Am o problemă cu panasonic 20mm/F1.7 la focalizarea automată când folosesc diafragma deschisă la maxim (pe OM-D). Focalizarea este imprecisă, adică nu se face în locul unde am pus pătratul de focalizare, ci undeva alături.
Ultima dată când s-a întâmplat așa a fost în interior, lumină artificială, ISO-400, F/1.7, 1/13 sec., IS1, fără bliț - am focalizat asupra capului (eram la ceva distanță, nu am vrut un portret) dar când am mărit imaginea pe lcd am văzut că tocmai capul era în afara câmpului de profunzime, care începea de la gât, umeri...Subiectul a stat nemișcat.
Dar mi s-a mai întâmplat la fel și afară, lumină naturală, puternică. Aceeași imprecizie a punctului de focalizare.
S-a mai discutat pe forum despre o incompatibilitate între panasonic 20mm/F1.7 și camerele olympus. Numai asta să fie cauza, sau e o problemă în general a obiectivelor luminoase (F1.2, 1.4, 1.8) când diafragma e deschisă la maxim? Sau a obiectivelor luminoase la o anumită distanță focală...Sunt curios dacă și cu zuiko 45mm/F1.8 a mai întâlnit cineva o astfel de imprecizie a focalizării automate...
Cand focalizezi pe fata cuiva cel mai bine folosesti face detection, cu focalizare pe ochiul cel mai apropiat. Nu cred ca e vreo problema de focalizare intre cele 2 sau de compatibilitate.
Am avut o experienta asemanatoare cu PanaLeica 25 mm f/1.4 pus pe E-5.
Am crezut initial ca este decalibrat si ca focalizeaza precis doar de la F/2.0 in sus, mai ales ca si Paul Paun a avut o experienta similara.
Pe internet sunt discutii aprinse pe tema asta. Multi oameni considera ca exista o oarecare incompatibilitate intre obiectivul Panasonic si camera Olympus.
Ca sa ma conving, am facut niste teste de focalizare cu camera pusa pe trepied. In minim 80% din situatii am vazut ca focalizarea s-a facut corect.
Asa ca am considerat ca e o problema de tehnica.
Tinand cont de anumite aspecte, m-am plimbat prin casa si am facut vreo 20-30 de poze la F/1.4. Aproape toate au iesit bine.
Concluzia a fost ca la F/1.4 nu este usor de focalizat. Majoritatea problemelor vine de la tehnica (chiar daca suna ca naiba acordul asta, e facut corect dpdv gramatical).
Omul nu realizeaza ca F/1.4 inseamna un camp de profunzime foarte ingust.
La mine ajuta urmatoarele :
1. IS setat pe OFF;
2. AF SENSITIVITY = SMALL (punctul de focalizare mic);
3. nu trebuie folosita recompunerea la F/1.4;
4. nu trebuie miscata camera si nici corpul (fara sa ne dam seama, ne miscam inainte-inapoi, sus-jos...);
5. de cele mai multe ori se pozeaza portrete cu obiectivul deschis la maxim; cei pozati se misca inperceptibil inainte-inapoi cu cativa mm; este o idee proasta, de exemplu, sa pozezi copii cu obiectivul deschis la maxim;
6. ajuta daca dau un punct de contrast punctului de focalizare;
Tinand cont de cele scrise mai sus, am reusit sa folosesc obiectivul la F/1.4 si sa obtin poze bine focalizate.
Si eu am incercat sa-mi pozez copilul la F/1.4 fara sa-mi dau seama de ce inseamna F/1.4 cu adevarat.
La focalizarea de pe 4/3(PDAF) mai pot aparea ceva probleme de incompatibilitate, dar la m43 nu prea sunt, obiectivul de 20mm focalizeaza incet dar corect, daca rateaza se balbaie si nu mai ai focus pe nimc . Ieri si astazi am tras cu el(20mm) si OM-D in low light la f1.7 si intradevar mai da rateuri cand focalizeaza in sensul ca o face greu, dar daca este o zona de contrast este ok. Mai este un aspect de care a amintit si Toni, la f1.7 dof-ul este destul de ingust, incat orice miscare inainte sau inapoi scoate din focus subiectul. Apoi, se poate ca punctul de focus de la OMD sa fie de multe ori prea mare, in acest caz eu folosesc lupa ca sa imi selectez zona de focus, adica intru in cadru cu zoom imi setez pe 10x si ies, iar punctul de focus este mult mai mic, il mut acolo unde am nevoie cu sagetile sau cu touchscreen-ul si intodeanuna obtin un focus corect pe zona selectata. IS-ul pe OM-D nu pare sa influenteze focalizarea la fel ca la E-5 unde sunt de acord cu Toni. Ah, si totusi, lucreaza cu timpi mai scurti, urca ISO cu incredere pana la 400 fara absolut nicio problema, eu am urcat astazi si la 1200 sa fiu sigur ca voi avea in orice moment un timp scurt, eu avand subiecti in miscare in general.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
In prima sesiune de pozat cu PanaLeica, spuneam ca mi-am pozat copilul folosind F/1.4.
Cele mai multe poze au iesit OOF.
A fost o scena cand am facut vreo 6 poze, si toate au iesit ok. Am atasat un exemplu.
In momentul ala nu am inteles de ce tocmai in scena respectiva pozele au iesit ok.
Mai tarziu am inteles : copilul statea intins, deci nu se misca deloc.
In rest, l-am pozat cand statea in picioare si se misca usor inainte-inapoi, probabil in ritmul respiratiei.
La toate marcile sunt discutii din astea atunci cand se folosesc obiective luminoase.
Eu zic ca daca se constientizeaza ce inseamna F/1.4...1.8 dpdv al profunzimii, atunci problema este ca si rezolvata.
Eu trag raw si pot sa remediez orice problema la "developare".
-poze este un pic subexpusa;
-balanta de alb cred ca este un pic prea calda, desi cred ca am setat-o pe 3000k; este lumina de bec economic.
-picture mode = VIVID, deci culorile sunt intr-adevar saturate;
Eu am postat-o in primul rand ca sa ilustrez cat de ingust este DOF-ul la F/1.4.
Campul de profunzime este foarte ingust, deci sensibil. Daca nu esti atent....