferent daca sunt din presa scrisa, audio sau tv, si suma de mai sus mi se pare mica... daca nu au bani suficienti, o bucata de piele de obraz de jurnalist ar putea compensa, sa-mi fac bocanci. pentru manusi e mai buna aia de caine...
Une fois n'est pas coutume!
 
http://valenttin.aminus3.com
Bogdan Mitea
Oooo, ce rau esti! Nu ma mai fac jurnalist. Uite asa se spulbera visu lu' bunica lu' mamaia. Din cauza unui rau ca tine.
Olympus E-M1
 
Denis
Titel, la prima impresie eu nu cred că e vorba de o faptă penală de drept comun (furt etc.). Aici e domeniul proprietății intelectuale, al drepturilor de autor și e o lege a dreptului de autor (nu știu acum nr. etc, probabil e pe net), care prevede și infracțiuni (în mod sigur). Dacă vrei eu pot să îți trimit textul integral, cu ultimele modificări.
Fotografia e o operă , trebuie să existe niște articole în lege legat și de operele fotografice. Trebuie să ai calitatea de autor al operei (sunt probabil niște condiții) și să o dovedești. Dreptul tău de autor e protejat de legea asta. Dacă ți-l încalcă cineva legea prevede sancțiuni chiar penale etc. Trebuie citită legea. Dacă e vorba de o infracțiune faci plângere penală la poliție și te constitui parte civilă. Infracțiunile sunt la finalul unei legi, poți citi ultimele articole, dacă nu ai timp și îți faci o idee.
 
http://www.flickr.com/photos/75495350@N07/?details
Denis
Încă ceva, procesul penal nu te costă. Te constitui acolo parte civilă și arăți ce daune vrei, indiferent de sumă. În schimb, dacă faci o cerere de chemare în judecată pe civil (proprietate intelectuală) atunci ai niște cheltuieli cu taxa de timbru (se poate calcula în raport cu prejudiciul pretins de tine...). Deci din punctul ăsta de vedere e avantajos pe cale penală...poți cere suta de mii de euro fără cheltuială...(dar sigur nu o vei primi....).
 
http://www.flickr.com/photos/75495350@N07/?details
titeldragomir
Am tot citi legi, termeni de confidentialitate pe Facebook etc...
Avocata ..cum spuneam, este o amica si cauta printre picaturi, in weekend va avea timp mai mult sa studieze problema.

Valenttin, nu stiu cit de mult as putea sa le cer, insa trebuie sa le dau peste maini neaparat, prea au inceput sa se serveasca fara rusine cu imagini de la diversi fotografi, acum citeva zile Realitatea a luat o imagine de la Dinu Lazar , canal D au folosit o imagine a lui Narcis Virgiliu

http://fotomaniac...-fura.html

Deci au ajuns la un tupeu extraordinar, iau imagini de la oricine, nu conteaza cit de cunoscut ar fi.
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
zoom
Problema nu e numai facebook ăsta, problema e internetul. Oricum ai pune o poză fără să o umpli de semnături, ăștia o pot lua, pot scoate semnătura (dacă e în colț), o scalează prin softuri, etc. Eu le scot pe hîrtie (nu toate, mai trimit și pe e-mail la pretini) și le semnez, nu pe toate dar alea mai bune nu prea scapă. Mi se pare o idee bună ce a făcut katran de a dat pozele la site-ul ăla de le poți vinde, pentru că ăia îți protejează fotografia prin ștampila lor, dacă ai noroc poți să și vinzi.

Mai e varianta - care mi s-a întîmplat și mie - dai poze (digital) la prieteni și ăia le pun pe facebook, dar alea sînt cu ei, treaba lor să facă ce vor, dar tot nu îmi convine, așa că am început de ceva timp să mă gîndesc serios și la problema asta.

Atîta timp cît sînt pozele tale, rupe-i, nu-i lăsa. Te duci acolo la ei cu o pancardă cu ceva de-ale gurii pentru ei. Bați la ușă și spui "știți sînt eu ăla cu pozele, dacă nu vreți să aveți căcat pe clanță în fiecare dimineață înainte de cafeluță, dați-mi și mie 100 de lei pe poză". Pui și tu acolo ceva de un 75mm că vine în vară. Cool
 
Bogdan Mitea
Trebuie atent citite articolele de lege. Pe urma se poate face si galagie ca doar nu esti singur in povestea asta.
Olympus E-M1
 
Paul
Avocatul tau trebuie sa consulte legea, sa se sfatuiasca cu colegii care au mai avut astfel de cazuri si sa vada ce pote face cu dovezile tale si in ce masura legea drepturilor de autor are aplicabilitate in aceasta zona, adica a facebook-ului. Daca avocatul nu poate construi un caz solid nu merita sa te chinui pentru ca vei pierde, daca insa dovezile sunt solide si ai cel putin cateva puncte forte unde s-a incalcat legea, discuti cu avocatul si incercati sa aveti o intalnire cu cei de la "ziar" ca sa nu mai mergeti la proces, daca nu si nu, merita mers la judecata cu ei.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
ToniGenes
Exista o lege care protejeaza dreptul de autor.
Nu conteaza unde incarci pozele, sau daca ai semnatura sau nu pe ele.

Ok, ideal este sa pui si semnatura pe ele.

Daca tineti neaparat, uite aici regulile care se refera si la poze :
http://www.facebo...egal/terms

Sharing Your Content and Information

You own all of the content and information you post on Facebook, and you can control how it is shared through your privacy and application settings. In addition:

For content that is covered by intellectual property rights, like photos and videos (IP content), you specifically give us the following permission, subject to your privacy and application settings: you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook (IP License). This IP License ends when you delete your IP content or your account unless your content has been shared with others, and they have not deleted it.
When you delete IP content, it is deleted in a manner similar to emptying the recycle bin on a computer. However, you understand that removed content may persist in backup copies for a reasonable period of time (but will not be available to others).
When you use an application, your content and information is shared with the application. We require applications to respect your privacy, and your agreement with that application will control how the application can use, store, and transfer that content and information. (To learn more about Platform, read our Privacy Policy and Platform Page.)
When you publish content or information using the Public setting, it means that you are allowing everyone, including people off of Facebook, to access and use that information, and to associate it with you (i.e., your name and profile picture).
We always appreciate your feedback or other suggestions about Facebook, but you understand that we may use them without any obligation to compensate you for them (just as you have no obligation to offer them).
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
ToniGenes
Cu alte cuvinte, nu au dreptul sa le descarce si sa le foloseasca in alta parte.

Au voie insa sa puna link-uri catre pozele tale sau sa foloseasca coduri "embeded".
Nu cred ca vei putea demonstra ca ei nu au pus link-uri catre pozele tale.

De asta spun ca e bine sa pui semnatura, eventual si adresa site-ului tau pentru ca nu le mai convine sa le afiseze in conditiile in care apare alt site la semnatura.
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
Bogdan Mitea
Pe de alta parte, daca tot discutam despre drepturi de autor, va propun un caz:
Esti fotograf si pozezi pe strada tot ce ti se pare interesant. Esti fotograf recunoscut si pozele tale iti aduc venituri, publicate fiind in diverse locuri: internet, reviste etc.
Dar in fotografiile tale mai apar, ocazional, si afise publicitare, coperti de carte sau revista de la chiscuri etc.
Nu ar trebui sa platesti pt drepturi de autor acelora ce au conceput afisele, copertile sau alte asemenea?
Olympus E-M1
 
zoom
katran a scris:

Exista o lege care protejeaza dreptul de autor.
Nu conteaza unde incarci pozele, sau daca ai semnatura sau nu pe ele.

Ok, ideal este sa pui si semnatura pe ele.



Da, legea te protejează, dar dacă afli că ți-au fost folosite pozele, dacă ai chef să lupți pentru ele, dacă ești într-o țară normală, dacă ăla de le-a furat e român și dacă ăla are sau nu bani și avocați. Cam mulți "dacă". Ca să nu ajungi așa mai bine previi.
Eu cred că poți merge la ei și să te recompenseze cumva, mai un nume în următorul nr. din revistă (sau ce e), o recunoaștere ceva acolo, nu știu, găsiți voi. Chestia asta cu drepturile de autor, în România, mi se pare o lălăială dacă nu o faci cum trebuie de la început.
Oricum, succes în demersuri, sper să reușești ceva.
 
titeldragomir
Asta cu semntaul si cu watermark e o aiureala..e ca si polistul ala de ii zice unei fete...pai daca te imbraci in fusta de aia te-a violat ala.
Nu nene, este poza mea, fac ce vreu cu ea, daca eu vreau sa o ARAT lumii este treaba mea...Si o pot face pe site-ul meu.

Mai sunt unii de pun la watermark-uri pe ele de nu mai intelegi nimic.

Daca va uitati pe pagina asta

https://www.faceb...din/photos

toate imaginile sunt publice si fara watermark, are cineva curaj sa ia poze de la el?...nop..pai Misha Gordin daca se duce la justitia din america si reclama furtul...aia vin si rup capul hotului.

Daca astia au avut curajul la un moment dat sa ma intrebe...dar sunt ale tele pozele?..de unde stiu eu ca sunt ale tele?

Ei merg pe premiza ca nu sta nimeni sa-si bata capul cu procese...reclamatii etc, plus ca treaba cu Facebook-ul este o incurcatuta ciudata.

Insa ...legea la noi..care este din 1400 toamna, sau cind o fi ea, nu stie de internet si Facebook, ea stie clar ca : autorul are drepturi toatale asupra imagini, indiferent unde o afiseaza.

Pai daca merg la o expozitie, fac o fotografie la un tablou, merg si imprim acel tablou..am voie sa il vand?...pai de ce domne?..era intr-un loc public?..nu?...E uite ca nu am voie sa il vand, dar am voie sa ii fac o poza si sa o tin la mine in calc si sa il am amintire..sau sa pun pe paginea mea sa arat lumii unde am fost ( ca acolo nu este nimic comercial)

Dar uita ca exista sansa de cistig :

http://www.ziuave...-3203.html
Editat de titeldragomir la 31-05-2012, 10:34
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
Bogdan Mitea
Daca nu poti dovedi ca ti-au folosit ilegal pozele nici nu te vor lasa sa treci de portar. De unde spuneai ca ti-au luat pozele?
Olympus E-M1
 
titeldragomir
Pagina de Facebook, adevarul e ca au trecut sursa ... Sursa foto= Facebook
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
Bogdan Mitea
Cine e Facebook? Aia de pierd miliardele alea fictive in fiecare zi?
Olympus E-M1
 
Salt la forumul:

Navigare
Intalniri membri

Meniu utilizator
Statistica utilizatori









·Forum de discutii
·Galerie foto
·Ultimele imagini
·Anunturi

·Trimite o imagine
·Căutare
·Reguli in site
·Contactaţi-ne


Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

· Vizitatori conectaţi: 3
· Membri conectaţi: 0
· Membri înregistraţi: 641
· Cel mai nou membru: Doru
· 19,397,380 vizite unice



Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.