header image
Autentificare
header image
header image
header image
Vezi discuţia
 Printează discuţia
Corectarea software a obiectivelor
ToniGenes
@d3x

Review-ul este interesant.

Insa este foarte ciudat ca pierderile sunt aproape uniforme pe suprafata pozei.
Din cauza asta, eu inclin sa cred ca rezultatele sunt grosolan eronate (din pacate, toata lumea face review-uri in ziua de astazi).

Daca ai distorsiuni de 4% pe care programul le corecteaza, este imposibil sa ai pierderi de 15%.
Pierderile ar trebui sa fie tot pe acolo : 3...5%
.

Atunci cand face corectia, programul face "upscaling" pe anumite portiuni si/sau "downscaling" pe alte portiuni. Ar trebui dat 1 sharp pentru compensare. Daca se lasa poza ca atare, normal ca pierderile par mari.

Astfel de "pierderi" apar ori de cate ori modificam rezolutia unei poze. Solutia este sharpul.
De exemplu daca dai resize la o poza la 99%, probabil ca la fel o sa constati ca sunt pierderi de 15% daca nu dai un sharp.

Eu am facut astfel de corectii in Olympus Viewer. Nu mi s-a parut ca s-au pierdut detalii. Probabil ca pierderile, daca existau, nu erau vizibile.

--
Editat de ToniGenes la 23-01-2013, 09:40
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
d3xmeister
Procentajele alea se calculeaza total diferit, nu au legatura unul cu altul. Testul apartine lui Robert Cicala, e greu sa te indoiesti de testele lui, iti recomand sa studiezi blogul acela. Personal singurul test l-am facut acum ceva timp cu un RAW tras cu Panasonic 14-42mm X si pierderea de rezolutie pe margini a fost foarte vizibila la ochi fata de varianta necorectata. Dar repet, nu consider asta o mare problema, ci faptul ca nu ai controlul manipularii.
Sony RX10 IV, Sony RX100VA
 
d3xmeister
Si rapid o domenostratie despre cum corectarea aberatiilor cromatice afecteaza rezolutia. Am vazut cazuri unde afecteaza si mai mult decat in exemplul de jos, dar poza asta mi-a fost la indemana. Am folosit Aperture pentru corectie, sa retinem si ca in general softul camerei e mai putin capabil la orice procesare in comparatie cu un soft puternic pe computer.
dsc03078.jpg dsc03078_1.jpg

Sony RX10 IV, Sony RX100VA
 
ToniGenes
Este intr-adevar o mica diferenta la detalii intre cele doua poze.
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
ghinitai
http://4.bp.blogs...SC0110.jpg

Un exemplu de corectare software la noul obiectiv kit de la nex, 16-50mm. Prima poza este raw-ul convertit, a doua este jpg-ul corectat.


http://3.bp.blogs.../sharp.jpg

Un alt exemplu in care se poate observa cat de mult conteaza un obiectiv bun in fata unui senzor potent. Cat de natural arata poza cu Voigtlander si ce tenta albastruie are poza cu Sony, sa nu mai vorbim de lipsa de detaliu. Tenta aia albastruie se observa mai in toate compactele si aparatele facute de Sony si nu numai.
Editat de ghinitai la 29-01-2013, 21:10
 
d3xmeister
Vignetarea e criminala. Iti dai seama ce se intampla cand tragi la ISO 1600 si in zona aia trebuie sa iti compenseze cu 2 stopuri. Si te miri de ce arata ca dracu.

Aia cu culorile si contrastul ar trebui sa o inteleaga toti, desi nu se intampla. Asta spuneam eu cand vorbeam despre rezultatele numerice din testele obiectivelor. Spun doar o mica parte din poveste. Sticla Sony chiar este slaba. Am vazut cu ochii mei ce face un Zeiss 15mm vs Nikon 14-24mm, pe un D800. Zeiss-ul e de pe alta planeta, Nikkor- ul pare jalnic in comparatie. Bineinteles ca in testele de lab ies ca fiind apropiate.

Foarte buna observatia.
Sony RX10 IV, Sony RX100VA
 
ghinitai
Tot timpul cand vorbesc despre problemele astea nu sunt la indemana exemplele si cand gasesc exemplele, discutia este terminata de mult. Asa ca atunci cand dau peste ele le trec aici ca sa avem la indemana si aici pe forum imaginile astea, care spun mai mult de cat pot spune cuvintele. Smile
Stiu ca gasisem niste exemple pe flickr, cu Leica pe Nex 5. Superb absolut! Deci senzorul are potential ca orice alt dslr cu senzor asp-c, dar este tras masiv in jos de sticla. Si asta se poate intampla in mai multe cazuri, nu numai la Nex.
 
Paul
Cand am tras prima oara cu 35-100mm am zis ca am schimbat body-ul, deci senzorul poate reda mult mai multe detalii daca sticla ii ofera calitate, este greu sa convingi oamenii ca mai bine isi cumpara un body mai slab dar cu o lentila mai buna, decat un body scump cu o lentila de kit. Este greu de explicat cum o lentila de calitate reda culori si detalii de care nu stiai ca exista pana sa tragi cu ea.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
d3xmeister
Abia azi am vazut ca softul IDC de la Sony permite dezactivarea corectiei distorsiunilor la RX100 in RAW (nici Lightroom nici Aperture nu permite). Asa de curiozitate, postez cele doua rezultate, aceiasi foto singura diferenta este ca una e corectata cealalta nu. Cam cata claritate pierdem cu aceste corectii e vizibil.
necorectat.jpg corectat.jpg

Sony RX10 IV, Sony RX100VA
 
qrazvan
Poza asta e facuta la o focala ultra-wide sau e de pe margine bucata? Ca unghiurile sunt cu totul altele in cele de crop-uri, deci corectia pare extrem de puternica.
E-5, 8mm, 12-60mm, 50-200mm
 
d3xmeister
Este aceiasi poza, focala 10mm, echiv 27mm. Nivelul asta de corectie il gasim in toate compactele, unele chiar mai rau. Dar nici WA si UWA pe m4/3 nu sunt departe.
Sony RX10 IV, Sony RX100VA
 
qrazvan
Aoleu, nu m-am gandit niciodata ca in halul asta poate ajunge de departe corectia!
De fapt la compacte probabil mai nimeni nu dezactiveaza corectia automata a aparatului, asa ca nu-ti dai seama seama cat de mare ar putea fi diferenta.
E-5, 8mm, 12-60mm, 50-200mm
 
d3xmeister
Da, din pacate mirrorless-urile au luat drumul compactelor.
Sony RX10 IV, Sony RX100VA
 
Eddy
problema nu e la aparatele mirrorless, ci la obiective, in special cele wide-ultrawide; daca esti axat pe portretistica, macro, PL25 si ZD 45, 60, 75 sunt superbe; nici pe partea de tele nu au scos ceva profi

un element frontal de 12mm dintr-un obiectiv 18,5mm/2,8 (28mm FF) deserveste un senzor APSC
http://www.dprevi.../ricoh-gr/

chapeau bas pentru Fujinonul de 14mm (s-au grabit sa anunte ca nu este corectat electronic la geometrie)
http://www.dprevi...f-14-f2-8r
 
Alinuta
Este si vorba de un minim de "common sense". Daca obiectivele pro de la Olympus sunt atat de mari si performeaza atat de bine pe un senzor 4/3, miniaturizarea nu poate decat sa vina cu niste probleme. Altfel un obiectiv fara nicio problema de distorsiuni sau vignetare ar fi la fel de mare ca echivalentul pro de pe 4/3.
Pe mine ma bucura ca Sigma a socs capul din pamant si au scos un super obiectiv: 18-35mm f1.8. Sa speram ca mai revigoreaza piata de obiective pentru dslr.
 
d3xmeister
Nu e chiar asa, pentru ca la m4/3 distanta de la montura la senzor e mult mai mica.
Sony RX10 IV, Sony RX100VA
 
Salt la forumul:

Navigare
Intalniri membri

Meniu utilizator
Statistica utilizatori









·Forum de discutii
·Galerie foto
·Ultimele imagini
·Anunturi

·Trimite o imagine
·Căutare
·Reguli in site
·Contactaţi-ne


Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

· Vizitatori conectaţi: 5
· Membri conectaţi: 0
· Membri înregistraţi: 641
· Cel mai nou membru: Doru
· 20,744,606 vizite unice



Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.