header image
Autentificare
header image
header image
header image
Vezi discuţia
 Printează discuţia
Blitz pentru E-P1
Ionut78
Am ajuns sa am o problema spinoasa cu alegerea unui blitz pentru E-P1 si asta din simplul motiv ca nu ma pricep deloc la blitz-uri. As vrea ceva micut gen fl-14 sau fl-300r(asta ar fi mai bun ca face bounce) dar nu stiu care sunt incompatibilitatile care apar cu E-P1.
Am citit undeva ca Fl-300r nu poate fi folosit in modul manual ,,the FL-300R cannot be used in manual flash modes on the E-P1. Evidently only the newer Pens can use the flash in a non-TTL setting. " Poate ma face cineva sa inteleg despre ce e vorba, nu pot sa-l folosesc decat in modul auto al aparatului? In modul A de exemplu nu pot?

,, Also note that neither the FL-14 nor the FL-300R support FP-TTL mode in case you ever wanted to use the flash outdoors to lighten shadows caused by the bright sun. In such conditions, you typically need to set the shutter speed faster than 1/180 second, and to do that, you need FP-TTL mode " - nici aici nu stiu despre ce e vorba Smile Sa inteleg ca nu e bun pentru situatiile de ,, fill in " afara in zone contrastante?

M-am gandit si la un Nissin Speedlite Di466 http://www.f64.ro...index.html dar la fel nu stiu la ce incompatibilitati sa ma astept cu E-P1.

Mentionez ca nu am mari pretentii, nu vreau sa-l declansez de la distanta, vreau sa-l tin pe aparat doar pentru poze pe la petreceri si ocazional pentru fill in.
Olympus PEN
 
puiugr
http://www.f64.ro...index.html
https://www.facebook.com/Fotograf-Grapinoiu-Petru-1117832321567050/
 
https://www.facebook.com/Fotograf-Grapinoiu-Petru-
puiugr
http://www.f64.ro...index.html
https://www.facebook.com/Fotograf-Grapinoiu-Petru-1117832321567050/
 
https://www.facebook.com/Fotograf-Grapinoiu-Petru-
george71
Eu as cumpara un FL36.Il am si il folosesc pe un Panasonic LX5 si merge fff bine
Olympus OM-D E-M1 mk2 & OM-D E-M5 cu Panasonic 12-35mm;Panasonic 15mm f1.7;Panasonic 25mm f1.4;ZD 9mm;Fishay Oly 8mm;ZD 45mm;ZD 75-30mm
Galerie foto: http://george-visanescu.blogspot.com/
 
http://george-visanescu.blogspot.com/
Winter1966
FL300 este gandit sa functioneze cu Pen-urile CARE AU PORT DE ACCESORII, deci nu sta in patina de pe EP-1.
OMD- EM5 ; Oly EP-3; ;OM-20;o traista de sticle
 
Ionut78
Deci Fl-300 zboara de pe lista.
La Metz nu m-am gandit pana acum, sunt compatibile si cu Pen sigur?
Fl-36 intr-adevar e bun dar e si scump, poate gasesc ceva second la un pret cat de cat acceptabil, nou nu mi-l permit. Vad ca e cu doua baterii, inseamna ca nu e foarte mare, cum sta pe Lx5, nu e foarte disproportionat?
Olympus PEN
 
Ionut78
Inca o intrebare, care e diferenta intre 36 si 36r?
Olympus PEN
 
zoom
R-ul poate fi folosit cu transmisie prin infraroșu de la distanță (fără să-l pui pe patina de bliț de pe aparat).
 
Ionut78
Am inteles, multumesc de raspunsuri.
M-am miscat repede si am luat un fl-36 second de pe okazii, sper sa fie ok si sa faca casa buna cu E-P1 Smile
Olympus PEN
 
Paul
Ai facut o alegere foarte buna, daca achizitionai un FL-36R oricum nu aveai e face cu el pentru ca partea de remote este comandata de blitz-ul aparatului(pe care oricum tu nu il ai nativ).

@zoom - comanda remote nu este pe infrarosu, ci este data de blitz-ul aparatului(daca exista), iar blitz-ul remote are o celula care detecteaza diferenta de luminozitate dintre ambientala si lumina blitz-ului de pe camera, variatia respectiva putand chiar sa nu fie detectata daca lumina ambientala este extrem de puternica(soare direct). Tot blitz-ul camerei transmite si codarea TTL pentru ca blitz-ul remote sa stie la ce putere sa lucreze pentru cadrul respectiv.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
zoom
Da asta știam cum îți recunoaște lumina ambientală, pentru că dacă nu deschizi blițul camerei nici nu pleacă blițul wireless, dar are și o componentă infraroșu pentru a ajuta autofocalizarea în lumină slabă. Eu mă gîndeam că face transmisia informațiilor către cameră tot prin infraroșu.
Pînă la urmă el comunică cu camera doar prin unde radio sau cum? Iar lampa infraroșu o folosește doar pentru a lumina încăperea pentru focalizarea mai ușoară în lumină slabă?
Editat de zoom la 17-06-2012, 08:17
 
Paul
Lumina de grila care ajuta autofocusul este de culoare rosie si este in spectrul vizibil si are o lungime de unda de aproximativ 700nm, nu in infrarosu, care este o lungime de unda ce nu este vizibila. Blitz-ul camerei transmite codat, prin lumina emisa un preflash(pe care noi nu il sesizam) care contine toate datele necesare blitz-ului remote pentru a dimensiona puterea. Toata relatia dintre camera si blitz-ul remote se face prin lumina. Mai exact, TTL functioneaza in felul urmator:

1. camera transmite prin blitz-ul ei un semnal luminos de comanda catre blitz-ul remote pentru a il declansa
2. blitzul extern declanseaza
3. camera citeste lumina intoarsa de pe subiect si calculeaza ajustarile pe care trebuie sa le faca blitz-ul remote pentru a avea o expunere corecta.
4. camera transmite un nou semnal luminos catre blitz-ul remote de data aceasta cu toate datele referitoare la puterea la care trebuie sa declanseze.
5. blitz-ul extern declanseaza final la puterea corecta.

Toate chestiunile acestea se intampla extrem de repede, vorba aceea viteza luminii este rapida. Smile

Daca lucrezi cu blitz-ul in exterior si dai cu el in 45 de grade nu faci decat sa trimiti lumina in cer si sa pui blitul sa emita mai multa lumina pentru a ajunge ceva si pe subiect. Puterea blit-ului este data de timpul cat lampa sta aprinsa, mai exact lampa va lumina mereu la aceasi intensitate, dar pentru o perioada mai mare sau mai mica de timp. De ex. pentru o putere de 1/8 la blitz sa zicem ca timpul de iluminare este de 1/8000s, iar pentru o putere de 1/4 timpul este cu un stop mai lung, adica 1/4000s(nu sunt neeaparat astia timpii).

Poti sa cauti mai multe pe internet pentru a te documenta.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
zoom
Mulțumesc de explicație. Păi tocmai asta e că am căutat pe intrnet și unii ziceau de un infraroșu ceva. Probabil nici ei nu știau.
 
viff
Salutare , de aproximativ o saptamina am devenit posesorul unui blitz Nissin Di466 , TTL ,dedicat m4/3.
La un pret de 400 Ron am avut de ales intre un FL36 SH sau acest Nissin nou si deocamdata nu regret alegerea facuta.
L-am cumparat pt un E-P1 ca inlocuitor de FL14.
Ca sa nu o mai lungesc(caracteristici se gasesc pe net)incep cu ce imi place la acest blitz:
-aspect/finisare la un nivel cel putin decent ,departe de chinezarii ieftine
-functionare /comunicare foarte buna cu aparatul , nu introduce nici o limitare in acest sens, full TTL daca pot spune asa.
-autozoom-ul reactioneaza aproape instant(12-53mm plaja-acopera inclusiv noul obiectiv 12-50)
-butoanele de reglaj au o functionalitate clara/intuitiva, cu un feeling placut la apasare si efectiv nu se simte lipsa unui display LCD , Led-urile de pe spate suplinind-ul cu brio.
-repetabilitate /corectitudine a expunerii..aici cred ca si aparatul are un cuvint de spus Smile
- sitemul cu magazie separata de baterii (bineinteles ca am mai cumparat una suplimentar)
- surprinzator de bun recycle time

ce nu imi place;
-pe E-P1 nu functioneaza lumina de autofocus , se pare ca aparatul nu trimite informatia... stiam de problema deci nu e mare bai Smile
-modul slave (optic) pe care il are nu functioneaza in combinatie cu FL14 (declanseaza,dar nu cind trebuie). in schimb merge perfect cu pentax-ul ( m-am facut fara sa vreau cu un bliz slave pt sistemul pentax-just in case).

In concluzie pot sa il recomand cu incredere , inca nu ma pot pronunta in privinta fiabilitatii dar garantia de doi ani mi se pare acceptabila.
 
Salt la forumul:

Navigare
Intalniri membri

Meniu utilizator
Statistica utilizatori









·Forum de discutii
·Galerie foto
·Ultimele imagini
·Anunturi

·Trimite o imagine
·Căutare
·Reguli in site
·Contactaţi-ne


Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

· Vizitatori conectaţi: 2
· Membri conectaţi: 0
· Membri înregistraţi: 641
· Cel mai nou membru: Doru
· 20,744,413 vizite unice



Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.