header image
Autentificare
header image
header image
header image
Vezi discuţia
 Printează discuţia
Tehnica fotografiere
Engineer_xxl
Salutare,
De curand m-am lovit de o mica/mare problema si nu stiu daca are o rezolvare in mod direct (in momentul fotografierii). Pozele atasate sunt trase la cateva secunde una de alta, odata pe subiect si odata pe fundal... dupa cum vedeti fctie de focalizare/masurare am pierdut detalii ba din fundal (supraexpus) ba din subiect (subexpus)... eu unul nu prea am reusit sa gasesc o modalitate clara de a rezolva problema asta decat printr-o prelucrare ulterioara (HDR)... ideea e ca uneori, prin noroc, am reusit sa obtin un echilibru in astfel de situatii...
Intrebarea mea: cand subiectul e intr-o "lumina" diferita fata de fundal cum pot obtine un cadru cat mai detaliat cu focalizare la infinit?Confused
cr212946.jpg cr212945.jpg
 
http://cridesign.blogspot.com/2009/09/welcome-in-m
Bogdan Mitea
Pentru astfel de situatii ai nevoie de o lumina suplimentara pe subiectul uman, un blitz extern, poate chiar declansat wireless.
Prima poza oricum mi se pare subexpusa.
Olympus E-M1
 
artfoto
cand subiectul e intr-o "lumina" diferita fata de fundal cum pot obtine un cadru cat mai detaliat cu focalizare la infinit?


foarte simplu (daca nu e mare distanta dintre tine si subiectul intunecat, ) folosesti un flash sau blenda pt umplere chestia asta se numeste fill in flash (in cazul in care vrei sa te documentezi mai mult).
 
www.artfoto.cristianphotos.ro
Bogdan Mitea
Cam asta ar fi efectul:
cr212946_1.jpg cr212946-1.jpg

Olympus E-M1
 
ToniGenes
Fie folosesti blitul asa cum a sugerat Bogdan, caz in care luminezi subiectul si iti iese bine si fundalul. Aici e un pic de inginerie, nu e usor.

Fie faci 2 poze cu expuneri diferite si apoi HDR.

Fie alegi sa expui corect ce te intereseaza. Daca alegi sa expui corect doar subiectul, trebuie sa alegi modul de calcul al expunerii pe punct. O sa-ti iasa ars fundalul, dar asta e....

Varianta cu blitul e cea mai la indemana, numai ca atunci cand activezi blitul, timpul de expunere e setat automat la o anumita valoare. Daca esti pe manual (A-fix, ISO-fix), camera nu o sa mai poate regla expunerea. O sa ai fie poze expuse, fie poze arse.
Editat de ToniGenes la 28-06-2011, 13:27
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
Engineer_xxl
Am inteles, va trebui sa-mi achizitionez un blitz extern pt distante mai mari intre mine si subiect... dar totusi e putin aiurea sa car ditamai blitzul dupa mine in excursii... va trebui sa vad daca blitzul incorporat pus pe full face fata la asa distante.
E-520, 14-42mm, 40-150mm
 
http://cridesign.blogspot.com/2009/09/welcome-in-m
Bogdan Mitea
Nu face fata. Eu ma indoiesc ca Fl-50 pus pe aparat te va ajuta pentru un subiect asa de indepartat.
Mereu ne vom invarti in jurul subiectului: fotografie buna=echipament greu. Portabilitate=limite diverse.
Pentru excursii e bine sa avem un echipament mai usor, ale carui limitari sa le cunoastem si sa ne adaptam la ele, constienti ca nu putem obtine in aceleasi conditii, aceleasi rezultate ca atunci cand am avea la noi lumini externe, blende etc.
Olympus E-M1
 
ToniGenes
Face sigur fata, mai ales daca e vorba doar de umplere.
Eu am vazut diferente si cu blitul de pe camera la 15-20 de m, chiar daca el teoretic nu bate asa departe.
Un blit puternic bate 30-40 m fara probleme. Al meu cel putin...

Incearca cu blitul de pe aparat! In majoritatea situatiilor e de ajuns. Ideal e sa-i aplici o folie difuzoare peste lampa

--
Editat de ToniGenes la 28-06-2011, 13:45
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
Engineer_xxl
Din ce material este o folie difuzoare? unde as putea gasi o folie de genu?

O alta intrebare a mea este: cum procedam cand fotografiem prin geam sa eliminam cat mai mult din reflexii (in cazul de fata geamul era si putin fumuriu)? Eu am si filtru de polarizare si UV, ma ajuta vreunul din ele?
cr213035.jpg cr212995.jpg

E-520, 14-42mm, 40-150mm
 
http://cridesign.blogspot.com/2009/09/welcome-in-m
Bogdan Mitea
Nu iti recomad sa fotografiezi prin geam, indiferent de ce filtru ai pune. Multi iti vor spune ca filtrul in sine iti va reduce calitatea lentilelor, dar sa mai pui la socoteala si geamul/fereastra. Poti incerca sa lipesti parasolarul de geam.
Olympus E-M1
 
ToniGenes
Engineer_xxl a scris:
Din ce material este o folie difuzoare? unde as putea gasi o folie de genu?


Auzisem ca au asa ceva la F64 : o folie adeziva care se lipeste peste lampita de pe blitul incorporat. Eu unul nu am cumparat, dar a cumparat o cunostinta. Ma pot interesa ca sa aflu exact ce produs a luat.

In mod normal il poti confectiona si tu.
Cred ca si o banda din aia adeziva din hartie (in genul "scotch"Wink s-ar putea sa imprastie uniform lumina. Dar din hartie, nu din plastic. Se foloseste in special la constructii si amenajari interioare. N-am incercat; e doar o presupunere.

Eu am facut poze prin geamul de la masina si am constatat ca scade mult claritatea si se atenueaza si intensitatea culorilor. Am renuntat sa mai fac.
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
marius2die4
Legat de prima problema ,dupa parerea mea este mai bine ca poza sa fie subexpusa decat arsa(deci orice numai sa nu fie arsa) pt ca in umbre se gasesc detalii si te joci acasa cu programele de ediatre(editand selectiv e o idee).


La a doua problema din cate poti observa,pe langa geam care reduce serios calitatea datorita compozitiei sale imperfecte sau neuniforme(se mai vad imperfectiuni mari pe la geamuri cu ochiul liber) mai se adauga murdaria,praful,produsele de curatat,...=> musai deschis geamul(...daca poti)

Ambele pareri sunt de amator.....Grin
E620 + 11-22mm + 14-54II + 70-300 + 50mmf2 +Leica 25mmf1.4 +sigma 150mm 2.8 macro + FL36R + FL40Smile
http://marius-fot...ogspot.com
 
http://marius-fotografie.blogspot.com/
anakin
[url=http://www.olympus-romania.ro/forum/viewthread.php?
Intrebarea mea: cand subiectul e intr-o "lumina" diferita fata de fundal cum pot obtine un cadru cat mai detaliat cu focalizare la infinit?Confused


Cel mai bine este sa cunosti limitele aparaturii foto si sa incerci sa compensezi prin incadrare si plasament.
In cazul tau mutarea persoanei in lumina. Fotografiile de acest gen cu diferente mari de expunere sunt greu de realizat fara surse suplimentare de lumina. Deci ori incerci sa muti subiectul intr-o zona favorabila ori incerci sa dai si cu blitul.
Despre partea cu focalizarea la infinit (presupun ca te-ai referit la o profunzime cat mai mare) aici trebuie sa tii seama de focala si diafragma cat si de distanta pana la subiect. Poti folosi asa numita focalizare pe hyperfocala. Exemple le gasesti pe acest link: www.dofmaster.com
Editat de Bogdan Mitea la 29-06-2011, 09:33
 
www.fotoamb.blogspot.com
Engineer_xxl
Am inteles cum sta treaba, ma gandeam ca poate gresesc eu pe undeva sau e ceva ce nu stiu Smile
La faza cu deschisul geamului era cam greu la etajul 88 Smile si e al naibii de frustrant sa ai asemenea priveliste si sa nu poti face o poza calumea Sad Waiting
E-520, 14-42mm, 40-150mm
 
http://cridesign.blogspot.com/2009/09/welcome-in-m
TonyGoran
Problema o rezolvi cu un filtru ND gradualSmile
 
http://500px.com/tonygoran
titeldragomir
http://vimeo.com/...

Tehnologia din ziua ...
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
titeldragomir
http://www.youtub...ory/videos

Am gasit niste tutoriale foto foarte interesante...numai bune de vizionat ...
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
mikinina
Azi am incercat sa fotografiez luna. Am pus ISO 100, am montat aparatul pe trepied, am folosit 40-150mm la 150mm, am pus parasolarul, am inchis diafragma ba pe la 5,6 ba pe la 8... pina aici ok.
Folosind modul M am reglat timpul de expunere in asa fel incit cursorul exponometrului sa fie pe centru si am obtinut timpi de ordinul secundelor (20-30-50). Rezultatul vi-l imaginati. Am revenit la internet si am citit cum ca se folosesc timpi mai mici de o secunda, gen 1/160-1/250 dar cind am introdus acest timp am observat ca acel cursor era la -5 de mult. Totusi am tras si a iesit mai bine.
Ce imi scapa in acest caz?
 
titeldragomir
Masurarea era pe spot?
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
mikinina
Am folosit masurare la punct, punctul de focus central pe luna. Focalizare S-AF sau C-AF.
 
Salt la forumul:

Navigare
Intalniri membri

Meniu utilizator
Statistica utilizatori









·Forum de discutii
·Galerie foto
·Ultimele imagini
·Anunturi

·Trimite o imagine
·Căutare
·Reguli in site
·Contactaţi-ne


Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

· Vizitatori conectaţi: 2
· Membri conectaţi: 0
· Membri înregistraţi: 641
· Cel mai nou membru: Doru
· 19,417,316 vizite unice



Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.