header image
Autentificare
header image
header image
header image
Vezi discuţia
 Printează discuţia
Ofensiva PEN
d3xmeister
Si acum partile negative:

- stiu ca nu le poti avea pe toate, si deja s-au adus imbunatatiri majore in anumite aspecte, dar totusi consider aproape tragica folosirea aceluiasi senzor vechi de 3 ani, care deja era obsolent la data lansarii. De ce tragic ? Pentru ca vrem nu vrem, dupa ce s-a mai domolit razboiul cu megapixelii, acum se vinde ISO si DR, toata lumea e disperata si cred ca un senzor la zi ar fi ajutat Olympus sa vanda de doua ori mai multe camere, as baga mana in foc.
- desi noile obiective sunt binevenite, si un pas inainte, Olympus inca mai are mult de recuperat. Sa produci de atatia ani un sistem pe care il consideri principal, si sa duci lipsa totala de prime-uri rapide cu focale normale, plus lipsa totala de obiective macro, plus lipsa totala de obiective ultra-wide, mi se pare cel putin prostesc. Mai lipsesc si tele-urile luminoase, pe care nu stiu cat de curand le vom vedea, si care sunt in general obiectivele preferate de utilizatorii de camere cu obiective interschimbabile. Intreaba acesti utilizatori care este obiectivul lor preferat si 90% din cei care le detin iti vor raspunde ca tele-ul luminos este acela.
- suportul pentru obiectivele mai vechi se pare ca inca nu a venit, desi daca inteleg eu bine tehnologia ar fi posibila o mare imbunatatire doar cu un update de soft. Sigur, nu vor atinge performanta celor noi dar nici nu cerem asta.
- Inca lipseste EVF-ul promis cu mult timp in urma, fara pic de lag si flicker. Cred ca mai avem cale lunga pana acolo si personal doar atunci voi considera sa inlocuiesc OVF.
Editat de d3xmeister la 30-06-2011, 10:07
Sony RX10 IV, Sony RX100VA

d3xmeister
Era sa uit, imbunatatirea drastica a functiei de filmare este iar un mare plus, vechea implementare a gonit multi clienti.

ToniGenes
D3X, arunca un ochi peste link-urile puse de mine !

E-P3 bate lejer D7000 la capitolul focalizare. Pentru un astfel de AF dadeam bani grei cu putin timp in urma, pentru DSLR-uri evoluate. Acum il poti avea cu foarte putini bani. E-PL1 nu cred ca sare de 600 $.
Mi se pare normal ca Olympus sa vina rapid cu modele actualizate cu noul AF, chiar daca nu a actualizat si senzorul.

Asta e o imbunatatire majora. Ramane intr-adevar de vazut cum se comporta vechile obiective inclusiv cele 4/3.

-

http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
Bogdan Mitea
Formatul 4/3 nu este pe moarte.
In acest moment se lucreaza din greu pentru a se oferi suport (maturitare si lentile) sistemului m4/3.
Nu cred ca se poate obtine un obiectiv cu focala variabila cu un f/2 - f/2.8 pe toata lungimea si care sa se potriveasca la marime si echilibru cu sistemele PEN. Asta nu inseamna ca nu vor aparea. Insa odata cu ele se va scoate si mirrorless de talia GH-2.
Dar un PEN cu vizor incorporat si un set de lentile pro, fixe, mi se pare o solutie interesanta. Gen Leica dar mult mai ieftin.
Olympus E-M1

Bogdan Mitea
Voi atasa cateva imagini ale noului EP-3.
e-p3_2_1.jpg e-p3_1.jpg e-p3_7.jpg e-p3_6.jpg e-p3_3_1.jpg

Editat de Bogdan Mitea la 30-06-2011, 10:53
Olympus E-M1

d3xmeister
katran a scris:

D3X, arunca un ochi peste link-urile puse de mine !

E-P3 bate lejer D7000 la capitolul focalizare. Pentru un astfel de AF dadeam bani grei cu putin timp in urma.

-

Am mai avut discutia asta si despre GH2. Atata timp cat noul AF nu isi face treaba in modul C-AF si nu este foarte precis nu consider ca se poate compara cu un DSLR, chiar fiind de 5 ori mai rapis in modul S-AF.

Partea cu precizia din filmuletele pe care le-am vazut pare rezolvata, inca nu sunt sigur 100%. Daca s-a rezolvat si cu performanta in C-AF atunci da, putem spune ca nu mai e nevoie de DSLR pentru AF performant.

Mai ramane vizorul optic si, cel mai important, obiectivele pro. Sigur pentru cine nu are nevoie de OVF, C-AF si gaseste obiectivele curente suficiente, PEN-ul e deja pregatit.

P.S. Mi se pare mie sau noul 40-150mm e mult mai mare decat cel pentru 4/3 ?

Bogdan Mitea
Si cateva fotografii realizate cu noul EP-3 si 12mm f/2:
12mm_5.jpg 12mm_4.jpg 12mm_3.jpg 12mm_2.jpg 12mm_1.jpg

Olympus E-M1

Bogdan Mitea
Se pare ca totusi avem de-a face cu un senzor nou in noile PEN-uri.
Olympus E-M1

jimb
inca un review:
http://www.thepho...d-12mm-f2/

puiugr
interesant si epl3 care o sa aiba un pret mai mic.dar un evf pentru pen-uri costa vreom 10 mil la noi.e groaznic de scump.parerea mea e ca un viefinder din asta nu ar trebui sa coste mai mult de 200 lei
https://www.facebook.com/Fotograf-Grapinoiu-Petru-1117832321567050/

https://www.facebook.com/Fotograf-Grapinoiu-Petru-
d3xmeister
puiugr a scris:

interesant si epl3 care o sa aiba un pret mai mic.dar un evf pentru pen-uri costa vreom 10 mil la noi.e groaznic de scump.parerea mea e ca un viefinder din asta nu ar trebui sa coste mai mult de 200 lei

Ar fi bine, dar EVF-urile incorporeaza tehnologii foarte scumpe, posibil sa fie chiar pe pierdere chiar si la pretul asta.

Bogdan Mitea
Asa este. Daca vreti puteti sa studiati cum este alcatuit VF-2. Este aproape ca un obiectiv, cu multe lentile si multa electronica.
In acest moment se lucreaza la VF-3.
Nu se incorporeaza inca un vizor in PEN-uri deoarece:
1. Daca s-ar merge pe solutia optica ar trebui sa o "importe" cel mai probabil de la Fuji.
2. Daca ar alege solutia pur electronica, VF-1 ca si tehnologie este depasit, VF-2 este inca prea mare si nu suficient de bun.
3. Pentru ca se lucreaza mereu la imbunatatirea EVF se permite ca prin atasare sa beneficiem de upgrade. Daca ar fi incorporat nu s-ar putea.
4. Noile PEN sunt construite pe platformele primelor PEN-uri.

Daca VF-3 va fi la fel de "revolutionar" ca si autofocusul actualelor PEN atunci "next generation" va fi pregatit sa primeasca EVF incorporat. Actualul VF-2 are magnificatie 1x si 1.4mil pixeli. Ma astept la un VF-3 ce va trasa clar drumul noilor vizoare inclusiv vizualizare in infrarosu - sa nu radeti caci se presupune ca la noile camere pentru a se obtine focus rapid, nu se mai filtreaza lumina ca la vechea generatie.

Personal ma astept ca in maxim 2 generatii sa avem parte de un PEN Pro (nu uitati ce distanta scurta de timp a fost intre primele 2 generatii).

Actualele au atins o maturitate tehnologica pentru a face vanzari si pt a demonstra ca trenul Olympus merge in directia potrivita.

In septembrie vom avea posibilitatea ca, in cadrul unei intalniri sau mai multe, sa testam noile camere si obiective.

Inteleg ca in acest moment singurele obiectii sunt legate de vizorul incorporat si de lipsa de obiective.
Vizorul este util atunci cand este soare puternic si nu vezi mare lucru pe LCD si atunci cand realizezi macro sau alergi dupa pasarele si veverite.
Noul ecran OLED promite ca se comporta mai bine cand este multa lumina. In orice caz, portabilitatea se plateste. Daca ai nevoie neaparat de vizor, poti sa cumperi. Si cand apare unul mai bun, faci upgrade. Ce bine ar fi daca as putea sa fac upgrade la vizorul de la E-500....

Se lucreaza la noi obiective m4/3. Atat Olympus cat si Panasonic etc. Referindu-ne la Olympus, asteptam in toamna-iarna cel putin 2 noi obiective pro: un tele si un macro. Alaturi de celelalte compatibile pentru formatul m4/3 presupun ca orice pretentios isi poate personaliza un sistem de care sa nu se rusineze ca performanta.
Olympus E-M1

Bogdan Mitea
Si inca ceva. Formatul 4/3 nu e mort. A observat cineva ca aparate ca E-3, E-30, E-620 nu sunt bagate la arhiva, ca figureaza inca pe siteurile Olympus?
Olympus E-M1

d3xmeister
Cateva update-uri, dupa ce azi-noapte mi-am balacit ochii adunand diverse informatii. Din pacate eram atat de lovit incat n-am mai stat sa salveszi linkuri pentru fiecare informatie, asa ca va trebui sa ma credeti pe cuvant.

Senzorul din noile PEN-uri este nou-nout, fara nici o legatura cu cel vechi. Chestionat pe un forum interactiv, un reprezentat Olympus a dat urmatoarele informatii:

- Dynamic Range imbunatatit, cu cat ramane sa ne convingem singuri
- S-a acordat o importanta deosebita culorilor, iar rezultatele sunt exceptionale. Asta se vede deja din sample-uri, culorile sunt ................ bye bye FUJI
- Bomba bombelor pentru mine, noul sistem AF stie C-AF si o face exceptional, am gasit cateva demonstratii si e clar. Deci putem declara in sfarsit (in special pentru Tony Smile)) ) Noul sistem AF Olympus a ajuns si depasit in performanta PDAF la toate capitolele. Urmatoarele generatii vor aduce mai multe FPS si tracking programat si mai inteligent.
- O alta veste extrem de importanta pentru viitor, noul senzor impreuna cu cele 2 procesoare au redus lag-ul atat de mult incat nu mai e perceptibil de ochiul uman. Asta inseamna ca urmatoarea generatie de EVF nu va mai avea lag deloc.

Si acum vestile proaste:

- Noul AF functioneaza doar pe noile obiective. Cele vechi focalizeaza la fel de lent ca si inainte, incluzand 4/3. Se pare ca singurele care pot fi aduse la zi sunt vechile obiective MSC, atat.
- Performata la noise a noului senzor este imbunatatita fata de E-5 intre ISO 200-400, egala intre 400-1000 iar dupa ISO 1000 noul senzor sta mai prost, suferind de noise colorat mult mai mult decat E-5. Aceasta scadere in performanta se datoreaza noii tehnologii AF, dar in viitorul apropiat se vor face progrese. Repet, declaratiile apartin unui reprezentant Olympus.
- Pe un foto blog, cineva care a avut la dispozitie o saptamana pentru a testa noile scule spune ca noile obiective, desi extrem de calitative si high-grade pentru m4/3, inca nu se pot compara cu obiectivele 4/3 la calitate. La montarea lui 50mm f/2 Macro pe noile PEN-uri, noile obiective n-au reusit sa se ridice la nivelul lui, chiar si 12-60mm se pare ca e capabil de rezultate mai bune.

Olympus are un moment extrem de bun, daca va sti sa profite si se va misca repede va avea enorm de castigat. Nu isi permit sa se lase nici o secunda pe o ureche ( cum au facut cu primul PEN ) pentru ca ceilalti nu vor dormi.

Ce frumos ar fi o solutie care sa incorporeze tehnologia asta pe un nou 4/3 care sa functioneze cu obiectivele vechi. Cer prea mult ?

ToniGenes
Multumesc de informatii , D3X !

Daca ai si link-uri, pune-le aici, te rog !

Vad ca lumea se incapataneaza sa se agate de formatul 4/3 inca. Formatul nu este mort, in sensul ca obiectivele 4/3 vor beneficia de suport si de acum incolo si nu e imposibil sa mai vedem 1-2 camere cu oglinda.
Insa e condamnat la moarte.
DPDV tehnologic se investeste enorm in m4/3. In 4/3 nu se mai investeste deloc (dovada cea mai buna e E-5 care e tot un E-3 un pic tunat). Tehnologiile 4/3 incep deja sa fie depasite de noul format.

Deja cu bani putini poti cumpara o camera care focalizeaza mai repede ca E-5, poate mai multe fps-uri. Ma refer la E-PL3.
La DSLR-uri nu am vazut evolutii spectaculoase in ultimii ani, iar un sistem de focalizare performant cu AF-tracking e un vis frumos care costa minim 1200-1300 $ si obiective de la 1000$ in sus. Formatul m4/3 ofera asa ceva la un pret mult mai mic si asta chiar si cu obiectivele de kit .
In plus, o camera m4/3 suporta si obiective 4/3.
Mai este de lucru la m4/3, mai sunt de facut obiective si vizoare bune, dar formatul 4/3 e clar ca nu mai are viata lunga.
Obisnuiti-va cu ideea !

Ne putem dori , si speram ca Olympus ne aude, ca noul E-50 "MIRROR-LESS" sa ofere un suport bun pentru obiectivele 4/3, in special cele SWD. Poate ca un hibrid CD-AF+PD-AF ar fi o varianta.

Pentru mine personal, m4/3 ofera deja upgrade serios la E-520-ul pe care il am. Mai astept de la Olympus o camera m4/3 cu vizor incorporat si tele-uri rapide (cu noua tehnologie implementata).

-

Eddy
prietenia dintre 4/3 si m4/3 este deja imposibila
noile obiective super rapide au un coating special care interactioneaza cu senzorul si din combinatia asta rezulta aceasta autofocalizare de poveste
adica cine vrea FAST Autofocus cu obiective vechi, va trebui sa isi duca batranele ZD la cotingit (himera)
sau cine stie, poate inventeaza un filtru, il pui in fata obiectivului si.... racheeetaaaa.....

ToniGenes
Se pare ca nu e chiar asa , Eddy.

Aici se vede performanta unui E-P3 + Zuiko 12-60 :
http://www.youtub...re=related

Mie mi se pare ca focalizeaza repede, mai ales ca e lumina scazuta. Probabil ca un E-5 ar focaliza mai repede cu 12-60, dar E-P3 nu e chiar camera PRO.
Se pare ca focalizarea s-a imbunatatit semnificativ cu toate obiectivele.

Imi amintesc ca utilizatorii de modele mai vechi de PEN se plangeau ca 12-60 incet pe PEN.
Filmul asta arata ca sunt progrese mari cu noile modele.

Aici se demonstreaza ca obiectivele 4/3 au viitor si pe noile camere.

Si aici E-P3 + 14-42 :
http://www.youtub...I&NR=1

Nu exista DSLR (nici macar E-5) care sa viseze sa focalizeze asa cu 14-42 in lumina scazuta. In conditiile astea, E-P3/E-PL3 pot fi considerate upgrade-uri pentru cei care eu E-4XX/E-5XX/E-6XX.

--
Editat de ToniGenes la 01-07-2011, 14:06

d3xmeister
Daca sunt firma serioasa trebuie sa ofere compatibilitate. Ori cum spune Eddy, vechile obiective sa sa poata upgrada pentru noul AF, ori sa ajunga macar la performanta pe care o au acum pe un E-30 de exemplu.

Faptul ca formatul asta e viitorul nu trebuie sa insemne ca cei care au cheltuit zeci de mii de dolari pe obiective 4/3 trebuie sa le arunce.

Filmuletul ala arata performanta decenta cu 12-60mm, dar departe de ce ar face pe un E-5. Eu am incredere ca vor apareasolutii in viitor, Olympus a promis ca vechile obiective vor fi facute sa functioneze la viteza lor nativa, momentan trebuie sa ii credem.

Bogdan Mitea
Au inceput deja zvonurile despre un PEN pro cu vizor incorporat. Planificat sa apara dupa 2011 (cel mai probabil anul viitor).
Olympus E-M1

ToniGenes
Exact. Pe 4/3 rumours au aparut deja zvonuri pentru un PEN-PRO cu vizor incorporat, insa pentru 2011. De la o astfel de camera putem avea pretentia sa ofere si suport excelent pentru 4/3. Si nu cred ca e nevoie de PDAF pentru asta.

Mai sunt zvonuri despre 2 obiective noi la Panasonic, 2 obiective imbunatatite, GH3.....etc.

Tavalucul m4/3 nu poate fi oprit. Ritmul este sufocant. Smile Se scot pe banda rulanta camere si obiective.
Editat de ToniGenes la 04-07-2011, 08:50

Salt la forumul:

Navigare
Intalniri membri

Meniu utilizator
Statistica utilizatori

·Forum de discutii
·Galerie foto
·Ultimele imagini
·Anunturi

·Trimite o imagine