header image
Autentificare
header image
header image
header image
Vezi discuţia
 Printează discuţia
OM-D EM-5
catacore
Ma gandeam ca merita si EM-5 un topic separat.

Si am sa incep cu o problema care mi-a aparut acum citeva zile: mi-a ramas obturatorul blokat pe inchis. Am oprit/pornit aparatul, schimbat lentila, scos bateria - nimik. Si-a revenit dupa vreo juma' de ora. Super tare - m-am linistit si am continuat sa folosesc aparatul.
A doua zi iar a inceput sa faca fitze, exact la fel, dupa unul, doua, cinci, zece cadre obturatorul raminea blokat pe inchis. Oprit/pornit camera de 3-4-5-10 ori rezolva problema. A treia zi, simbata, a functionat perfect, apoi zilele urmatoare (duminica si luni) a revenit problema. Stie cineva de problema asta? Am gasit rapid pe net problema raportata inca din 2012, eu am ultima versiune de firmware.

Parte cea cu adevat neplacuta e ca eram la 700 km de casa, in Delta, cu OM-D-ul ca aparat principal si nikon D700 ca back-up. Grin . Pe care a trebuit sa-l folosesc la greu, dar pentru care nu luasem decit un tele. Surprize-surprize!
 
d3xmeister
Pai cum sa nu merite, ca de mult nu m-a mai impresionat o camera asa de mult. Pt ca prietenarul meu bun si-a luat E-M5, iar cei de la f64 inca ma tin in asteptare cu GH4, am zis sa testez si eu minunea asta de aparat, ca prea a fost laudat peste tot. Desi m-am mai jucat cu el pe la f64 si un pic pe la intalnirile Olympus, nu mi-am putut face o impresie, asa ca de data asta am zis sa raman singur cu el sa vad cum ma inteleg cu fenomenul.

Sa incepem cu negativele:

- nu prea am multe de spus. Daca trebuie sa gasesc nod in papura, as spune ca fara grip, pentru mainile mele, este aproape inutilizabila cu orice altceva decat obiective pancake de plastic. Cu grip, e practic alta camera. Si ca mi-ar fi placut ca ecranul sa fi fost de tip rotativ.

Cel mai mare negativ il las pentru la urma.

Acum pozitivele:

- M-am indragostit ! Nu glumesc ! Camera asta e fantastica. Este mult, mult peste asteptarile mele, chiar daca stiam dinainte cat de aclamata a fost. Controlul, ergonomia (cu grip), calitatea imaginii, culorile, raspunsul, EVF-ul, AWB-ul, IS-ul, AF-ul, constructia, feeling-ul materialelor, totul adunat m-a facut sa simt o placere in a iesi la pozat pe care n-am mai simtit-o de pe vremea primului meu DSLR, pe film.

Calitatea imaginii. Nu ma asteptam niciodata sa faca fata Nikon-ului meu cu incredibilul senzor de 16MP. Nu stiu cum au reusit. Ma uit la poze si inca nu imi vine sa cred. Nu, nu e mai bun E-M5, dar este egal ceea ce e incredibil. Senzorul Nikon (Sony) este o legenda, multi spun ca cei noi de 24MP sunt chiar mai slabi. Sigur din cate stim si senzorul din E-M5 este Sony, dar este aproape de 2 ori mai mic. Nikonul ramane totusi cu un foarte mic avantaj la DR, dar este atat de mic incat nici eu care sunt tipicar nu pot observa diferentele decat daca le caut cu lanterna.

Culorile. Poate cei 3 ani de Nikon isi spun cuvantul (desi am fost multumit cu Nikon+Raw+Aperture) dar imi place enorm ce scoate E-M5, fie raw sau jpeg. Imi place mai mult ca E-5 si E-520, care pana acum erau benchmark in culori in mintea mea.

Autofocusul. N-am reusit sa ratez nici un cadru pana acum, desi de cateva ori m-am straduit. Daca vorbim de S-AF, nu imi pot imagina ceva mai bun. Si includ aici de la Canon rebel la Nikon 4s. Nu vorbesc doar de viteza, vorbesc si de precizie, si de rapiditatea cu care poti focaliza pe obiectul dorit. DSLR-urile par din epoca de piatra, acum mi se pare de ras sa navighez prin zeci de puncte de focus ca sa ajung la cel dorit. Pt C-AF, inca n-am facut teste, aici am ceva emotii, daca prin diferite setari reusesc o rata de focus macar 50% as fi multumit. Ramane de vazut.

Poate mai important decat orice, este pachetul E-M5, adica toate calitatile de mai sus adunate. Este atat de placut, de distractiv si de satisfacator sa fotografiezi cu camera asta. In sfarsit inteleg hype-ul creeat in jurul ei. Fantastic.

M-am hotarat sa cumpar una pe langa GH4, doar pentru iesit la poze. Nu de alta dar saracul meu amic nu mai apuca de mine sa o foloseasca., de cand a cumparat-o ma priveste pe mine cum fotografiez.

Marele negativ ? Usor de ghicit. Video. Tipic Olympus, fac atatea lucruri bune, dar si cate o duda, de fiecare data inexplicabila. Cum poti sa vinzi o camera, pe o planeta din care 75% este in sistemul 50HZ Pal, cu o singura optiune, 60Hz NTSC ???????????? Nu numai ca pentru mine aceasta camera este inutilizabila in lumina artificiala pentru video, dar chiar si pentru foto, EVF-ul are flicker in draci in lumina artificiala, ma cam dor ochii dupa ceva timp de folosire a EVF-ului. Pacat, video nu este deloc rau, af-ul functioneaza mai mult decat decent, iar calitatea este foarte buna. (era buna o setare Contrast -5)

Mai jos cateva poze din aventura mea cu E-M5:
lori0657.jpg lori0652.jpg lori0597.jpg lori0593.jpg lori0539.jpg lori0534.jpg lori0216.jpg

Sony RX10 IV, Sony RX100VA
 
catacore
Acuma, ca tot se discuta pe un alt topic de "front/back-focusing", si fiindca d3xmeister zicea ca n-a reusit sa rateze vreun cadru la focalizare, trebuie sa marturisesc ca am reusit cu brio sa am cadre prost focusate, cu subiect static (popandau), in care focusul a fost exact pe iarba/planta din spatele popandaului (cu Oly 75-300, la 300mm). Practic am avut cam 5 cadre ratate din 9 trase (am focalizat pe capul animalului). Chiar si patratelele alea mici de focalizare is totusi mult prea mari pentru a emite pretentii de precizie. Si asta e valabil la teleuri, la wide nu se mai discuta.

Am incercat C-AF pe pasari in zbor (prigorii - acolo mi s-a declansat problema cu blokarea obturatorului) dar am facut prostia de a trage in mod A, astfel camera si-a ales timpul de expunere care a fost intre 1/250 si 1/320. Toate cadrele sunt inutilizabile, si nu din cauza de missed focus (multe sunt bine focalizate) cit din cauza de shutter shock. Practic, in toate cadrele, subiectul (si fundalul) e miscat (chiar si atunci cind am tras pasari in repaus).

Marea problema la aceasta camera cred ca ramine fiabilitatea. Adica nu te poti baza pe ea 100%, e bine sa ai ceva de back-up tot timpul. Eu atata pot spune dupa ce mi-a sarit o rotita a camerei la 24 de ore de la cumparare si acum, la 6 luni, m-a lasat obturatorul.

In rest, si mie imi place tare mult camera, si mi-e clar ca la DSLR nu ma mai intorc.
 
Paul
@catacore - e clar ca ai parte de o camera cu probleme, la pasari in zbor iti trebuie cel putin 1/1000, la alte subiecte statice conteaza enorm focala la care tragi, la 300mm (600mm) trebuie sa ai o mana de fier si un timp de cel putin 1/400 (asta pentru ca are stabilizator-ul exceptional E-M5-ul), altfel pentru siguranta tot ceva scurt de genul 1/800. Sigur ca merge sa tragi si la 1/100, dar pentru claritate maxima timpi scurti intodeauna.

Bafta cu reparatia!
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
DL
d3xmeister a scris:


Marele negativ ? Usor de ghicit. Video. Tipic Olympus, fac atatea lucruri bune, dar si cate o duda, de fiecare data inexplicabila. Cum poti sa vinzi o camera, pe o planeta din care 75% este in sistemul 50HZ Pal, cu o singura optiune, 60Hz NTSC ???????????? Nu numai ca pentru mine aceasta camera este inutilizabila in lumina artificiala pentru video, dar chiar si pentru foto, EVF-ul are flicker in draci in lumina artificiala, ma cam dor ochii dupa ceva timp de folosire a EVF-ului. Pacat, video nu este deloc rau, af-ul functioneaza mai mult decat decent, iar calitatea este foarte buna. (era buna o setare Contrast -5)

Mai jos cateva poze din aventura mea cu E-M5:


Eu am filmat in draci cu M5 si a fost OK. Pentru mine, cu stabilizarea lui exceptionala, este un foarte bun aparat de filmat. Si in conditii dificile am filmat si a fost OK. Acum, fiecare cu ce vrea si cum vede lucrurile. Daca clientul ( o mare, dar mare de tot agentie) e multumit, pentru mine e OK.
 
www.fotografu.ro
DL
d3xmeister a scris:

Nu ma asteptam niciodata sa faca fata Nikon-ului meu cu incredibilul senzor de 16MP. Nu stiu cum au reusit. Ma uit la poze si inca nu imi vine sa cred. Nu, nu e mai bun E-M5, dar este egal ceea ce e incredibil. Senzorul Nikon (Sony) este o legenda, multi spun ca cei noi de 24MP sunt chiar mai slabi. Sigur din cate stim si senzorul din E-M5 este Sony, dar este aproape de 2 ori mai mic. Nikonul ramane totusi cu un foarte mic avantaj la DR, dar este atat de mic incat nici eu care sunt tipicar nu pot observa diferentele decat daca le caut cu lanterna.


Acuma, mii de scuze, sunt totusi aparate din clase diferite si nu pot fi comparate. Mai curand M5 poate fi comparat cu ceva din seria 7000 de la Nikon sau chiar D300... in nici un caz cu ceva din clase diferite.

Clasa lui este: aparat semi pro sau pentru amatori extrem de avansati. Echivalentul la Nikon este seria 7000 sau la Canon, 70D.
 
www.fotografu.ro
catacore
Paul a scris:


Bafta cu reparatia!


simt deja ca ma ia cu lesin doar la gandul c-o sa am iar de-a face cu mgt. si de data asta pentru lucruri serioase.

cit despre timpi, stiu teoria, dar din pacate mereu uit s-o aplic. asta e!

inca un punct slab al EM-5-ului ar fi autonomia bateriei: nu cred ca am reusit sa trag mai mult de 3-400 de cadre per incarcare. insa pretul bateriei.........

partea super-faina e ca am avut la mine, intr-o geanta Lowepro Apex 140AW, aparatul si 4 obiective, plus 3 filtre (pe 58mm) cu inelele adaptoare aferente (de la 38mm la 58mm), plus 2-3 baterii. totul in gentutza aia....probabil cantarea sub un kil jumate.
 
ghinitai
catacore, bateria la em5 tine destul de mult fata de concurenta, sa vezi la nex cum se scurge viata din el sau la fuji.
ai avut un mare ghinion cu camera aia. rotia aia ar fi trebuit sa fie un semn ca nu e totul in regula cu el. eu am avut 5 omd-uri pana acum si cred ca o sa mi-l iau pe al 6-lea cand pun mana pe un panasonic de 15mm si nu am avut nici cea mai mica problema cu ele (2 luate din magazin si 3 second hand).
sincer eu am mai multa incredere in aparatele second hand pentru ca cel putin stiu ca au fost folosite cu succes pana am pus mana pe ele. plus ca in maxim un an apare altceva interesant si GAS-ul cere varf.
 
DL
ghinitai a scris:

catacore, bateria la em5 tine destul de mult fata de concurenta, .


Aveti absoluta dreptate.
Acum, depinde fiecare cum foloseste aparatul si cum seteaza economia de energie.
La mine un acumulator original tine cam 700-800 de declansari si unul no name cu 20% mai putin, dar e de 3 ori mai ieftin asa ca...
Depinde foarte mult cum lucreaza fiecare.
Chiar zile cu mii de declansari nu au dus niciodata la mine la consumarea totala a celor 2 baterii standard, din maner si din aparat, chiar iarna la -15 grade.
Sigur, cine foloseste blitul se poate astepta la o autonomie mica, sau cine se uita mult pe display la setari sau la ce a facut.
Eu nu ma uit niciodata la imaginea pe care am facut-o, ca nu am de ce, iese perfect si am incredere in aparat. Si de aici se poate economisi.
Unii se uita minute in sir si atunci autonomia desigur scade.
 
www.fotografu.ro
catacore
@ghinitai: nu ma indoiesc ca ai dreptate cu bateria de la concurenta, insa eu am avut doar nikoane pina acum, asa ca e singurul meu punct de comparatie. Cit despre rotita, aia a sarit de la alt aparat, care mi-a fost inlocuit pe loc cu actualul. Asadar vorbim de doua aparate noi, in 6 luni de zile, luate din Norvegia (adica nu facute "pentru piata din Europa de Est" - cum mai apar uneori comentarii despre produsele comercializate la noi).

@DL: eu trebuie sa verific mereu ce trag, si nu din cauza ca n-am incredere in aparat. Ci in mine (a se vedea si raspunsul de mai sus, pentru Paul).

Eu am 5 baterii, dintre care doar una originala. Insa toate sunt ok, respectiv pot fi incarcate cu incarcatorul original. Semne de intrebare mi-au ridicat cele care vin cu incarcatorul lor propriu.
 
titeldragomir
La mine tine in jur de 400 de cadre in conditii normale( adica plimbat... prin oras. De obicei il tin in mina si tot face trecerea de pe vizor pe display...in functie de cum simte senzorul....am tras si in jur de 700 la un eveniment...insa doar fotografiam...prin oras mai ma uit..sterg daca nu este ok...

Nu este un aparat perfect..mai are bube...la mine se blocheaza uneori...vad pe ecran imaginea , insa nu mai raspunde la comenzi. Am crezut ca este ceva de soft..si dupa update face la fel. Rar..dar a mai facut. Nu-mi dau seama de la ce.
Eu sunt multumit de el...sistemul de stabilizare este demential....am facut poza la 1/2 sec din mina....si era destul de intuneric ...
p5230066.jpg

Olympus ( film+ digital)
 
https://www.flickr.com/photos/titeldragomir/
therealhive
titeldragomir a scris:

La mine tine in jur de 400 de cadre in conditii normale( adica plimbat... prin oras. De obicei il tin in mina si tot face trecerea de pe vizor pe display...in functie de cum simte senzorul....am tras si in jur de 700 la un eveniment...insa doar fotografiam...prin oras mai ma uit..sterg daca nu este ok...

Nu este un aparat perfect..mai are bube...la mine se blocheaza uneori...vad pe ecran imaginea , insa nu mai raspunde la comenzi. Am crezut ca este ceva de soft..si dupa update face la fel. Rar..dar a mai facut. Nu-mi dau seama de la ce.
Eu sunt multumit de el...sistemul de stabilizare este demential....am facut poza la 1/2 sec din mina....si era destul de intuneric ...


@titel
mi se mai bloca si mie E-M1 -le. Nu raspundea la comenzi. Dadeam OFF/ON si era iar ok, dar enervant! In timp, folosind 2 carduri am observat ca doar cu unul facea gafa. I-am curatat contactele celui cu buba (culmea ambele carduri noi si identice) si deatunci nu mi s-a mai intamplat. Eventual daca ai, testeaza si cu un alt card.

baterii:
in cazul meu, daca mai filmezi, mai si folosesti obiective "grele" gen 50-200 swd se duc lejer 2 baterii, dar si asa iti cumperi cateva noname-uri de rezerva si Amin!
 
kos
@d3xmeister: astept cu nerabdare urmatorul tau post in calitate de posesor E-M5 sau E-M1. Mie tot mi se par culorile mai bune la E510 (cand avea conditii bune de lumina pt el, ceea ce e un interval destul de redus), dar tot imi zic ca poate ma obisnuisem cu ele si din cauza asta gasesc alte culori mai "slabe". Sa nu fiu inteles gresit: jpegul de la E-M5 este foarte foarte bun, sunt eu mai carcotas pt niste detalii, de multe ori neobservabile de altcineva.
 
DL
kos a scris:

Mie tot mi se par culorile mai bune la E510 (cand avea conditii bune de lumina pt el, ceea ce e un interval destul de redus),


De ce interval destul de redus? Eu cred ca ziua pe lumina e OK, deci un interval bunicel...

Eu cred chestia asta. Este ceva legat de saturatia culorilor, de naturalete, de contrast diafan si totusi marcat, absolut propriu aparatelor Oly din generatiile trecute... un fel de a reproduce pictural si totusi natural, care s-a pierdut in ziua de azi...

Pentru mine, varful redarii unei imagini placute si atragatoare este la seria Camedia, desi la o rezolutie de tot rasul pentru ziua de azi, culorile, mai ales pentru acum 15 ani, erau fenomenale : http://www.olympu...2500l.html
 
www.fotografu.ro
kos

Eu cred chestia asta. Este ceva legat de saturatia culorilor, de naturalete, de contrast diafan si totusi marcat, absolut propriu aparatelor Oly din generatiile trecute... un fel de a reproduce pictural si totusi natural, care s-a pierdut in ziua de azi...



Smile adevarat, nu cred ca s-ar putea spune mai bine.
 
d3xmeister
Stau prost la capitolul timp liber. Am GH4 de o saptamana si am facut doar vreo 100 de poze, cu o singura ocazie, in lumina foarte proasta. M-a impresionat C-AF si burst rate-ul mi se pare ca poti trage sport fara probleme. Probabil ca o sa iau si E-M 5 pentru iesiri la poze cu obiective compacte.

@DL Eu ma refeream doar la senzori care sunt identici pentru toata gama APS-C. Sigur ca la orice altceva E-M5 nu se compara pentru ca apartine altei clase.

Pentru cei care au mai avut Panasonic GH, cum fac sa pot alege diin cele 49 de zone de focus ? N-am gasit pana acum decat folosind touch screen-ul.
Sony RX10 IV, Sony RX100VA
 
therealovy77
"Eu cred chestia asta. Este ceva legat de saturatia culorilor, de naturalete, de contrast diafan si totusi marcat, absolut propriu aparatelor Oly din generatiile trecute... un fel de a reproduce pictural si totusi natural, care s-a pierdut in ziua de azi..."

Nu stiu cat de onopic sunt, dar, ca posesor de E-M5, desi, din multe puncte de vedere este mult peste el, inca ii duc dorul lui E-PL1 la nuantele de culoare (mai ales la fetele oamenilor), si detaliile parca erau la E- PL1 (cu noise filter pe off, low si chiar standard) cam ca E-M5 cu noise filter pe off (de la low in sus imaginea pare un pic matuita, cam prea prelucrata digital). Sau poate sun eu prea carcotas, nu stiu.
E-M1 + E-PL7 + mZD 14-150mm/f4-5.6 II + mZD 17mm/1.8 + blitz Oly FL36.
 
DL
Acu`, depinde si daca vorbim de jpg din aparat sau de raw.
 
www.fotografu.ro
catacore
S-a intors aparatul din service, raport de service super: "Defectiune: Electronica Motiv: Obturator Actiune: Inlocuit." Nimic de la cehi. Asa e procedura?
Astept urmatoarea defectare, intre timp ma uit dupa un EM1 (de back-up) Smile
 
DL
catacore a scris:

S-a intors aparatul din service, raport de service super: "Defectiune: Electronica Motiv: Obturator Actiune: Inlocuit." Nimic de la cehi. Asa e procedura?
Astept urmatoarea defectare, intre timp ma uit dupa un EM1 (de back-up) Smile


Dar cate declansari avea? Eu ma apropii de 80k si merge ca nou. Nu era in garantie?
 
www.fotografu.ro
Salt la forumul:

Navigare
Intalniri membri

Meniu utilizator
Statistica utilizatori









·Forum de discutii
·Galerie foto
·Ultimele imagini
·Anunturi

·Trimite o imagine
·Căutare
·Reguli in site
·Contactaţi-ne


Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

· Vizitatori conectaţi: 4
· Membri conectaţi: 0
· Membri înregistraţi: 641
· Cel mai nou membru: Doru
· 19,185,823 vizite unice



Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.