header image
Autentificare
header image
header image
header image
Vezi discuţia
 Printează discuţia
Lumini
Denis
DL a scris:

Denis a scris:

Sunt situațiile cunoscute în care scena păcălește exponometrul. De ex, portret pe fundal alb. Dacă exponometrul camerei e pe average, chipul va fi redat subexpus (el vede gri 18% luminos și întunecă automat).


Bun, dar cine ne opreste sa masuram matricial? Peste 95% dintre cadrele trase pe matricial, cu orice aparat, sunt salvabile, ca sa nu zic perfecte, ca expunere. masurarea matriciala a facut senzationali pasi si este de necontestat un formidabil ajutor.


Am spus "average" (evaluativ) pt. că așa scrisese Paul în comentariul anterior. Dar este sinonim cu matricial. La Olympus expresia este "măsurare digitală ESP". Deci la măsurarea matricială mă refeream, la situațiile extreme când măsurarea matricială se păcălește: zone cu contrast mare în suprafețe inegale; contre-jour (pe matricial iese subexpusă, trebuie compensat cu plus); fundal cu prea mult alb (compensare cu plus), cu prea mult negru (cu minus).
OM-D E-M5, OM-1n, zuiko 12mm/F2, panasonic 20mm/f1.7, panaleica 25mm/F1.4, zuiko 45mm/f1.8, Zuiko 40-150mm, Zuiko 50mm/F1.8
Galerie foto: http://www.flickr...?details=1
 
http://www.flickr.com/photos/75495350@N07/?details
Denis
TonyGoran a scris:

Asa cum spuneam si mai sus depinde de fiecare cum este obisnuit sa-si seteze camera eu unul de ex. folosesc modul spot.Eu prefer cand sunt intr-o locatie sa caut tonul cel mai luminos din cadru si il supraexpun 2 diafragme fac o poza de proba si daca este ok ma preocup doar de incadrare.Cand spuneam camera sacrifica 90% din cadru pt ca restul de 10% sa fie corect expusa ma refeream la situatia de care vorbea si Paul cu mireasa in biserica si anume cand senzorul simte ca albul de la mireasa incepe sa se supraexpuna imi taie expunerea restul cadrului ramanand subexpus,Poate ma insel acestea sunt obs proprii traite pe propia piele si omul cat traieste invat. P.S. Scara este un coleg de al nostru ce a urcat niste poze mai sus


În teorie, exemplul "clasic" este "mireasă în zăpadă" cer însorit... Exponometru camerei va vedea gri 18% supra-luminos și atunci va întuneca și așa mireasa va ieși întunecoasă la față. Noi trebuie să luminăm la loc, compensând cu plus (chiar +1.7 dacă e însorit). Sau măsurând spot pe pielea feței.
Vorbesc de teorie, eu nu am fotografiat până acum mirese...
Ideea e că exponometrul camerei consideră o scenă ca fiind gri 18% (luminozitatea pielii caucaziene) și măsoară lumina reflectată de obiecte (nu pe cea incidentă, care cade pe obiecte). Iar culorile absorb și reflectă diferit lumina. Mult alb în scenă va reflecta mai multă lumină și exponometrul va vedea gri 18% prea luminos și va subexpune automat. Mult negru (catifea neagră) sau culori care absorb multă lumină (violet) și va vedea gri 18% prea întunecat și atunci va supraexpune automat. Deci expunerea se păcălește. Noi intervenim cu compensările de expunere (sau măsurare spot pe zonele medii, pe asfaltul care e aproximativ gri 18%, pe bucata de carton gri 18% etc).
OM-D E-M5, OM-1n, zuiko 12mm/F2, panasonic 20mm/f1.7, panaleica 25mm/F1.4, zuiko 45mm/f1.8, Zuiko 40-150mm, Zuiko 50mm/F1.8
Galerie foto: http://www.flickr...?details=1
 
http://www.flickr.com/photos/75495350@N07/?details
ghinitai
De asta imi place tehnologia de detectie a fetei. La inceput credeam ca e pur si simplu o prostie in plus ca sa vanda firmele mai bine aparate amatorilor, sau un motiv in plus pentru Canon sa mai scoata o compacta cu specificatii similare ca cea anterioara + face detection.... In practica, aparatul detecteaza chipul si ajusteaza expunerea in functie de el si in felul asta aparatul iar o ia inaintea utilizatorului si mai taie putin din farmecul si mestesugul intr-ale fotografiei.
 
Cosmin
ghinitai a scris:
De asta imi place tehnologia de detectie a fetei.

Nu-mi vine sa cred ce aud, Ionut. Maine-poimaine o sa zici ca-ti place HDR. Smile

Fara gluma acum, in urma cu ceva ani, la introducerea detectiei de fete, am evaluat una dintre camerele in care noi integrasem solutia noastra. Surpriza a fost ca n-am observat diferente in expunere intre modul auto si modul face detection. Banuiesc ca intr-adevar, selling point-ul era prezenta tehnologiei si nu utilitatea ei practica. La cativa ani dupa, o camera compacta Casio (sper sa nu ma insel) pe baza de face detection a activat flashul in urma identificarii complet automate a unei situatii de back lighting. Iar astazi, iata ce mi-este dat sa citesc pe un forum de pasionati...

Referitor la expunere matriceala, flash si detectie de fete, gasisem la un moment dat un patent Apple despre o camera cu flash multi-led, avand led-urile orientate de asa natura incat fiecare sa acopere o anumita zona din scena. Pe baza unui algoritm capabil sa faca metering pe mai multe zone, camera ar putea comanda aceste led-uri cu intensitati diferite pentru a obtine o expunere corecta de-a lungul intregii scene. Iar mai recent, am vazut ceva de la Google cu un ring flash facut din patru bucati (sus/jos/st/dreapta) care prin comanda individuala sa genereze umbre in directii diferite. Pe baza acestor umbre, cel putin in teorie, se pot face foarte multe tipuri de analiza.
 
Sharkky
Salutare!

Avand in vedere ca blitz-ul body-ului este "in coma", voi merge spre achizitionarea unui blitz extern.
Vreau sa va cer parerea in alegerea pe care urmeaza sa o fac.
Modelele pe care le am in vizor ar fi urmatoarele:
- Metz 36 AF-5 TTL - 425 Lei (nou)
- Nissin Speedlite Di466 - 478 Lei (nou)
- Olympus FL-36: - intre 300 si 500 Lei (SH)

Din cate am inteles, Metz-ul are mici lipsuri, cum ar fi setarile de putere care se dezactiveaza cand e blitz-ul montat, lipsa setarilor manuale. Din aceste motive, tind sa inclin mai putin spre acest model de Metz si mai mult spre cele 2.
Bugetul nu este foarte mare, avand in vedere ca sunt la inceput si chiar nu vreau sa ma arunc tare asupra acestui hobby.

Va multumesc anticipat!
 
www.hifi-audio.ro
Paul
Eu zic sa incerci sa achizitionezi un Fl-36 care iti ofera toate avantajele de compatibilitate.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
florinb
as recomandaun metz 48 af1 second hand, are rata de refresh superioara lui fl 36 si daca vei face vreodata upgrade la body care are functie de rc, 48 af1 va fi pregatit pe cand fl36 nu
 
Paul
Pana in 500 de Ron se gaseste si FL-36R(ce are control wireless), rata de refresh intradevar este mai slaba pe FL-36, dar toate setarile pe care le ai pe Olympus sunt mult mai utile decat ce ofera Metz-ul. Capul blitz-ului se poate orienta si pe orizontala ceea ce este nemaipomenit pentru ca iti da o libertate foarte mare in alegerea zonei pe care sa o luminezi mai intens. De ex. cand faci o poza de interior si dintr-o laterala iti intra lumina naturala si vrei sa insisti in partea opusa ca sa echilibrezi lumina de pe fata subiectului(subiectilor). Blitz-ul Olympus face si zoom automat cand modifici focala, chestie pe care Metz-ul o face doar manual, apoi, alta chestie nemaipomenita este lampa de focus(grila in rosu pe care o emite) de pe Fl-36 care te ajuta foarte mult sa focalizezi mult mai usor in lumina slaba.

Cred ca sunt destule argumente.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
Sharkky
Dupa raspunsurile colegilor, se pare ca am updatat putin lista:
- Olympus FL-36R
- Metz 48 AF-1

Din review-urile citite pe internet, multi posesori de FL-36 sau FL-36R au facut upgrade la Metz 48 AF-1.
 
www.hifi-audio.ro
puiugr
am si eu metz 48 si pot sa zic ca e foarte bun.are cap flexibil,control manual,zoom automat,e puternic.daca ii pui acumulatori buni faci o groaza de poze.eu am facut intr-o seara la o cumetrie peste 500 poze si acumulatorii inca mai tineau.mai are difuzer,cartonas alb incorporat care te ajuta la bounce.de pe e 420 poti sa-l declansezi prin simpatie
https://www.facebook.com/Fotograf-Grapinoiu-Petru-1117832321567050/
 
https://www.facebook.com/Fotograf-Grapinoiu-Petru-
mikinina
Si eu vreau o recomandare de blitz extern pentru E-520.
Prefer Olympus si cred ca nu am variante (36 sau 50) insa am citit ca un Metz ar fi mai bun ca 36 si mai ieftin ca 50. Nu cred ca voi lua nou asa ca ma intereseaza doar compatibilitatea si sa fie cel mai bun pentru aparat.
 
puiugr
metz 44,metz 50,metz 48
https://www.facebook.com/Fotograf-Grapinoiu-Petru-1117832321567050/
 
https://www.facebook.com/Fotograf-Grapinoiu-Petru-
mikinina
Am gasit un FL-36 si telecomanda pentru E-System cu 400 lei ambele, conditie excelenta. Metz am inteles ca desi ar fi mai puternice ar avea meniul ori prea stufod ori prea putine butoane... asta spun unii utilizatori. Nu ca blitzul oly ar fi perfect... Prefer sa am sistem complet oly.
 
george71
eu am lucrat cu oly dar si cu metz.metz-ul este puternic dar oly se intelege mai bine cu aparatul.daca gasesti un metz ieftin merita sa-l iei dar mai devreme sau mai tarziu o sa-ti doreti un oly de la mama lui
Olympus OM-D E-M1 mk2 & OM-D E-M5 cu Panasonic 12-35mm;Panasonic 15mm f1.7;Panasonic 25mm f1.4;ZD 9mm;Fishay Oly 8mm;ZD 45mm;ZD 75-30mm
Galerie foto: http://george-visanescu.blogspot.com/
 
http://george-visanescu.blogspot.com/
mikinina
Am vazut si gasit atit FL-36 cit si FL-36R; pe care il recomandati?
 
ToniGenes
FL-36 R poate fi comandat si prin radio.
Nu stiu cat de des vei folosi o astfel de optiune.
Daca crezi ca o vei folosi des, merita FL36R.

Daca nu o vei folosi, merita sa salvezi bani si sa cumperi FL36. Cred ca s-au vandut aici si pe la 2.5 mil.
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
mikinina
Inseamna ca "oferta" de 400 lei pentru FL-36 si RM 01nu e chiar oferta...
 
laurentiu
FL 36 R.Cool
ai bani FL 50 R.Party
Em1 MK2 și cĂąteva obiective
 
Bebe
Se gasesc aici un Metz 36 - 212 lei, un Olympus FL-36 - 424 lei si un FL-36R 599 lei. Se vând cu 30 zile garantie.
 
Bogdan Zagan
Salut,

Am gasit de curand urmatorul accesoriu http://www.bhphot...IN%20STOCK Olympus Macro Arm Light (MAL-1)

Are cineva experienta cu acest accesoriu? Eu vreau sa-l iau pentru un Nikon... sau sa fac ceva asemanator (DIY).
 
Salt la forumul:

Navigare
Intalniri membri

Meniu utilizator
Statistica utilizatori









·Forum de discutii
·Galerie foto
·Ultimele imagini
·Anunturi

·Trimite o imagine
·Căutare
·Reguli in site
·Contactaţi-ne


Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

· Vizitatori conectaţi: 3
· Membri conectaţi: 0
· Membri înregistraţi: 641
· Cel mai nou membru: Doru
· 19,419,940 vizite unice



Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.