Ofensiva PEN
|
ToniGenes |
Postat la 03-01-2013, 13:51
|
Super Administrator
Postări: 3265
|
OMD-ul - o camera semi-profesionala si probabil ca va veni in curand si o camera profesionala.
Panasonicul a scos si el o camera semi-profesionala GH3.
Se vede ca m4/3 este un sistem care are ambitie si vrea sa ajunga sus.
Nu spun ca m4/3 poate inlocui complet DSLR-ul in momentul asta, dar este un sistem care se dezvolta si probabil ca in scurt timp va putea face cam tot ce face acum un DSLR.
Nikon1 vrea sa acopere doar o nisa. DSLR-ul ramane baza la Nikon.
7-14 mm era doar un exemplu. Nici pentru 9-18mm, un obiectiv rezonabil de scump/ieftin, nu gasesti echivalent la Nikon1 (adica obiectiv atat de wide).
Si lista poate continua cu multe obiective, nu neaparat pe parte de wide.
A compara doar camerele e un mod foarte simplist de a privi lucrurile. Trebuie comparate sistemele.
Daca vrei sa comparam strict camerele, nu e nimic de laudat cand ultimele modele de la Nikon1 se apropie de camere de la Olympus iesite din productie si cu senzor vechi de 4-5 ani.
Am atasat si o comparatie intre V1, V2 si E-PL3. Toate trei au scos cam acelasi scor pe DXO, dar se vede ca in lumina putina Nikon1 este mai slab chiar si decat E-PL3 (si decat orice DSLR Olympus aparut in ultimii 6-7 ani).
Unde este marea performanta ?
N-ar fi mai corect sa comparam V2-ul, ultima camera de la Nikon1, cu ultimul PEN de la Olympus (E-PL5) ? Si atunci s-ar vedea clar cat de departe este Nikon1.
Asta era o discutie despre Nikon1.
Daca vorbim despre DSLR-urile Nikon, aia e alta discutie. Acolo ai avantaje : camere bune, oferta generoasa de obiective...etc.
Acolo Nikon are avantaje indiscutabile si reprezinta o alternativa pentru cei de aici.
|
|
|
|
ghinitai |
Postat la 03-01-2013, 15:14
|
Membru senior
Postări: 1007
|
Uite si o parere diferita: http://laurenceki...epic-fail/
Ceea ce e clar e ca Olympus si Panasonic sunt cu un pas inaintea celorlalti pentru ca au inceput mult mai devreme sa dezvolte sistemul lor. De asta zic ca trebuie sa mai asteptam cativa ani sa vedem o replica serioasa din partea celorlalti. |
|
|
|
red bull |
Postat la 03-01-2013, 16:53
|
Membru senior
Postări: 1435
|
DpPreview la OMD M5 http://www.dprevi...5/overview
Si la Nikon 1 V2 http://www.dprevi...2/overview Doua concluzii .
paul ,daca te uitai putin si la posturile anterioare ai fi vazut ca am avut si Epl 2 ,Ep3 .
Eu nu am spus niciodata ca sunt camere proaste /rele ,eu doar am spus ca nu e Nikon 1 chiar atat de rau..cum il vad altii .
Corect katran ,Dslr -ul ramane baza la Nikon . Dar cand vor fi siguri ca se poate manca o paine mare de pe piata mirrorless ...atunci...
Poate o sa-mi cumpar si un OMD ,nu stiu ,poate mai incerc inca un Olympus ca de cele pe care le-am avut nu am ramas deosebit de incantat .Poate mai astept sa scada pretul ,oricum la Olympus se duce bine pretul jos ,adica devalorizarea e destul de mare ,pe langa faptul ca nu se inghesuie lumea la ele.
Fratilor, faceti un efort supraomenesc si lasati capra vecinului sa moara de batranete!
Ex EM-5 , Ex-EM1 ...Ex-OLY
Momentan folosesc Sony
http://500px.com/vasihurghis
Vasile Hurghis | Flickr - Photo Sharing!
|
|
|
|
Paul |
Postat la 03-01-2013, 23:19
|
Membru senior
Postări: 1654
|
@red bull - Nu vreau sa para ca pun etichete. Sunt de acord ca Nikon 1 nu este o camera rea, insa poate incepand cu V2 incoace sa fie ceva mai serioasa, dar dupa parerea mea Nikon V1 nu se poate compara cu E-P3 cum nici V2 nu se poate compara cu OM-D, o camera trebuie sa aiba si ergonomie de lucru nu numai senzor. Am testat decat Nikon V1 la F64 si nu mi s-a parut deloc o camera serioasa, eu sunt obisnuit cu DSLR si imi trebuie butoane cu acces rapid, E-P3 nu le avea pe toate dar avea destule ca sa nu mai zic de optiunile din meniu care erau satisfactoare, Nikon V1 era ca o compacta pentru copii. Asta mi s-a parut mie exagerat la comparatia ta, sa pui pe picior de egalitate doua segemnte de camere total diferite, binenteles ca limitarile senzorului exista, iar numarul de obiective este si el limitat. Per total, Nikon 1 V2 este ceva mai serioasa, dar nu atrage prea mult prin optiunile pe care le ofera, patina de blitz diferita de DSLR si obiective putine si alte limitari impuse de cei de la Nikon pentru a te face sa cumperi DSLR. Oricum, diferentele majore in sensul pozitiv intre V1 si V2 arata ca Nikon incepe sa trateze segmentul cu alti ochi.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
|
|
|
|
ToniGenes |
Postat la 04-01-2013, 08:49
|
Super Administrator
|
Nu mai stiu daca s-a postat la noi, pe DPREVIEW.com E-M5 a fost votata camera anului, urmata de D800 si de 5D MARK III :
http://www.dprevi...12-results
Pe TheOnlinePhotographer tot E-M5 a fost desemnata camera anului :
http://theonlinep...grapher%29
Omul care a scris articolul are si D800.
|
|
|
|
red bull |
Postat la 04-01-2013, 09:18
|
Membru senior
|
paul ,nici nu ai cum sa pui etichete daca ai folosit V1 doar de proba intr-un magazin sau fata lui.
Cei de la Dpreview apreciaza V2 cu un punctaj putin mai bun decat OMD ,deci nu eu am zis asta ,dar ce stiu aia ...nu pricep.
Eu cred ca de fapt de acum va incepe adevarata competitie in acest segment de piata .Cred ca OMD este un aparat exceptional ,iubit si de nostalgici pentru designul retro,are multe puncte forte, dar incepe sa aiba concurenta . Nu stiu cum sta Olympus cu vanzarile ,de fapt la asta se rezuma tot pentru toate marcile.
Fratilor, faceti un efort supraomenesc si lasati capra vecinului sa moara de batranete!
Momentan folosesc Sony
|
|
|
|
Paul |
Postat la 04-01-2013, 11:26
|
Membru senior
|
Pai punctajul de pe dpreview din link-urile pe care le-ai dat drept exemplu se bazeaza strict pe parerile utilizatorilor, mai exact la Nikon V2 sunt 3 useri care au cotat cu 5 stele camera, iar la OM-D sunt 22 de utilizatori care au cotat camera cu 5 si respectiv 4 stele, oricum nu mi se pare relevant la numarul asta mic de votanti. Mai important este ca OM-D are 80 de puncte si Gold Award din partea Dpreview, o sa vedem cat scoate si V2 dupa ce i se va face review-ul, va fi mult mai bine decat V1 care are un punctaj de 68, asta este cert.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
|
|
|
|
ToniGenes |
Postat la 04-01-2013, 11:49
|
Super Administrator
|
Stiu exact ce am postat.
Link-urile pe care le-am pus arata ca OMD este popular, o camera cu succes.
Am vazut multi oameni renuntand la FF-uri sau camere PRO (gen Canon 7D) pentru OMD.
Iar m4/3 a devenit un sistem matur, care ofera aproape tot ce e nevoie.
Legat de punctele din review-uri, sa nu uitam ca E-P3 si E-5 au luat acelasi punctaj, in conditiile in care E-5-ul ar trebui sa fie superior macar la constructie, ergonomie. Dupa aia conform masuratorilor efectuate de ei, E-5 are rezolutie reala mult mai buna decat a E-P3-ului.
Diferentele astea trebuiau sa se vada si la scor.
Cu alte cuvinte este praf modul cum se calculeaza numarul de puncte si n-are importanta decat orientativa.
Pozele sunt singurele care conteaza cu adevarat in review-urile alea.
--
Editat de ToniGenes la 04-01-2013, 11:57
|
|
|
|
Paul |
Postat la 04-01-2013, 12:01
|
Membru senior
|
@katran - postul era adresat lui red bull
daca nu am scris cui este adresat in mod explicit ma gandesc ca se intelegea ca raspund ultimei persoane care a postat in thread, si red bull postase niste link-uri mai sus nitel la care facea referire in ultimul sau post.
|
|
|
|
ToniGenes |
Postat la 04-01-2013, 12:10
|
Super Administrator
|
ok, nicio problema. Nu eram stresat.
Am lamurit misterul cu E-5 vs E-P3. Au dat punctaj mai mare E-P3-ului la : calitate a imaginii in raw, la ISO mare si filmare. Au dat acelasi scor ambelor camere la "ergonomics & handling".
Uite asa ajung E-P3 si E-5 sa aiba acelasi scor, uite asa se dovedeste ca modul cum se da punctaje este complet aiurea.
|
|
|
|
red bull |
Postat la 04-01-2013, 15:59
|
Membru senior
|
katran ,sunt doua sisteme diferite ,DSLR si Mirrorless ,deci comparatia nu merge.
Eu am comparat doua Mirrorless Nikon 1 si OMD ,despre care am spus ca e o camera exceptionala dar incepe sa aiba o concurenta reala. Eu nu am nimic impotriva marcii Olympus ,voi aveti ceva impotriva altor marci ? E ,pai daca nu aveti nimic (sper ,pentru ca concurenta aduce numai satisfactii /parerea mea), ideal ar fi sa nu mai improscati cu noroi asupra lor.
Olympus a adus primul mirrorless ,dar asta nu inseamna ca vor ramane unici, si ma repet ,abia acum incepe concurenta pe segmentul asta. Da,OMD are atuurile lui ,deocamdata,dar la cum se misca lucrurile se pare ca concurenta nu doarme, Nikon ,Sony musca din piata asta .
Momentan folosesc Sony
|
|
|
|
ToniGenes |
Postat la 04-01-2013, 16:03
|
Super Administrator
|
Oficial (conform Olympus) 4/3 si m4/3 sunt acelasi sistem. Nu vad de ce nu am face comparatii.
Tot oficial (de la Olympus), modele entry-level de DSLR au fost inlocuite de cele mirror-less.
Metodele de punctaj la calitatea imaginii in raw n-ar trebui sa faca delimitari intre mirror-less si oglinda, mai ales cand senzorul este acelasi.
Ambele tipuri de camere fac acelasi lucru : poze.
Panasonic a facut primul mirror-less (G1), nu Olympus. Este adevarat ca Olympus era in aceeasi barca cu Panasonic la momentul ala.
Dupa aia a scos si Olympus primul PEN (E-P1).
Bine, mirror-less-uri in sensul larg se fac de foarte mult timp.
Olympus a facut in 2001 un mirror-less ceva mai avansat (E-20) cu senzor 1/2.3''. Insa nu avea obiectivul detasabil.
http://www.dprevi...olympuse20
Sony a facut multe mirror-less-uri asemanatoare cu senzor 1/2.3'' si obiectivul era tot incorporat, incepand tot de prin anii 2000: Sony DSC-F707, Sony DSC-F717, Sony DSC-F828 .
La vremea aia nu erau asa de interesante camerele mici, din contra atrageau mai mult cele mari, butucanoase.
--
Editat de ToniGenes la 04-01-2013, 16:18
|
|
|
|
red bull |
Postat la 04-01-2013, 16:17
|
Membru senior
|
Eee, oficial...Au acelasi senzor ?ca nu stiu
In practica te vezi cu un EP2 la ''vanat de pasaret?etc
Momentan folosesc Sony
|
|
|
|
ToniGenes |
Postat la 04-01-2013, 16:19
|
Super Administrator
|
Au fix acelasi senzor facut de Panasonic si folosit prima oara pe E-30.
Difera filtrul AA, motorul de imagine.
Rezultatul final este diferit.
E-5 are o rezolutie mai buna si daca nu ma insel sta si un pic mai bine la ISO mare fata de E-P3.
Conform dpreview, E-P3 poate o rezolutie reala de 2300 lph pe cand E-5 ajunge pe la 2800..3000lph.
In practica nu ma vad mergand la pozat salbaticiuni cu o astfel de camera dupa ce am ajuns sa tin in mana E-5-ul. Dar totul este posibil.
--
|
|
|
|
red bull |
Postat la 04-01-2013, 16:25
|
Membru senior
|
Si cu pasarile cum ramane ? ca vad ca 4/3 e pe moarte
Acum am vazut ca mi-ai spus . E ,asta e.
Dar presupun ca ai incercat si cu Canon ,Nikon sau Sony
Momentan folosesc Sony
|
|
|
|
ToniGenes |
Postat la 04-01-2013, 16:28
|
Super Administrator
|
Speram ca Olympus ofera un inlocuitor pentru E-5.
De fapt OMD-ul s-ar descurca mai mult decat onorabil daca ar putea folosi obiectivele PRO facute pentru 4/3.
Si E-M5 + 100-300 sau 75-300 este ok pana la un anumit nivel.
Daca Olympus se incapataneaza, nu-l putem sustine la infinit.
Nu sunt nici eu legat cu lanturi de Olympus.
Mie imi place E-5 si m-am hotarat sa-l pastrez multi ani. Asa ca nu ma intereseaza foarte mult de ce se intampla pe piata in urmatorii 2-3 ani.
Sper sa existe o solutie atunci cand voi vrea upgrade, nu conteaza daca e mirror-less sau dslr.
Am incercat cu Nikon, dar nu era cel mai tare sistem (parca D90 + 70-300) ca sa trag niste concluzii. Era al unui amic.
--
Editat de ToniGenes la 04-01-2013, 16:40
|
|
|
|
laurentiu |
Postat la 04-01-2013, 18:38
|
Membru nou
Postări: 247
|
Si concluziile?
Em1 MK2 și câteva obiective
|
|
|
|
ToniGenes |
Postat la 04-01-2013, 19:07
|
Super Administrator
|
Pai asa cum era de asteptat, a fost clar sub ce am acum.
Fireste ca nu pot sa trag concluzii generale cand folosesc un obiectiv dintr-o liga inferioara.
Corect ar fi sa trag cu ceva comparabil.
Pe Nikon ar trebui probabil sa incerc un 300 mm F/4.0 care ar fi in aceeasi liga cu 50-200-le meu, sau poate chiar mai bun fiind un obiectiv fix.
La wildlife conteaza camera, dar conteaza si mai mult obiectivul si focala.
Am mai scris deja aici pe forum ca E-5 + 50-200 I nu bate de exemplu E-620+50-200 II +EC-14.
Am un amic care are sistemul asta si cu care ies des la pozat.
Este avantajat ca are o focala cu 40% mai lunga.
Eu trebuie sa decupez mult, el foarte putin sau deloc.
Acum am facut rost de EC-20 care insa este bun in anumite situatii si prost in altele.
Este foarte usor sa spui camera X bate camera Y, dar conteaza intotdeauna tot sistemul pe care il folosesti.
Lucrurile sunt al naibii de relative.
De-a lungul timpului am mai iesit ba cu unul, ba cu altul, cu sisteme similare ca al meu. De exemplu am vazut ce poate un 7D+300 F/4.0.
Nu mi s-a parut niciodata ca scot ceva peste ce scot eu. Oi avea mana buna ?
Cam asta e tot ce pot sa spun.
Editat de ToniGenes la 04-01-2013, 19:32
|
|
|
|
red bull |
Postat la 04-01-2013, 21:11
|
Membru senior
|
Sa fim seriosi .Poate cu asta te-ai obisnuit sau poate aia ti se potriveste.Sunt foarte multi in lumea asta care folosesc Canon sau Nikon care fac wildlife ,tind sa cred ca sunt mai multi cu astea doua marci decat cu Oly. Fara sa te simti jignit ,dar ma uit pe 500px si vad imagini facute cu D90 si 70-300 sau cu alte obiective, care oricand pot sta langa imaginile facute de tine. Sincer ,mie mi se pare ca tu esti limitat de multe ori din cauza sistemului. Nu mai merg mai departe sa mai caut imagini cu aparate mai performante ,m-am oprit la mid-level( mai sus sunt multe : D300 ,D 3X, D700,D800, 60D,7D, 5Mark II ,III,etc .) .Mai sus la Oly ?
Cu stima.
Momentan folosesc Sony
|
|
|
|
ToniGenes |
Postat la 04-01-2013, 21:29
|
Super Administrator
|
Eu vorbeam de sisteme la un buget mai jos.
Daca vorbim de obiective din gama +5000$, Canon si Nikon sunt lideri. Este o realitate.
|
|
|