header image
Autentificare
header image
header image
header image
Vezi discuţia
 Printează discuţia
Bun gasit!
radu-123
Va salut pe toti, prieteni! Desi sunt membru de ceva timp, pana acum m-am marginit la rolul de observator Smile Cu scuzele de rigoare, ma prezint cu intarziere. Ma numesc Radu D., sunt fotograf amator cam de cand ma stiu (mai intai pe film-FED si ZORKI, apoi o compacta Nikon Coolpix, din 2011 Olympist-mai intai pen E-PL1, iar de 2 luni OM-D). Pana acum nu prea am avut timp si energie sa particip activ, dar v-am urmarit cu interes discutiile si meciurile Smile. Peste 2 saptamani revin in tara si sper sa ne cunoastem personal (e cineva din Galati?)
Va salut cu respect,
Radu
 
Sorin
Bun venit in gura leilor... glumeam. Sorin din Valcea. Incantat de cunostinta.
Editat de Sorin la 18-06-2013, 01:17
OM-D E-M1
OM-D E-M5
... si alte maruntisuri

Galerie foto:
http://www.flickr...601174@N08
https://www.faceb...tos_stream
 
red bull
Bine ca ne-ai gasit Thumbs up
Din Galati ? pai cred ca ghinitai ,parca asa stiu . Membru vechi si activ Applause
Fratilor, faceti un efort supraomenesc si lasati capra vecinului sa moara de batranete!
Ex EM-5 , Ex-EM1 ...Ex-OLY
Momentan folosesc Sony


http://500px.com/vasihurghis
Vasile Hurghis | Flickr - Photo Sharing!
 
laurentiu
Bun venit pe acileaShockShockShock,cum spunea Sorin
Em1 MK2 și câteva obiective
 
sorinat
Eu sunt din Galati, tot mai mult observator... dar e bine de stiut cineva pe din oras Wink
 
www.sorinat.net
Denis
Salut, Radu. Cum a fost experienþa pe film? Poate postezi ºi niºte fotografii pe film. Fed ºi Zorki sunt rangefinder, nu? De ce rangefinder ºi nu SLR?
OM-D E-M5, OM-1n, zuiko 12mm/F2, panasonic 20mm/f1.7, panaleica 25mm/F1.4, zuiko 45mm/f1.8, Zuiko 40-150mm, Zuiko 50mm/F1.8
Galerie foto: http://www.flickr...?details=1
 
http://www.flickr.com/photos/75495350@N07/?details
ToniGenes
Bun venit pe forum !

Si eu sunt din Galati, insa mutat de ani buni in Bucuresti. Ajung extrem de rar pe acasa.
Fratele meu locuieste inca in Galati. Si el are tot echipament Olympus.

Deci suntem o echipa mare de galateni. Smile

-
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
ghinitai
Da, sincer credeam ca sunt singurul din Galati pana acum (glumesc).
Daca vrei sa ne intalnim vreodata, sa facem schimb de pareri, eu pot sa-mi fac timp.
Din pacate aparatele pe film m-au tinut tot timpul la distanta, in mare parte din cauza procesarii si a investitiei in consumabile.
 
radu-123
Pai nici eu nu mai fotografiez pe film de vreo 10 ani. Rangefinder-ele rusesti le aveam de la bunicul meu, inclusiv cateva obiective. De atunci am trecut si eu de mult pe digital Smile Eu zic sa ne intalnim cei din Galati, sa ne cunoastem si sa vedem ce-am mai pozat intre timp. Cand ajung in tara dau de veste.
 
DL
ghinitai a scris:


Din pacate aparatele pe film m-au tinut tot timpul la distanta, in mare parte din cauza procesarii si a investitiei in consumabile.


Procesarea se face oriunde este o chiuveta si apa curenta iar investitia este doar la inceput, de vreo 50 de euroi ( tanc, termometru, manson de incarcare, masuri gradate)

Apoi e filmul cat costa si substantele, cam 8 lei de film developarea, la alb negru, si cam 12 la negativ color.

Dar placerea developarii nu are egal si nici pret, nu se poate compara cu nimic.

Scaner nu trebuie, se fotografiaza negativul...
 
www.fotografu.ro
Paul
Eu inca developez, este o placere sa iti prepari singur solutiile si la final sa tii in mana rodul muncii tale, practic tii in mana "raw-ul". Costurile sunt extrem de mici daca nu vrei sa lucrezi cu filme si revelatori de tip special, eu am un scanner de film, dar am lucrat si cu tehnica prezentata de domnul Lazar, am fotografiat negativul iluminat din spate cu E-5 + obiectivul de macro 50mm si nu am observat diferente intre scanner si fotografie, singurul inconvenient apare cand ai mai mult de lucru, partea cu fotografierea poate fi mai inceata. Cea mai ieftina combinatie film/revelator mi se pare Agfa APX-100 cu revelator R09- one shot (adica AGFA Rodinal), un revelator extraordinar la raport calitate/pret.
Editat de Paul la 18-06-2013, 18:16
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
ghinitai
Asa este, dar filmul costa destul de mult pentru cate cadre poti face. Din cate am vazut ultima data era 20-30 de lei. Va cred ca nu se compara cu nimic senzatia de a si te gandi, inainte sa faci un cadru, dar fiind mai lenes prefer variantele simplificate digitale (Leica in special). In plus nu am scos absolut niciodata o poza pe hartie.
Am incercat si eu sa developez o data un film prin metoda, "fotografiat filmul". Stiti cumva un program inteligent care sa prelucreze imaginea rezultata? Adica ceva care sa calibreze culorile dupa ce pozezi imaginea si ii dai "invert". Sau trebuie facut manual in Photoshop dupa gust?
Stiu ca programele care sunt folosite la scannerele profesionale fac ele toata treaba si imaginea iese foarte bine procesata automat.

Si un link cu cineva care isi proceseaza singur filmele:

http://petapixel....th-a-dslr/
 
DL
ghinitai a scris:

In plus nu am scos absolut niciodata o poza pe hartie.


Ei, aici se afla o mare, mare tragedie... azi, cand o imprimanta care printeaza aproape gratuit e pe la 200-300 de euroi...

O fotografie printata este poarta de intrare catre marea si adevarata imagine, este obiectul care arata ce facem fara luminofori sau baterie.
 
www.fotografu.ro
ghinitai
Asa este, sunt un nebun! Smile
Adevarul e ca daca as incepe sa-mi printez pozele mele nu m-as mai opri. Sunt genul de om care daca editeaza putin o poza, pastreaza ambele variante. Si majoritatea timpului editez cateva variante ale unei poze si le pastrez pe toate, pentru ca imi plac toate la fel. De asta am si inceput sa trag numai raw.
Al doilea motiv ar fi ca nu prea am spatiu si probabil pozele printate ar ajunge inghesuite sau aruncate pe undeva.
Partea buna e ca mediile de stocare digitale devin din ce in ce mai mari si din ce in ce mai ieftine.
 
Paul
Ionut, nu stiu daca te refereai la film color, noi vorbeam de alb-negru, ca developarea filmului color este si scumpa si pretentioasa de facut acasa. Un film alb negru insa este doar 13 lei. Normal ca tragi la greu pe digital, este comod, dar merita si filmul din cand in cand, te educa foarte mult si este foarte placut ca hobby sa ti le procesezi singur.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
ghinitai
La color ma refeream eu, asa este.
Adevarul e ca pozele pe film imi dau senzatia de fragilitate. Mediul pe care pastrezi pozele se poate deteriora sau poate nici nu ajungi cu el acasa daca nu esti atent. Nu este vorba numai de lejeritate. Probabil daca as gasi o metoda simpla sa le transport pe hard, as investi intr-un 6x7, ca am vazut destule poze banale impresionante cu aparate de genul ala.
 
DL
ghinitai a scris:

as investi intr-un 6x7, ca am vazut destule poze banale impresionante cu aparate de genul ala.


Intr-o lume perfecta, in care fiecare proceseaza cu grija si face fotografii argentice cu un aparat de marit clasic pe hartie fotosensibila, sau scaneaza pe un scaner de clasa si printeaza la minim A3, da, formatul mare pe film, de la 645 la 8x10 inci, este solutia si calea spre fericirea suprema, spre fotografia totala, cu detalii, straluciri si tonuri inimaginabile.

Asa, daca vedem pe ecrane poza, efectiv nu conteaza cu ce este facuta imaginea, cu orice ciuruc se poate obtine o imagine foarte buna. A vedea pe un ecran HD o imagine facuta cu aparat de format mare, procesata ca la carte, e ca si cum am asculta o simfonie senzationala cu basi, inalte si vioara Stradivarius la telefon.
 
www.fotografu.ro
DL
paul_paun a scris:

ca developarea filmului color este si scumpa si pretentioasa de facut acasa.


Nu e chiar asa. Un set de developare C41 costa 99 de lei si se pot developa 12 filme, deci ar costa procesarea 8,25 lei de film - nu mi se pare chiar scump.

In alta ordine de idei, sunt doar 2 solutii, developarea cromogena si albire/fixare, si teoretic developarea se face la 37 de grade celsius un timp de ordinul minutelor - nu e un capat de tara sa potrivim temperatura asta in chiuveta, cine are apa calda, ma rog; si daca e greu, se poate face si la temperaturi mai scazute, cu prelungirea timpului de developare - sunt tabele care spun ce si cat.
Developarea filmului negativ color deci este destul de convenabila si cine o face va descoperi placeri nebanuite; apoi calitatea imaginii este infinit mai buna decat la filmele facute la minilaburi, unde este o bataie de joc maxima.
 
www.fotografu.ro
DL
ghinitai a scris:

Stiti cumva un program inteligent care sa prelucreze imaginea rezultata? Adica ceva care sa calibreze culorile dupa ce pozezi imaginea si ii dai "invert". Sau trebuie facut manual in Photoshop dupa gust?


exista diverse "actions" pe net pentru PS sau se poate face un action extrem de simplu, tot pentru PS.

Sigur ca exista si programe dedicate, Vuescan si mai ales Silverfast, dar... nu le cunosc si nu le pot recomanda deci. Cu PS e ultra simplu si se pot face batch sute de imagini.
 
www.fotografu.ro
Paul
fotografu a scris:

Nu e chiar asa. Un set de developare C41 costa 99 de lei si se pot developa 12 filme, deci ar costa procesarea 8,25 lei de film - nu mi se pare chiar scump.



Uite nu am stiut ca este asa de ieftin, este mai greu de tinut temperatura constanta, insa, intradevar, se poate tine tancul pe perioada developarii intr-o chiuveta umpluta initial cu apa la temperatura de 38 de grade pentru a avea masa termica mai mare si astfel rezolvam problema. Tetenal-ul de la F64 de aici: http://www.f64.ro...u-1l-.html nu mai este disponibil la ei, dar se gaseste la Maco Direct in Germania: http://www.macodi...ce257c659f si la urmatoarea comanda voi lua si un astfel de kit, costa 20,5 euro. Multumesc mult de sfat abia astept sa developez si cateva color.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
Salt la forumul:

Navigare
Intalniri membri

Meniu utilizator
Statistica utilizatori









·Forum de discutii
·Galerie foto
·Ultimele imagini
·Anunturi

·Trimite o imagine
·Căutare
·Reguli in site
·Contactaţi-ne


Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

· Vizitatori conectaţi: 5
· Membri conectaţi: 0
· Membri înregistraţi: 641
· Cel mai nou membru: Doru
· 19,333,143 vizite unice



Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.