Am facut-o iar lata, dupa ce mi-am luat Fuji X100s cu banii pentru EM1 (acum doua saptamini), acum mi-am luat o camera foto format mediu, pe film, si as vrea sa va intreb (pe cei care mai trageti pe film) voi unde si cu ce rezultate va transformati filmele/cadrele in fisiere digitale. Eu n-am mai lucrat pe film (cu mici exceptii - Smena si Praktica) vreodata, si nu m-am gindit, deocamdata, la a-mi developa si scana singur filmele. Va trebui sa invat si asta, sau exista solutii cat-de-cat bune inca? In principal va fi vorba de filme alb-negru, format lat (120).
Ultimul film alb negru l-am developat aproape singur in cadrul cursului de fotografie alb-negru sustinut de Paul. Inainte de asta am mai developat in piata Lahovari la studioul foto Kodak (din rond). S-au miscat relativ repede (a fost gata in 2 zile) insa comparand rezultatele cu ce am obtinut in cadrul cursului mi-am dat seama ca nu au fost foarte grijulii. Cu acelasi film, AGFA APX-100, granuatia si trecerea intre griuri e mult mai fina la cel obtinut in cadrul cursului. Daca ai timpul, spatiul necesar si iti doresti o calitate cat mai buna iti recomand sa inveti sa le developezi.
m-am mai documentat pe net, si nu pare o treaba chiar imposibila developatul unui film alb-negru. Cred ca face parte din placerea fotografie pe film, pina la urma...
Stii cumva despre filmele a/n developate in proces C-41? Alea se pot face la orice laborator foto care (mai) developeaza filme color? Pentru alea trebuie alte chimicale decat la cele a/n clasice (adica se pot face si acasa, dar cu alte chimicale?)?
Din cate stiu procesul c41 necesita un control foarte precis asupra temperaturii ceea ce e destul de dificil de obtinut acasa. Probabil ca exista dispozitive care sa te ajuta insa cred ca e destul de greu sa depasesti performantele masinii.
Procesul C41 este ok sa il incerci daca vrei sa developezi color acasa, insa asa cum zice Ionut este mai pretentios dar si ceva mai scump, altfel, pentru alb-negru, este ideal procesul manual pentru filme cu developare manuala. Trebuie sa citesti nitelul despre cum se face si dupaia te apuci de treaba, ce developezi prin oras este o loterie.
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange