header image
Autentificare
header image
header image
header image
Vezi discuţia
 Printează discuţia
E-PL1 noaptea
NicolaeTusinean
Eu cred ca mai ai o problema pentru ca nu e normal sa ai zgomot asa puternic la ISO 800 in prima poza. Si eu aveam asa mult la inceput si am rezolvat setand GRADATION de pe auto pe NORMAL de la MENU -> PICTURE MODE -> Modul pe care il folosesti -> GRADATION. Poate si la tine e de vina setarea asta.
 
catalin2804
Am sa mai ma joc cu el. Oricum e alta mancare de peste fatza de un P&S. GRADUATION il am pe normal. Noise filter cum ar trebui setat? Eu il am pe low si noise reduction e auto. BULB Focusing ce este? Si tot am mai citit de AEL/AFL? Ce inseamna? A si blitzul pe TTL - traducere daca se poate.
 
ghinitai
Problema in pozele astea e ca ti-ai cumparat genul asta de aparat, probabil la indemnul unor "profesionisti".
Din cate vad tu vrei un aparat cu care sa faci poze de ocazie si ai primit un aparat care iti face o gramada de probleme. Cel mai simplu rezolvi problema setand aparatul pe unul din modurile Auto sau P (program). Alternativa e sa incepi sa citesti manualul aparatului si sa intelegi ce ti-au explicat baietii mai sus.
Probabil daca ai fi inchis auto-gradation cum ti s-a spus mai sus, prima poza ti-ar fi iesit aproape neagra.

ps: Noise filter cel mai bine il lasi pe normal sau default, daca nu faci post-procesare. Modelul asta are unul din cel mai bun motor de procesare jpg, asa ca nu cred ca o sa ai probleme si scapi si de zgomotul de imagine. Gradation e bine pe normal.
Bulb este o functie de expunere prelungita care iti permite timpi foarte mari de declansare. E indicat sa folosesti un tripod pentru asta.
TLL inseamna (prin lentila aparatului - in traducere) si se refera la faptul ca blitz-ul isi ajusteaza setarile automat in functie de informatia pe care o primeste prin lentila aparatului.
Editat de ghinitai la 04-07-2012, 22:59
 
titeldragomir
catalin2804 a scris:

Primele 2 sunt interior, iar celelalte sunt exterior. Iso il am setat max 1600. Si de obicei cand fac poze fac pe P sau pe S si cateodata pe A.


La imaginea 2 ai clarul mai in spate...si oricum este o situatie destul de grea...cu lumina puternica de la geamuri...aici cum a zis Paul..ori pe spot..si ieseau ei mai ok...si restul era ars, ori blitz. Oricum, 14-42 este mai lenes...mai ales in lumina slaba...sunt sigur ca ii era greu sa tina pasul cu dansatori si a facut focusul in alta parte.

Oricum...o situatie destul de dificila cind ai lumina puternica in fundal.

Eu am impresia ca nu esti obisnuit cu aparatul...nu ii sti limitele, sau cum sa abordezi anumite situatii de fotografie mai dificile.
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
titeldragomir
Acum am vazut mai bine...focusul este mai bine pe duduia din spatele dansatorilor..

La imagienea 1 subexpusa destul de bine...in conditii slabe de lumina ai avut un iso 800 f 5.6 si 1/60 la 42 mm....chiar daca dublai la 1600 iso tot nu o reuseai...daca duceai la 14 si f3.5...se mai schimba ceva...dar tot cu blitz era mai ok acolo...sau un f1.8...sau f1.4...sau un iso 3200-6400.

Cind nu ai lumina destula ca sa poti face o fotografie...trebuie sa compensezi cu ceva : cu un obiectiv luminos...cu o lumina data de blitz sau....ori un iso mare care da rezultate multumitoare
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
puiugr
si oricum iti trebuie bltz extern pentru genu asta de poze.ca cel de pe camera nu face fata
https://www.facebook.com/Fotograf-Grapinoiu-Petru-1117832321567050/
 
https://www.facebook.com/Fotograf-Grapinoiu-Petru-
zoom
puiugr a scris:

[url=http://www.olympus-romania.ro/forum/viewthread.php?thread_id=492&pid=7005#post_7005]zoom a scris:[/ Cînd faci poze cu bliț setează ISO 100 ca să ai o poză mai curată.

e gresit sa faci poze cu blitul la iso 100.
blitul il folosesti ca lumina ajutatoare dar tu trebuie sa expui corect.in lumina slaba nu te feri sa folosesti blitul la iso 800-1000.iar ca timpi de expunere intre 1/20 si 1/60 depinde ce fotografiezi,cat de intuneric e.daca blitul e in mod ttl mai poti umbla la expunerea lui sa mai micsorezi sau sa maresti cu cateva trepte expunerea in functie de cat de luminat vrei sa-ti iasa subiectul
deci trebuie sa-ti iasa si fundalul expus bine nu subiectul bine si restul in bezna
de obicei cand lucreazi cu blitul e bine sa folosesti modul manual
alt aspect.diafragma trebuie sa fie la valori cat mai mici si constanta pe toata plaja focala.


Tu înțelegi că el nu se pricepe și vrea poze noaptea curate ca ziua? Dacă tu îi povestești cum să fie Ansel fără să aibă habar cu ce se mănîncă expunerea și zonele întunecate, o să aibă poze noaptea ca și pînă acum. Dacă trage pe Auto și nu setează ISO 100, aparatul poate să nu arunce blițul afară pentru că ridică ISO automat pînă la 3200 și face (aparatul) ce îi urezi tu acolo. Atunci o să aibă fundal cu tufișurile de pe lîngă grătar pline de artefacte mov și prietenii împrăștiați prin pixeli. Dacă setează ISO 100 sau 200 o să aibă pritenii cu micul în gură și berea în mînă și grătarul o să iasă expus destul de bine (pentru că ei o să se afle lîngă grătar). Și cui o să-i mai pese de rahaturile de pe lîngă? Și ce expui corect în spatele grătarului? Ce face el sînt poze statice și plate, nu se joacă cu profunzimea de cîmp și nici nu caută să folosescă trepied ca să se joace cu luminile ambientale și fundaluri expuse corect. El trage poze cu mîna dreaptă cînd în stînga are berea și gagica se ține de el. Crezi că mai are timp să facă cercetare în fotografie la fața locului?
Dacă citești ce a scris o să vezi că vrea poze curate și frumoase ca ziua. Treaba cu ISO e pentru cine știe ce să facă cu el, cît trebuie să-l crești astfel încît să nu dea rateuri în zone pe negru (pentru că acolo se bușește mult situația).
Dacă vrea să facă fotografie te întreba științific, nu că vrea să facă poze frumoase noaptea ca ziua.
 
catalin2804
Grin@zoom Vad ca esti cam frustrat. Nu stiam ca trebuie sa fi profesionist ca sa pui intrebari pe acest forum. Probabil te-ai nascut cu dslr-ul in mana. Poate la tine pozele care iti plac sunt cu copaci si ce mai vrei, mie imi plac pozele cu prietenii.
Eu am cerut un sfat cum sa fac poze noaptea, pt ca pana acuma nu am mai intalnit aparat foto care sa nu faca poze noaptea. Pana si cu telefonul pot face poze noaptea.
Scuze de deranj.
 
Paul
@zoom - nu cred ca isi au rostul comentariile cu atac la persoana.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
Bogdan Mitea
Catalin, orice nelamurire foto ai avea, aici vei gasi oameni cu suficienta rabdare sa iti explice.
Paul deja ti-a trasat cateva directii. Exploreaza-le, citeste manualul aparatului tau (il poti gasi si in format electronic) revino cu intrebari specifice.
Aparatele de tip DSLR nu sunt aparate foto "obisnuite" precum compactele sau telefoanele. Asa cum o masina de curse nu e o masina obisnuita. Pentru a exploata performanta tehnica (la ce vrei tu) trebuie la randul tau sa devii performer, sa citesti si sa iti insusesti notiuni noi.
Ia la rand toate notiunile (ISO, profunzime de camp, timp de expunere etc).
Olympus E-M1
 
zoom
catalin2804 a scris:

Grin@zoom Vad ca esti cam frustrat. Nu stiam ca trebuie sa fi profesionist ca sa pui intrebari pe acest forum. Probabil te-ai nascut cu dslr-ul in mana. Poate la tine pozele care iti plac sunt cu copaci si ce mai vrei, mie imi plac pozele cu prietenii.
Eu am cerut un sfat cum sa fac poze noaptea, pt ca pana acuma nu am mai intalnit aparat foto care sa nu faca poze noaptea. Pana si cu telefonul pot face poze noaptea.
Scuze de deranj.


Tu cui i-ai răspuns și ai zis că e frustrat? Eu îți dau un sfat normal fără detalii tehnice pentru că am înțeles că nu ești profesionist și tu dai în mine. Eu ți-am dat mură-n gură un lucru simplu ca pentru începători. Crezi că am chef să stau să-ți dau sfaturi fără să mă gîndesc că te ajut cumva? Eu pot să stau doar să citesc și să mă uit cum te chinui să înțelegi. Ți-am spus să pui ISO 100 în meniul principal și să faci cu bliț. Ce vrei mai simplu de atît? Citește și spune-mi unde am scris eu detalii de tehnică fotografică ca să te bag în ceață.
Și stai liniștit nu sînt deloc frustrat că n-am de ce. Pe acest site intru fără pic de griji că nu citesc despre operații pe cord deschis.

În postul la care tu mi-ai răspuns nici măcar nu ți-am răspuns ție ca să te simți jigit și nici nu mi se pare că am făcut atac la persoană. Dacă tu întrebi "cum fac poze noaptea frumoase ca ziua, dar să știți că nu le am cu fotografia?" cum vrei să-ți răspund, în termeni fotografici, ca să te bag în ceață?
Tu îmi scri mie așa: "@zoom Vad ca esti cam frustrat. Nu stiam ca trebuie sa fi profesionist ca sa pui intrebari pe acest forum. Probabil te-ai nascut cu dslr-ul in mana. Poate la tine pozele care iti plac sunt cu copaci si ce mai vrei, mie imi plac pozele cu prietenii." ca răspuns la ce am scris eu: "Dacă setează ISO 100 sau 200 o să aibă pritenii cu micul în gură și berea în mînă și grătarul o să iasă expus destul de bine (pentru că ei o să se afle lîngă grătar). Și cui o să-i mai pese de rahaturile de pe lîngă? Și ce expui corect în spatele grătarului? El trage poze cu mîna dreaptă cînd în stînga are berea și gagica se ține de el. Crezi că mai are timp să facă cercetare în fotografie la fața locului?"

Tu acum înțelegi că mi-am dat seama că tu vrei să faci poze cu prietenii la grătar, simple și frumoase, iar eu nu vreau să te fac varză cu detalii foto?
Uite te rog frumos, mai citește o dată ce am scris eu și nu la ce am dat "quote" (adică la ce a spus puiugr), iar puiugr îmi răspunsese mie.

Hai noroc și o viață frumoasă.
Editat de zoom la 05-07-2012, 11:15
 
titeldragomir
Of of of...Domnilor...care vreti fotografi...puneti mina pe manual...intelegeti ce se intimpla cind schimbi o setare ca : ISO...Diafragma...Timp expunere....WB....etc...

Chiar si aici pe site aveti linkuri unde veti gasi tot ce aveti nevoie legat de tehnica fotografica.



Fotografia de noapte este o extrema a fotografiei ( ca sa poti face o fotografie ai nevoie de lumina....sau mai bine zis de reflexia ei), in lipsa ei trebuie sa compensezi cu ceva...

Studiu...practica...intelegere...si vei putea obtine rezultate...

Si cind ai nelamuriri poti veni si intreba...si nu te mai supara cind ti se pare ca cineva te ia peste picior...te asigur ca explicatia nu a fost cu rea intentie.

Pe alte forumuri erai devorat complet daca veneai cu intrebari de acest gen...fara a studia cit de cit problema

Cum spunea si Bogdan..Paul ti-a trasat deja citeva directii...dupa ce le vei urma revino cu nelamuri..daca vor mai fi.
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
Salt la forumul:

Navigare
Intalniri membri

Meniu utilizator
Statistica utilizatori









·Forum de discutii
·Galerie foto
·Ultimele imagini
·Anunturi

·Trimite o imagine
·Căutare
·Reguli in site
·Contactaţi-ne


Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

· Vizitatori conectaţi: 6
· Membri conectaţi: 0
· Membri înregistraţi: 641
· Cel mai nou membru: Doru
· 19,274,168 vizite unice



Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.