deja a venit caldura si pe mine au inceput sa ma manance talpile... nu pentru mers pe jos, cu aia mai greu, fotografia de la profile e mai vechiutza, acum cantaresc 116kg(vreau totusi sa lucrez la chestia asta), ci pentru calcat pedala loganashului meu.
Eu, cu tot ce cunosc pot sa ma ofer ghid in Delta, lacul Razelm, Sarichioi, lipovenime... adica nu ca voi nu ati fi fost pe acolo, sunt convins ca fiecare dintre voi aveti locsorul vostru si gazda voastra draga pe acolo, dar si eu va pot duce in niste locuri minunate, pe la niste oameni foarte primitori(Periprava e fantastica, padurea Letea, etc)
Unii dintre voi sunt experti in munte, paduri, etc... in anumite discutii pe forum, unii isi exprimau dezamagirea ca padurile se taie, fondul cinegetic e masacrat... Nu stiu de ce, in ciuda faptului ca avem inca cea mai bogata fauna din Europa(minus Rusia), mi se pare ca la noi e mai greu sa pozezi wildlife. Englezoii si americanii astia, ca sa nu mai spun de canadieni, posteaza niste poze pe 500px de iti sta rasuflarea, mi-e o ciuda teribila pe ei http://500px.com/...
de exemplu, unde pot eu sa pozez la noi asa ceva? cerbi avem, stiu asta, un tele se face rost, dar unde naiba? parca la ei, din satucurile si oraselele alea frumoase, cu un castel sau o mosie medievala pe langa, e mai mereu un lac, o padure, o ceva, care le permite sa iasa, sa calareasca, sa pozeze wildlife... la noi totul pare mai complicat...
Salut Adi, se poate poza si la noi, insa pentru wildlife iti trebuie foarte multa rabdare, trebuie sa inveti sa te faci nevazut si neauzit si iti trebuie cateva zile ca sa cunosti zona. Nu e usor, duminica de exemplu am petrecut doua ore intr-un singur loc in munti asteptand un soim, mi-am dat seama ca sunt o pereche, am inceput sa le vad obiceiurile, pe unde se plimba etc, deci cere multa munca. Mie mi-ar placea sa fac asta, dar e clar ca asta o poti face cand jobul cu fotografia este principal, altfel nu este usor sa lipsesti cu zilele de la munca. Numai deplasarea intr-o astfel de zona si iti mananca cel putin o zi, apoi acomodarea etc.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
bine, eu n-am un serviciiu fix, la un birou, dar uneori barul asta ma tine mai legat(cu chestii de aprovizionare si administrare, plus intretinut clientii seara) decat un serviciu. doua-trei zile de vreo trei ori pe vara pot sa ma desprind si eu, mai ales ca vara asta mi-am propus sa nu mai stric banii prin strainatatzuri, stau aci, la noi, o data delta si de vreo doua ori subcarpati si munte...
Katran... semidomesticite... as vrea si eu ale naibii de semidomesticite, sa avem asa parcuri cu lacuri superbe, cu peisaje toaletate, in care sa ajungi cu masina apoi sa mergi pe jos, sa mergi in locuri in care chiar stii ca cineva se ingrijeste de natura, de animale, ca padurarii isi fac treaba si nu contribuie , ca la noi, mai abitir ca altii la taierea padurilor...
sa stiu ca nu trebuie sa ajung prin niste drumuri rupte in niste locuri unde oamenii par decrepiti si neingrijiti... eu nu sunt printul Charles, sa fiu asa satul de natura ingrijita de la englezi si sa caut satele de la noi... am vazut satele de la noi, mi-au placut cat mi-au placut, dar cand am vazut ca nu ai unde trage, nu ai unde manca decent, cand am vazut ca seara, dupa lasarea intunericului, viata publica a satului , a comunei, e egala cu zero si treci de fapt prin niste locuri intunecoase si lipsite de viata, cand am vazut ca gazdele pensiunilor sunt majoritatea niste lacomi care vor sa-si imbrace in gresie toata casa si curtea si au copiii in Italia ca sa le trimita bani, mi s-a urat putin de mersul prin frumusetile tarii noastre.
Dar sunt dispus sa trec peste astea, sa ocolesc traseele batute de toti si aglomerate ca in occident(Bran, Moeciu, Valea Prahovei, etc), si sa mai caut cata virginitate si autenticitate a ramas in tara asta
Cand vor fi astfel de conditii la noi (autostrazi, parcuri....etc), poti sa-ti iei adio adio de la jumatate din speciile de mamifere, pasari si insecte.
Englezii vin la noi ca sa pozeze ciocanitori. In parcurile lor civilizate, unele specii de ciocanitoare sunt extrem de rare, aproape imposibil de gasit si de pozat.
De aia avem o fauna atat de frumoasa.
Din pacate "civilizatia" a inceput sa cucereasca teren si la noi: drumuri noi, case si vile construite in zone pana de curand salbatice, zone defrisate complet, generatoare eoliene plantate in multe locuri din Dobrogea si nu numai, exploatari de minereuri prin metode contestate de ecologisti...etc.
Multe din speciile pe care le pozam acum, nu vor mai fi peste 30 de ani.
Din pacate 95% din eforturile de conservare ale unor specii de animale, se limiteaza la cainii vagabonzi.
Da, cainele vagabond este cea mai ocrotita specie de "animal salbatic".
Am scris deja pe multe forumuri ca fac daune mari fondului de animale salbatice. Distrug cuiburi, prind pui de animale....etc.
Editat de ToniGenes la 29-03-2012, 12:38
Ma bucur ca iti place.
Fratele meu se ocupa de administrarea si dezvoltarea site-ului cu animale salbatice.
Eu fac pozele cu animale salbatice.
Cam 90-95% din pozele de pe site sunt facute de mine.
Mai avem poze si din alte surse.
De exemplu dropia e pozata in Ungaria de Cristian Prajitura (noi nu mai avem dropii).
In general, provocarea este sa punem poze reale, facute in mediul salbatic din Romania, nu poze "imprumutate" de pe alte site-uri din afara.
Fratele meu e mai putin fotograf ca mine. E la inceput, dar am vazut ca invata repede. La el a ajuns vechiul meu E-520. Spera sa achizitioneze un E-5 in viitorul apropiat.
Facem site-ul asta din pasiune. Pe viitor vor aparea si alte specii de animale pe masura ce le pozam si scriem articole despre ele. La sfarsit o sa fie un soi de atlas virtual on-line despre fauna din Romania.
Cel mai bine stam acum la sectiunea de pasari unde sunt peste 100 de articole. Mamiferele sunt mai rare; mai greu de pozat.
Multumesc pentru ajutor, Titel ! Orice ajutor este binevenit si apreciat.
Ma intereseaza in primul rand poze cu specii de animale care nu sunt pe site, si apoi poze cu specii care sunt deja pe site (exclus vrabii, porumbei, ciori....) dar pozate in conditii bune de lumina, pozitie, unghi, claritate, fundal.
Stau foarte prost la mamifere. Imi lipsesc poze cu dihor, nevastuica, vidra, jder, ras, cerb, castor, cartita, marmota, bursuc...si multe altele, dar in acelasi timp sunt constient ca e greu ca unul dintre voi sa aiba astfel de poze daca nu e cu "wild-life"-ul, dar exista posibilitatea sa-l fi intalnit accidental.
Sunt inca multe poze slabe pe site. Nu am avut poze bune pentru toate speciile. E posibil sa mai fie inca poze facute de mine la inceput, cu compacta din semnatura.
Pana la siteul asta nu alergam neaparat dupa speciile rare de pasari. Ma interesau mai mult cele accesibile, docile, cu care puteam face poze artistice.
De cand am pornit site-ul, am facut eforturi sa pozez cat mai multe specii. Speciile comune au fost primele care au cazut in plasa. Acum am ajuns la specii mai rare si mai greu de pozat.
De exemplu duminica trecuta am vazut pentru prima oara in viata califari rosii, care sunt o raritate in salbaticie. Nu am reusit sa ma apropii la mai mult de 60-70 de m; pozele evident ca nu sunt cine stie ce. Pasarile au fost hiper-sensibile la prezenta mea. Am poze cu califari domestici facute de la cativa metri in Herastrau, asta e partea a doua.
Sau am fost special la Dumbravita ca sa pozez barza neagra. Am reusit sa o pozez cam de la 30-40 de m in zbor. Au iesit niste poze rezonabile, dar nu extraordinare.
Chiar si batausii din filmul din topicul de teste au fost premiera pentru mine. I-am pozat si i-am si filmat.