header image
Autentificare
header image
header image
header image
Vezi discuţia
 Printează discuţia
Examen acreditare CNFPA
adamantzios
Buna seara tuturor,

As dori sa stiu daca ma poate indruma cineva cu citeva sfaturi/idei/pareri in legatura cu acest examen, fie daca ati trecut prin acest proces, fie daca ati facut parte dintr-o comisie la un astfel de examen.

Eu am urmat de curand un curs standard care se va incheia cu un astfel de examen, dar despre care am aflat astazi ca este programat luni. In acest moment, principalul risc este ca nu am un portofoliu conform tematicii de examen, iar acesta trebuie in proportie de 80% creat de la zero pina luni.

Daca nu o sa fie cu suparare am sa atasez sau am sa pun linkuri catre cateva din fotografiile mele pe care sper sa le criticati ca sa-mi dau seama care este "de examen" sau "pe dinafara"
 
Paul
Am trecut prin asa ceva insa am fost intiintat din timp ca trebuie sa avem portofoliul gata cu doua saptamani inainte de a sustine examenul si ne-am consultat cu profesorul pentru a alege cele mai bune lucrari din portofoliul fiecaruia. Nu am avut tematica, ci trebuia doar sa avem poze de calitate pe care sa le sustinem in fata examinatorului. Vei avea un examen scris si la sustinerea portofoliului vei primi intrebari despre conditiile in care ai facut cadrele, despre mesajul, etc... dar in principiu tu trebuie sa ai un speech minim pentru fiecare poza.

Poti pune poze la sectiunea critica sau chiar aici in thread-ul acesta si cel putin eu iti voi raspunde cat de repede pot. Asteptam cadrele.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
titeldragomir
Hai sa vedem...imaginile.
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
adamantzios
In primul rand portofoliul trebuie sa aiba urmatoarea structura: 3 imagini portret, 4 imagini peisaj, 3 imagini arhitectura, 5 imagini eveniment/eseu/fotoreportaj/documentar

Pentru portret:

http://imageshack...sti00.jpg/

http://imageshack...un009.jpg/

Pentru eseu am citeva idei, insa in acest moment as putea alege eveniment si anume St. Patrick' Day Bucuresti

http://imageshack...sti00.jpg/

http://imageshack...sti01.jpg/

http://imageshack...sti05.jpg/

http://imageshack...sti06.jpg/

http://imageshack...sti05.jpg/

http://imageshack...sti02.jpg/

http://img803.ima...esti04.jpg
Editat de adamantzios la 19-03-2013, 00:18
 
titeldragomir
Sincer...nu as prezenta aceste imagini.
Portret?...pai primele doua nu se incadreaza la asa ceva...

Dute pe google...scrie acolo la cautare fotografia de portret...si muta pe imagini. Ai sa vezi acolo cam ce inseamna o imagine portret.
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
titeldragomir
http://fototehnic...rBune.html

Uite aici ceva inspiratie...
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
titeldragomir
P.S. sper sa nu consideri comentariul meu prea "dur"...insa imaginile din categoria portret...mi se par doar niste ipostaze...nu intra la acesta categorie.
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
adamantzios
Nici o problema! Ce nu e bun se elimina.
 
Paul
Am atasat o varianta modificata pentru portet. Imaginile trebuie sa fie mai ingrijite si sa spuna ceva. Asteptam si alte imagini ca sa putem alege impreuna.
stpatrickdaybucuresti00_rsz.jpg stpatrickdaybucuresti00_mod01.jpg

"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
adamantzios
Astazi atasez un portret si doua candidate pentru "arhitectura", pe ultimele doua as vrea sa le refac, simt ca am pierdut ceva la incadrare, cea din centru vechi a devenit alb-negru din cauza unor aberatii de culoare.

Multumesc pentru sugestii, apropo, am o intrebare, pina unde se poate merge cu "croparea", poate sa devina un detaliu de 10-15% din cadrul original, fotografia finala? E suficient sa se pastreze proportiile dintre dimensiuni?
bbbe3.jpg bbbr.jpg fff_edited-1.jpg

Editat de adamantzios la 19-03-2013, 20:41
 
Paul
Voi fi direct, se vede ca inca nu "simti" continutul cadrelor si nu le vezi detaliile. Acum sa le analizam:

- Portretul nu transmite, buzele arata a kitsch, iar firul textil care taie gatul nu are ce cauta acolo, tehnic nu este foarte clara poza.

- Poza numarul doi, nu are subiect, iar cadrul este plin de elemente parazite.

- Poza trei nu o pot incadra nicaieri din pacate, nu-i gasesc subiectul si nici altceva care sa fie coerent in cadru. Ce ai vrut sa arati cu aceasta poza?

Am incercat sa aranjez nitel cadrele tale, vezi mai jos. Cat despre crop, tai cat vrei, atata timp cat ai detalii si obtii ceea ce vrei de la cadru nu este nico problema.
original_2_mod.jpg original_1_mod.jpg

Editat de Paul la 20-03-2013, 00:31
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
titeldragomir
Cum spunea profesorul...ai subiectul..si incadrarea..sus-jos...stinga-dreapta...
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
ghinitai
Vreau sa spun si eu ceva, ca vad ca persista elementul asta in toate pozele tale. Pe langa faptul ca arata ca niste poze de vacanta pe care le faci fara sa te gandesti la compozitie (point & shoot), tot timpul pui subiectul in centrul imaginii. Chiar n-ai invatat nimic la cursul ala? Oricum ar fi, eu zic ca nu o sa ai probleme la examen, pe aia ii intereseaza sa-ti ia taxa de inscriere si diplomele alea le dau pe nimic. Nu cred ca se asteapta nimeni ca o sa iei fotograf profesionist cu asta. Eu personal nu am inteles niciodata de ce sa faci un astfel de curs. Pe net se gasesc tone de informatii daca te intereseaza cu adevarat sa inveti ceva.
 
Paul
@ghinitai - examenul nu se da cu cei de la scoala, ci cu cei de la CNFPA, ei trimit un examinator care are habar despre ce se intampla acolo. Ai examen scris ce se corecteaza pe grila, daca nu ai idee despre teorie adio, pici, apoi, la sustinerea portofoliului cel putin la noi s-au dat si note mici acolo unde pozele nu erau ok. Sa inveti la un curs (vorbesc de un curs serios la care lectorul isi face treaba) nu se compara nicidecum cu informatia cititita pe internet, astea sunt povesti, invatatul cu profesor este de 10 ori mai eficient ca sa nu mai zic de temele pe care le primesti si pe care vrei nu vrei trebuie sa le faci, in felul acesta invatand foarte multe din practica. Eu am facut 2 cursuri mari, unul de 4 luni si altul de 3 luni si inca doua sau trei workshop-uri toate insumand peste 150 de ore de curs + studio + iesiri de week-end la muzee si la practica libera. Absolut toate cursurile mi-au adus informatie structurata corect si de calitate, informatie pe care nu as fi putut sa o inteleg de pe internet pentru ca nu as fi stiut sa le pun cap la cap, ca sa nu mai zic ca la curs ai profesorul pe care il poti intreba oricand ceva ce nu ai inteles. Abia dupa cursuri, cand am inteles cam cu ce se mananca, m-am apucat sa aprofundez cu informatie punctuala de pe internet, dar mai ales cu cititit diverse carti din domeniu care sa consolideze ce am invatat la curs. Compozitia este cea mai grea, ea se invata prin multa munca de intelegere a vizualului, a elementelor de baza din compozitie si prin studierea lucrarilor pictorilor si fotografilor de renume.

Referitor la calitatea cursului, o chestie este clara, exista cursuri ieftine care nu pun accent decat pe tehnica insa pe compozitie neam si asta se vede si in general in pret, in general un curs bun nu este sub 1000 de ron.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
adamantzios
@paul, merci
- nu eu am machiat fotomodelul, dar as vrea sa stiu cat e de e corect sa tai" din subiect atat de mult (par, umar) in fotografia de portret
- subiectul e cladirea, iar unghiul mi s-a parut interesant pentru acel balans
- am incercat sa-i confer perspectiva

@ghinitai
- daca te referi (si) la pozele de duminica de la Sf. Patrick, te-as ruga sa dezvolti ideea cum poti sa faci compozitie, intr-un eveniment de strada, dinamic, in care subiectii nu sunt la dispozitia ta cand si cat doresti sau pot fi chiar reticenti. Au fost multi fotografi duminica, poate apar pe net si fotografii mult mai bune. Ratiunea pentru care se gasesc acele poze puse de mine (si nu, "toate", da?) este pentru ca exista categoria eveniment la examen, iar asta a fost o incercare.
- pe net se gasesc multe, si retete de slabit, si programe de antrenament sa alergi maratonul, dar nu toti pot sa se motiveze singuri chiar daca stiu sursa de informatie. Un curs pe care il platesti si care are o evaluare este un resort mai puternic. Interactiunea cu oamenii (profesori, colegi) mi se pare superioara google.
- acest curs l-am perceput ca si scop si continut a se adresa celor care incep de la nivel zero. Aici poate m-am inselat, ca dovada tocmai acest topic care m-a luat pe nepregatite in chestiunea portofoliului. Am cunoscut si eu colegi care stapanesc domeniul si totusi au ales sa faca acest curs. Poate exista o ratiune si in demersul lor, pentru mine ei sunt un plus.
- obiectivul meu nu este nici diploma, nici nota finala ci sa finalizez acest curs cu examen cu tot. Nu vad de ce ar fi mai bine sa fiu lenes si sa nu ma mai complic cu examenul, sau sa-l aman 2,4,6 luni. Chiar daca se zice ca "nu pica nimeni" ma intereseaza si sa nu-mi fie rusine cum ma prezint, teorie si practica.
 
Paul
1. Taiatul din par nu este o problema, din umar nu este ok daca tai pe inchietura, altfel depinde foarte mult de context, eu am incercat sa repar cat de cat incadrarea.

2. Atasez o analiza a cadrului, ai foarte multe elemente care distrag atentia, ai linii de perspectiva, ai linii oblice (cablurile) cu diagonale descendente si ascendente, ai element central care nu sta bine acolo (usa cu firma si deasupra "de vanzare") si multe altele, toate acelea fac parte din elementele acelui cadru, cea mai puternica linie este cea de perspectiva din stanga care te face sa ajungi undeva in spate cu privirea.

3. din pacate cadrul este plin de elemente care distrag atentia, pe toate partile, nu a iesit ceea ce ai vrut sa arati

Iti recomand sa citesti Ochiul Fotografului de Michael Freeman, te va ajuta foarte mult. Se gaseste la noi si este tiparita de editura Litera.
elementee_linii.jpg

"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
titeldragomir
adamantzios a scris:


- daca te referi (si) la pozele de duminica de la Sf. Patrick, te-as ruga sa dezvolti ideea cum poti sa faci compozitie, intr-un eveniment de strada, dinamic, in care subiectii nu sunt la dispozitia ta cand si cat doresti sau pot fi chiar reticenti. Au fost multi fotografi duminica, poate apar pe net si fotografii mult mai bune. Ratiunea pentru care se gasesc acele poze puse de mine (si nu, "toate", da?) este pentru ca exista categoria eveniment la examen, iar asta a fost o incercare.


Tot pe net se gasesc multe imagini de la acea parada...am vazut multe imagini bune....daca nu poti face o compozitie buna...mai bine nu faci imaginea.
Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
ghinitai
Nu, nu vorbeam doar despre pozele de la St. Patrick, vorbesc de toate. Normal ca lumea nu o sa stea dupa tine sa le faci poze cum vrei, tocmai aici se vede cat de bun e un fotograf. Trebuie sa faci tu in asa fel incat sa iasa o poza interesanta si sa surprinzi si o scena reprezentativa. Oricine poate apasa pe butonul de la camera in ziua de azi si sa faca aparatul totul pentru el... profita de asta si oncentreaza-te mai mult pe subiect.
Cand faci un portret incearca sa folosesti camera intoarsa la 90 de grade, englezii denumesc pozitia asta "portrait mode", fata de pozitia normala pe care o numesc "landscape mode", ghici de ce! Ai auzit de regula treimi, foloseste-o!
Poza aia cu cladirea "Gasgow Pub" parca e o poza corupta daca te uiti la imaginea minimizata. Parca e o bucata de cladire in plus acolo in stanga, nu? In partea de sus ai lasat un spatiu foarte mic si in partea de jos e ditamai spatiul. Incadrarile tale sunt foarte deranjante si cel mai nasol e ca tu nu iti dai seama de asta.
Tot in poza cu Pub-ul, ai vazut ca nu ai cer deloc, doar un alb infinit? Smile E tot vina ta, ca folosesti poza asta ca pe ceva care merita sa o bagi intr-un portofoliu.

Apuca-te de facut poze, multe poze. Daca nu ai timp de poze nu ai nevoie de examenul ala. In timp o sa-ti dai seama ce este banal si ce merita aratat.
 
TonyGoran
aici ai o alta varianta facuta repede
original_1_mod_1.jpg
 
http://500px.com/tonygoran
Paul
ghinitai a scris:


Apuca-te de facut poze, multe poze. Daca nu ai timp de poze nu ai nevoie de examenul ala. In timp o sa-ti dai seama ce este banal si ce merita aratat.


Nu trebuie sa se apuce de multe poze, ci de cat mai putine, dar de calitate. Inainte de a apasa pe shutter trebuie sa se gandesca ce vrea sa arate prin acel cadru.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
Salt la forumul:

Navigare
Intalniri membri

Meniu utilizator
Statistica utilizatori









·Forum de discutii
·Galerie foto
·Ultimele imagini
·Anunturi

·Trimite o imagine
·Căutare
·Reguli in site
·Contactaţi-ne


Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

· Vizitatori conectaţi: 1
· Membri conectaţi: 0
· Membri înregistraţi: 641
· Cel mai nou membru: Doru
· 19,397,716 vizite unice



Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.